İngiltere’nin ayrılık kararı AB’nin dağılmasına yol açabilir

İngiltere’nin Avrupa Birliği ile yola devam edip etmeyeceğiyle ilgili 23 Haziran’da referandum yapılacak. İngiltere birlikten çekilirse AB’nin dağılması bile gündeme gelebilir.

İngiltere'nin ayrılık kararı AB'nin dağılmasına yol açabilir

Brexit, Bremain’e karşı; Referandum 23 Haziran’da!

Emre Çayırlı – İntegral Meknul Değerler Araştırma Uzmanı

23 Haziran 2016 tarihinde İngiltere’de yapılacak olan referandumda, İngiliz vatandaşlarına Avrupa Birliğinde kalınsın mı yoksa birlikten çıkılsın mı sorusu yöneltilecek. Son bir yıldır İngiltere gündeminden düşmeyen ve referandum tarihi yaklaştıkça daha sık konuşulmaya başlayan kritik karar öncesinde, referanduma ilişkin anket sonuçları Sterlin üzerindeki etkisini giderek artırmaya başladı.


2014 yılı Eylül ayında yapılan İskoçya bağımsızlık referandumda olduğu gibi, AB’den çıkış için yapılacak olan referandum ülke ekonomisine yönelik belirsizliği artırarak, risk primini yükseltmekte ve uzun süredir İngiliz Sterlininde değer kaybı yaratmakta. Son bir ay içinde yapılan anketler İngilizlerin birlikte kalmak istediğini göstermeye başlamış olsa da, anket sonuçları henüz net tablo ortaya koymaktan çok uzak. Şimdiye kadar yapılan anket çalışmaları Brexit yanlısı ayrılıkçıların oranıyla, Bremain yanlısı AB destekçilerinin oy oranların neredeyse eşit olduğunu gösteriyor. Buna karşın halen %15 civarında İngiliz vatandaşının kararsız olduğu da yapılan anketlerde görülen net bir ifade. Anketlerden yola çıkarak, İngiltere’nin kaderinin kararsızlar tarafından çizileceğini söylemek mümkün. Bu konuda benim fikrim ise İngiliz vatandaşlarının ekonomik krizi seçmeyeceği ve AB’de kalmak isteyeceği yönünde.

Güncel anket sonuçlarına bakıldığında, YouGov tarafından yapılan anketlerde AB’de kalmak isteyenlerin %43’e karşı %42’lik bir oranla önde olduğu görülmekte. Bloomberg anketinde de benzer bir oran hesaplanıyor. Financial Times’ın yaptığı anketlerde de %43’e karşı %45 oranla AB yanlıları önde bulunuyor. Sonuçlarda görüldüğü gibi henüz karar vermemiş olan %15’lik kesim iki hafta sonra yapılacak olan ankette, son sözü söyleyecek olan taraf olacak.


Ayrılık kararı İngiltere ve Almanya ekonomisini vurabilir

İngiltere’nin ayrılık kararı AB’nin dağılmasına yol açabilir

Özelikle ekonomik anlamda AB içinde önemli bir rolü olan İngiltere’nin, birlikten ayrılması ilerleyen süreçte diğer AB üyesi ülkeler içinde birlikten ayrılma kapısını aralayabilir. Bu hususta YouGov tarafından yapılan anket çalışmaları İsveç halkının %69’unun, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının diğer üye ülkeler içinde ayrılık kararı verilmesine neden olabileceği düşüncesinde olduğunu göstermekte. İsveç’in ardından ise %66 ile Danimarka ve %57 ile Norveç gelmekte. İngiltere’de ise bu düşünceye sahip olanların oranı %51 düzeyinde bulunuyor.

Ayrılık kararı İngiltere ve Almanya ekonomisini vurabilir

İngiltere’nin ticari partnerleri incelendiğinde, toplam ticaret hacmine göre 2003 yılından beri ilk sırada Almanya bulunuyor. Diğer bir AB üyesi olan Hollanda ise listede ABD’den sonra üçüncü sırayı almış durumda. İngiltere’nin yoğunlukla ticaret yaptığı diğer ülkeler ise listede genellik dört ve beşinci sırada bulunan Fransa ve Belçika.


Referandum sonucunda ayrılık kararı çıkması durumunda, İngiltere’nin ekonomik gelişimine devam edebilmesi için AB üyesi olan ülkelerle karşılıklı ticaret anlaşması yapması gerekecek. Tabi bu durum bugünden yarına tamamlanacak kadar kolay bir süreç olmayacaktır. Karşılıklı çıkarlar gözetilerek yeni pazarlıkların yapılması ve ticari anlaşmaların tamamlanıp dış ticaret hacminin bugünkü seviyelere gelmesi uzun bir süre alabilir. Buradan da anlaşılacağı üzere, İngiltere’nin Avrupa Birliğinden çıkması hem ülke ekonomisini sarsacaktır hem de henüz düzelememiş olan AB ekonomisine sekte vuracaktır.

Brexit tartışması: Britanya Avrupa Birliği’nden çıkar mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.