Genç nüfus geleceğimiz için neden önemli?

Sayı olarak genç nüfus mu istiyoruz, yoksa ülkeyi kalkındıracak potansiyelde genç nüfus mu? Çocuk sayısına çok takılıyoruz. O 3 çocuğun üçü de hayırsız olacaksa ne olacak?

Genç nüfus geleceğimiz için neden önemli?

Geleceğimiz için gençlere güvenebilir miyiz?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) İstatistiklerle Gençlik 2015 araştırmasına göre ülkemizde bu yıl 12 milyon 899 bin 667 genç (15-24 yaş grubu) bulunmakta. Toplamda bu grup, nüfusun yüzde 16.4’lük bir alanını kapsıyor. Yapılan araştırmada çıkan diğer sonuçlara göre gençlerde istihdam oranı yüzde 34.2 iken, işsizlik oranı erkeklerde yüzde 18.4, kadınlarda yüzde 24 olarak belirlenmiş.

Peki, gel gelelim araştırmaların arka yüzüne… Kalabalık bir nüfusumuz var. Genç nüfusumuz bile bazı Avrupa ülkesi toplam nüfusundan daha fazla; mesela Belçika, İsviçre ya da komşu ülke Bulgaristan.


Bizden 3-4 milyon daha fazla nüfusa sahip olan Almanya’da genç nüfus yaşlı nüfusa oranla daha az. Yine TÜİK bilgilerine göre bizde işsizlik oranı 10,6 seyirlerindeyken, ‘es lebe unser heiliges deutschland’ (yaşasın kutsal Almanya)’da bu oran sadece 6.1’dir.

Hangi ülkeyle kıyaslayabiliriz?

Evet, ülkemi Almanya’yla, batı ülkeleriyle kıyaslıyorum, orta doğu ülkeleriyle mi kıyaslayayım, Afrika’yla mı kıyaslayayım yoksa 60 kişilik nüfusu olan Pitcairn Adasıyla mı kıyaslayayım. Doğu ve Güneydoğu’da ortalama çocuk sayısının 5 olduğu, batı şehirlerimizde ise ortalama çocuğun 1’lere düştüğü ülkemi hangi ülkeyle kıyaslayayım siz belirleyin.


Genç nüfus iyidir, onlara ihtiyaç vardır, ülke yarın onlar sayesinde var olacaktır. Ama bunun için onlara şimdiden fırsatların verilmesi gerekir. Kendilerini yetiştirmeleri, eğitebilmeleri için akılcı tedbirlerin uygulanması şarttır. Çünkü bize bilinçli, kültürlü, çalışkan nesiller gerekir.

Üç çocuğun üçü de hayırsız olacaksa ne olacak?

Genç nüfus istiyoruz ve çocuk sayısına çok takılıyoruz. O 3 çocuğun üçü de hayırsız olacaksa ne olacak? Atsan atılmaz, satsan satılmaz. O yüzden herhalde en önemlisi vatana, millete faydası dokunacak evlatlar yetiştirmek. Uzun lafın kısası ilk önce hedef iyi belirlenmeli; sayı olarak genç nüfus mu istiyoruz, yoksa ülkeyi kalkındıracak potansiyelde genç nüfus mu?

Gençlerin önünü açmak neden önemli?

Yine TÜİK araştırmalarından çıkan sonuca göre gelecekten umutlu genç oranı 2015 yılında yüzde 83’e yükselmiş. Geleceğinden umutlu insan kendine güvenen insandır, kendine güvenen insan topluma da güven duygusu salar. Atatürk ‘Gençlerin her şeyden önce millete güven vermeleri gereklidir’ dediğinde tam da bundan bahsetmiş. Güven vermek ilk önce kendine güvenmekten geçer. Öz güven cesarettir, girişimciliktir ve fırsatlar doğru değerlendirildiğinde bunların hepsi insanı başarıya iter.


Başarılı genç nesil, başarılı bir Türkiye’dir. Öyleyse önünü açın gençlerin, destek çıkın onlara, doğru yetiştirilmelerini sağlayın. Eğer gerçekten geleceği düşünüyorsanız o zaman gençlere yatırım yapın, çünkü ‘Gençliği iyiye yönelten, insanlığı iyiye yöneltir.’


Arzu Emeksiz
Gent/Belçika doğumlu, Gent Üniversitesi Ekonomi Lisans-Gent Üniversitesi Kurumsal Finans Yüksek Lisans mezunuyum. Öğrencilik yıllarımda birçok dernekte başkanlık ve yönetim kurulu üyeliği yaptım. Küçükken çok kitap okur, kendi çapımda şiir ve yazılar yazardım. Masa, sandalye, çiçek, böcek hakkında saçma sapan şiirlerim bile vardı. Bu yazı merakım üniversite yıllarında Belçika'da bir gazetede köşe yazarlığına kadar gitti. Sonrada burası... Yazmak güzel şey, hele ki yengeç burcu olan ben için.... Çoğu insan anlamaz sizi, ama kalem ve kağıdın kaçışı yok...