Ana Sayfa Gündem IŞİD Türkiye’ye savaş ilan etti: Hedef her yer!

IŞİD Türkiye’ye savaş ilan etti: Hedef her yer!

Ankara’da 100 kişinin hayatını kaybettiği gar saldırısına ilişkin hazırlanan iddianamede, IŞİD’in havalimanlarını da kendisine hedef olarak seçtiğine ilişkin belgelere yer verildi.

IŞİD

Örgütün başta Kayseri ve Malatya Havalimanlarına ilişkin bilgi ve belge topladığı belirlendi. Türkiye’nin sınır kontrollerini sıkılaştırılması üzerine örgütün “savaş ilanı” kararı aldığı ve bu kapsamda saldırılacak askeri ve sivil birimler konusunda çalışmalar yaptığı iddianamede yer aldı.

İddianamede, örgütün Gaziantep Emiri ile Suriye’de yaşayan Türkiye sorumlusu İlhami Balı arasındaki şifreli yazışmaların ayrıntılarına da yer verildi. Bir yazışmaya göre, Türkiye’nin sınır geçişlerini kontrol altına alması ve koalisyon uçaklarının IŞİD mevzilerini vurması üzerine örgütün Türkiye’ye savaş ilan etti. Söz konusu belgede, savaş ilan kararı şu ifadelerle anlatılıyor:

“…Lakin Türkiye bize savaş ilanı yaptı, kardeşlerimizi, bacılarımızı, yollarda yakalayıp ülkelerine gönderiyor ve açıktan savaş ilan ettiler. Biz de ilan ediyoruz dedi, vurun diyor; ben de kimi dedim? Elinizdeki hazır programı olan PKK, turistik bölge, Türk askeri askeri hiç fark etmez diyor, kardeşim kaç tane istişhadi istersen adam gönderecek. Müminlerin kalplerine su serp kardeşim, gerek PKK gerek Türkiye, gerek turistik bölgeleri vur ki biz de biraz sevinelim…”

IŞİD’in hedefi her yer!

Yunus Durmaz’ın bilgisayarında ele geçirilen dijital belgelere göre, örgütün “savaş ilan etmesinin” ardından Türkiye’nin batısından doğusuna güneyinden kuzeyine varan illerdeki emniyet müdürlükleri, jandarma komutanlıkları, özel harekat taburları, hudut, garnizon, hava radar, tugay ve tabur komutanlıkları hakkında çalışma yapıldığı anlaşıldı. Belgelerde, askerlik şubeleri, barajlar, kiliseler, konsolosluklar, lions ve rotary kulüpleri, Atatürkçü Düşünce Derneği, Alevi Bektaşi Dernek ve Vakıfları, Pir Sultan Abdal Derneği, Cem Kültür Evleri’nin iletişim bilgileri, adres ve yöneticilerinin isimleri de bulundu. Terör örgütün hedef olarak seçtiği ve üzerinde çalışma yaptığı bazı askeri birimleri şöyle:

Havalimanları da hedefler arasında

Belgelerden IŞİD’in, askeri rütbeleri incelediği re anlaşıldı. Belgeler arasında Türk Silahlı Kuvvetlerinde bulunan rütbeler, forslar ve flamalar, askeri birliklerin terimleri, birliklerin kaçar kişiden kurulabileceği yönündeki bilgiler ele geçirildi. Yunus Durmaz’ın bilgisayarından ele geçirilen belgelerde, havalimanlarının da hedefte olduğu anlaşıldı. ‘Hava yolu.docx’ isimli belge içinde, Kayseri’de bulunan havalimanına ait bilgiler, havalimanına seferi bulunan hava yolu şirketlerinin isimleri, havalimanında bulunan emniyet birimlerinin isimleri bulundu. “Ağın ve Diğer İlçeler.docx” isimli Word belgesi içinde, Malatya Havalimanı Koruma Şube Müdürlüğü, Emniyet[1621].docx isimli Word belgesi içinde ise Gap Havalimanı Şube Müdürlüğü’ne ilişkin bilgiler ele geçirildi.

Siyanürlü su planı

İddianamede yer verilen “Yapılacaklar.docx” isimli belgeden, IŞİD’in kilosu bin 500 liraya siyanür bulduğu, siyanürü şırınga ile küçük su şişelerine içine basıp YPG’ye yardım adı altında gönderme planı yaptığı tespit edildi. Belgede, “Siyanür bulundu. Kilosu 1500 ile 3000 arası. 20 bin dolar gönderilirse bu ihtiyaçları karşılar. Küçük suların içine şırınga ile basılıp yardım adı altında YPG’ye gönderilmesi” ifadeleri yer aldı.

Canlı bombayı tanımanın 10 yolu

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.