Dekorasyon terapisi: Ruh haline etki eden renkler

Dekorasyon yaparken nelere dikkat etmek gerekir? Ruh halinize iyi gelen renkler hangileri? Ne tür bitkiler kullanılmalı? Ruh haliniz kötü mü? Belki de sorun, yaşadığınız yerdedir. Evinizde yapacağınız küçük bir dekorasyon ile doğru renkleri kullanarak ruh halinizi düzeltebilirsiniz.

Dekorasyon terapisi: Ruh haline etki eden renkler

Dekorasyon terapisi

Yaşam alanının ruh ve sağlık üzerindeki etkilerine dikkati çeken Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar, doğru dekorasyon ile destekleyici, besleyici ve enerji artırıcı bir ortamda olduğumuzda kendimizi çok daha iyi hissedeceğimizi söylüyorlar. Renklerin ve ışığın depresyonla baş etmek için kullanılan organik bir yol olduğunu vurgulayan Mimar Funda Varlık ve İç Mimar Oya Çavdar, düşük ruh halleriniz için dekorasyon terapisi öneriyor.

Yeşil, mavi kasvetinizi azaltır; kırmızı mor ise…

Antik çağlardan beri uygulanan renk terapisi depresyonu tedavi etmekte sonra derece faydalı. Hatta fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde de sık sık başvuruluyor.


Evinizin mevcut renklerine bir göz atın. Modası geçmiş hatta solmuş mu? Evinizde yaratıcı renkler kullanmak; zihninizi tazelemek için mükemmel ve pahalı olmayan bir yöntem olabilir. Duvarlarınızı örten renkler sizi iyi hissettirmeli. Bunalımdaki bireyler, kendi favori renklerini kullanarak ruh hallerini iyileştirmede yol alabilirler.

dekorasyon terapisi Yeşil, mavi kasvetinizi azaltır; kırmızı mor ise...

Boya, duvarlar üzerinde güneş ışığının etkisini çoğaltır. Duvarlarınızı boyamak için açık mavi ve yeşillerden oluşan rahatlatıcı yumuşak renkler seçebilirsiniz. Yeşiller, yumuşak morlar ve derin mavilerin alanınızı genişlettiği ve kasvetinizi azalttığı kanıtlanmıştır. Mavi ışık sinirlerinizi yatıştırır, dinlendirir ve huzur verir. Kırmızı ve turuncunun iştah açıcı etkisi vardır, enerjiyi ve gücü arttırır. Açık mor tonları ise beyinsel faaliyeti ve sanatsal düşünceyi arttırarak ilham verir. Fakat dikkatle kullanılması gerekli olan bir renktir. Koyu tonlarının hüzün ve depresyonu çağrıştıran etkileri vardır.

Duvarları boyamanın ötesinde, yatak örtünüzde, mobilyalarınızda ya da dekoratif yastıklarınızda da sevdiğiniz renkleri seçebilirsiniz.

Perdelerinizi açın, ışık terapisinden faydalanın!

Bilimsel araştırmalara göre, direkt güneş ışığı bireyin ruh halini ve enerjisini pozitif anlamda arttırıyor. Daha çok güneş ışığı alabilmek depresyonla mücadelede ruh halinizi yükseltecek etkili ve basit bir yöntemdir. Doğal ışığın ruh halinizi iyileştirmesinin en önemli nedeni vücudunuzdaki endorfin ve serotonin (vücudu iyi hissettiren kimyasallar) hormonlarını arttırmasıdır. Yeteri kadar doğal güneş ışığı almak mümkün değilse, kontrol edilebilir yapay ışık da kullanabilirsiniz. Yatak odanız, oturma odanız veya mutfağınız kadar ışık almak zorunda değildir, çünkü bu odaları daha çok yaşam alanı olarak, yatak odasını ise uyumak için kullanırız. Ve doğal güneş ışığının bir başka artısı; sabahları güneş ışığını daha çok aldığınızda, vücudunuz melatonin hormonunu üretmeyi durdurması için bir sinyal alır (bu hormon uyuma ve uyanma döngünüzü düzenler) ve bu sizin kolay uyanmanıza yardımcı olur. Bu nedenle perdelerinizi ve güneşliklerinizi açık tutun.

