Erkekler yağlı süt ürünleri tüketimine dikkat!

Erkekler üzerinde yapılan bilimsel araştırmalarda, tam yağlı süt, peynir ve krema gibi süt ürünleri tüketen erkeklerde sperm kalitesinin düştüğü, sperm sayısının azaldığı ve sperm hareketlerinin yavaşladığı ortaya çıktı. Sağlıklı, güçlü kuvvetli bir erkeksiniz ama çocuğunuz olmuyorsa bu önemli sorunun sebebi yediklerinizle ilgili olabilir.

 Erkekler yağlı süt ürünleri tüketimine dikkat!

Yağlı süt ürünleri tüketimi erkeklerin sperm kalitesi ve hareketliğinde etken

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, çocuğu olmayan erkekleri yakından ilgilendiren bilimsel araştırmalarla ilgili önemli bilgiler verdi.

Kısırlık, üreme çağındaki çiftlerin %10 ila %15’ini etkileyen önemli bir sorun. Araştırmalar bu çiftlerin %58’inde, anormal sperm kalitesinin başı çektiği, erkekle ilgili problemlerin olduğunu gösteriyor.


Boston Massachusetts’te General Hospital Üreme Merkezi’nde yapılan araştırmada, 18 – 55 yaş grubunda, eşi aşılama ya da tüp bebek tedavisi görmüş ve azalmış üreme kapasitesine sahip erkekler, çalışma için davet edildi.

Çalışma kapsamında 155 erkek ve onlara ait 338 sperm örneği değerlendirildi. Katılımcılar gıda tüketimiyle ilgili 15 soruyu içeren anketi evlerinde cevapladılar.

Gıda alımındaki genel eğilimleri belirlemek için tüketilen ağırlıklı gıda çeşidine göre, iki farklı beslenme grubu belirlendi.

Sağlıklı tip beslenme: Balık, yağı azaltılmış süt ürünleri, meyve, sebze ve tam tahıllar.

Western tip beslenme: İşlenmiş kırmızı et, kızarmış balık ve deniz ürünleri, tereyağ, margarin ve tam yağlı süt ürünleri, mayonez, tatlı.

Yapılan değerlendirmelerin sonucunda, az yağlı süt ürünleri tüketen erkeklerin sperm kalitesinin ve sperm hareketinin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Tam yağlı süt ürünleri tüketen grupta ise sperm sayısı ve hareketi düşük çıktı.

Çalışmada, yağı azaltılmış süt ürünleri, özellikle “az yağlı süt” tüketimi ile sperm hareketi ve sayısı arasında güçlü pozitif ilişki bulundu.

Sağlıklı genç erkeklerde de aynı sonuç

Üreme tedavisi görmeyen sağlıklı erkekler üzerinde yapılan araştırmalar da aynı sonucu doğrulamaktadır.


Amerika, İspanya, Danimarka ve Finlandiya’da 189 erkeğin katılımıyla bir yıl süren Rochester Genç Erkek Çalışması’nda; tam yağlı süt ürünleri tüketen grupta sperm sayısında ve kalitesinde azalma saptandı.”

Günde 90 Gramdan fazla peynir tüketenler

Boston’da, Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda yapılan bir başka araştırmaya göre de, tam yağlı süt ürünlerini her gün yüksek miktarda tüketen genç erkeklerin çocuk sahibi olma olasılığı azalıyor.

Op. Dr. Betül Görgen, genç ve sağlıklı erkekleri kapsayan araştırmanın detayları hakkında şu bilgileri verdi:

“18 – 22 yaş grubunda ve 189 kişiden oluşan araştırmada, günde üç porsiyon ve üstünde peynir tüketen grupta, daha az tüketenlere göre sperm kalitesi daha kötü.

Günde 1,3 ila 7,5 porsiyon süt ürünü tüketenlerde sperm kalitesi, daha az miktarda tüketen erkeklere göre daha az bulundu.

Normalde bu ürünler için önerilen tüketim günde üç porsiyondur. Yani 90 gramın altında… Bu araştırmada baz alınan porsiyon değerleri peynir için 30 gr, krema için 1 tatlı kaşığı, dondurma için 1 top, tam yağlı süt için 1 bardaktır.”

Hayvandaki östrojen süt ürünleriyle insana geçiyor!

Son yıllarda yapılan araştırmalar, erkeklerde sperm sayısının 20. Yüzyıl boyunca ve 21. Yüzyıl’ın erken dönemlerini içine alan süreçte gittikçe azalma eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Bu azalmanın nedenleri konusunda ileri sürülen hipotezlerden biri maruz kalınan çevresel faktörler, özellikle de çevresel östrojenlerdir.

Ortaya çıkan kanıtlar erkekteki anormal sperm bulgularının, çevreye ait östrojenler ile ilgili olabileceğini gösteriyor.


Op. Dr. Betül Görgen’in verdiği bilgiye göre, çevreye ait östrojenlerin alınması, yaygın olarak süt ve süt ürünlerinin tüketimiyle gerçekleşiyor. Çünkü satılan sütler, gebeliğinin çeşitli evrelerinde olan ineklerden elde ediliyor. Hatta günümüz koşullarında, süt ürünleri üretiminin %75’i hamile ineklerden elde edilmekte. Bunun sonucunda, doğal olarak süt ürünlerinde saptanabilir miktarda östrojen ve gebelikte artan diğer hormonlar da bulunur ki bu da özellikle Batı ülkelerinde gıdalar yoluyla alınan östrojenin %60 – 80’ini oluşturuyor. Bu nedenle çalışmaların çoğunda, aşırı tüketilen süt ve süt ürünleriyle kötü sperm kalitesi ilişkili bulundu.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.