Işık enerjisinin mikroorganizmalar üzerindeki etkisinden yola çıkan ışık terapisi; 1877’de ultraviyole ışınlarının raşitizm hastalığının tedavisinde kullanılmaya başlaması ile daha popüler hale geldi. Ayrıca, karanlık kış aylarında görünen bir çeşit depresyonun (mevsimsel duygusal bozukluk) suni güneş ışığı tatbik edilmesi ile ortadan kaldırılabildiği görülmüştür.

Böylece, ışığın bireyin sağlığını ve iyi olmasını geliştirebileceği fikrinin bilimsel temellere dayandığını söyleyebiliriz. Bu nedenle dikkatli bir iç dekorasyon ile ışığın ve renklerin depresyonla mücadeleye katkısı olabileceği gerçektir.

Bitkilerle yapılacak dekorasyon evinize enerji ve hayat verir

Mekanlarınızı düzenlerken bitkileri unutmayın. Bitkiler doğayı içeri getirir. Eve enerji ve hayat verir. Endişelerinizi, bitkinliğinizi azaltır; ruh halinizin düzelmesini sağlar. Özellikle ruh halini düzeltmek isteyenler evlerinde sonbahar ve kış yerine, ilkbahar ve yaz gibi hissetmelidir.


Cam kenarlarına Kroton gibi canlı yeşil bitkiler koyabilirsiniz. Bu bitkinin yaprakları başta sarı damarlı yeşildir fakat güneşin etkisi ile renklenip güzelleşir.

Cam kenarlarına Kroton gibi canlı yeşil bitkiler koyabilirsiniz. Bu bitkinin yaprakları başta sarı damarlı yeşildir fakat güneşin etkisi ile renklenip güzelleşir.

Bahçe işleri ile uğraşmanın da tedavi edici olduğu kanıtlanmıştır. İlham almak için bitkileri içeriye taşıyın ya da balkonunuzda, bahçenizde kendinize huzur veren bir alan yaratın. Bitkilerinize günde bir kaç dakikanızı adayabilirseniz daha canlı, enerjik ve dolayısıyla belki daha mutlu olduğunuzu hissedeceksiniz.

Dekorasyon yaparken mutlaka kapı girişinizi boşaltın

Evinizin girişi pozitif enerjinin geçiş yoludur. Bu yüzden kapınızın önü ve girişiniz pozitif enerji akışına uygun şekilde ferah olmalı. Temiz, aydınlık ve görmek istemediğiniz şeylerden arınmış olması gerekiyor. Kapının arkasında tam olarak açılmasını engelleyecek bir şey bulunmamalı.

Mekanınızı aynalar kullanarak genişletebilirsiniz

Aynalar, alanınızı daha geniş göstermek için ve odanızda başka bir ışık kaynağı görevi yaptıkları için çok önemlidir. Feng Shui uzmanlarına göre aynalar odadaki enerjiyi arttırır. Bu yüzden yatak odasında aynaya yer verip vermemeyi dikkatli düşünmek gerekir. Rahatsız uyumanıza ve kötü hissetmenize neden olabilir.

Evinizdeki mobilyaların tamamının yüksek ve ağır parçalar olmamasına özen gösterin. Alçak, hafif ve renkli mobilyalara da yer verin, mekanın daha ferah ve aydınlık göründüğünü fark edeceksiniz. Böylece evinizde pozitif enerji akışı da kesintisiz sağlanacaktır.

Eviniz temiz ve düzenli olsun

Akıllı binalara dayalı bir çalışmaya göre düz yalın çizgiler, açık alanlar ve karışık olmayan boşluklar rahatlamayı arttırıyor. Evinizi düzenli tutmaya özen gösterin. Eviniz temiz ve düzenli gözüktüğünde boş alanların organizasyonu için daha az endişe etmenizi sağlayacaktır.

Elektronik eşyaları yatak odanıza sokmayın!

Elektronik ürünleri yatak odanızda en aza indirmek hatta hiç bulundurmamak daha dinlendirici uyumanıza yardımcı olacaktır. Bu da depresyona karşı çok gereklidir. Özellikle başucunuzda cep telefonu ile yatmamanız gerektiğini unutmamalısınız.


Elektromanyetik alanın insan sağlığına etkileri, dünyada ve ülkemizde çok sevilen Lost dizisi ile dikkatleri çekti. İnsan sağlığına zarar verebilen elektromanyetik dalgalar, dizinin kahramanlarından Desmond’a etki etmiyordu. Maalesef gerçek hayatta hiç birimiz onun kadar şanslı değiliz.

Restoran ve cafelerde müşteri rahatlığı için neler yapılabilir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.