Muhammed Ali tüm zamanların en iyi boksörü: İslam “barıştır!”

İslam “barış” demektir sözleriyle bir döneme damgasını vuran efsane boksör Muhammed Ali 1964 yılında Müslüman olmuştu. Geçtiğimiz günlerde 74 yaşında hayata gözlerini yumdu. 32 yıldır Parkinson hastalığı ile mücadele ediyordu. Donald Trump’ın, İslam’ı propaganda malzemesi olarak kullandığını söylemişti. Ünlü boksörün ölümü sonrası Trump’ın ‘Muhammed Ali’ paylaşımı ile ilgili olarak da tepkiler büyüyor…

Tüm zamanların en iyi boksörü

Dünya ağır sıklet boks şampiyonluğunu 1964, 1974, 1978 yıllarında 3 kez kazanan Ali, bu unvanı rakipleri karşısında 19 kez korumayı başarmıştı. Kariyeri boyunca çıktığı 61 maçın, 56’sından galibiyetle ayrılan sporcu, 1964’te İslam dinine geçerek Cassius Marcellus Clay Jr. olan ismini değiştirerek”Muhammed Ali” adını almıştı.

Profesyonel döneminde sadece 5 kez yenilen, Olimpiyat ve Dünya Şampiyonu olan Muhammed Ali, 36 yaşına kadar bütün şampiyonlar için tek isim olmayı başardı ve 37’si nakavt olmak üzere 56 maç kazandı.


Muhammed Ali tüm zamanların en iyi boksörü: İslam "barıştır!"

Ona sadece bir boksör olarak bakmamak gerekir. Çünkü o gücüyle olduğu kadar kişiliğiyle de hep daha iyisini yapmaya çalışmıştır. 1960 Roma Olimpiyatları’ndan döndükten iki gün sonra bir lokantada sadece beyazlara servis yapıldığını öğrenince, altın madalyasını Ohio Nehri’ne atmıştır. 1996 Atlanta Olimpiyatları’nda bu madalyanın yerine başka bir altın madalya kendisine verilmiştir.

Din olarak İslamiyet’i seçmiştir ve Vietnam Savaşı’na gitmemiştir. Bu durumu şöyle dile getirmiştir: “Benim onlarla sorunum yok.” (I’I ain’t got no quarrel with them Vietcong’). Bu nedenle unvanlarına el konuldu ve bokstan uzaklaştırıldı. Fakat o yılmadı. Bu süre içerisinde üniversiteleri dolaşarak İslamiyet’i anlattı. Malcolm X ile yakın ilişkileri oldu. Verimli işlerle uğraştı.

Ali’nin zamanının en iyisi olduğu kabul edilir. 2001 yılında Hollywood tarafından hayatı filme alındı. Ali adlı filmde Muhammed Ali’yi Will Smith canlandırdı.

Muhammed Ali’nin  yaşamının son dönemindeki mücadelesi İslamofobi’ye karşıydı.

Muhammed Ali tüm zamanların en iyi boksörü: İslam "barıştır!"

Boksun efsanesi sayılan Muhammed Ali’nin cenaze namazını kendisi gibi sonradan İslam’ı seçen ABD’deki Müslüman toplumunun liderlerinden İmam Zaid Şakir kıldıracak.

Ali’nin cenazesi, efsanevi boksörün yaşamını yitirdiği Arizona eyaletinden Louisville kentine özel uçakla getirildi.

Aile sözcüsü Bob Gunnell’in yaptığı açıklamaya göre, tören Ali’nin yıllar önce bizzat planladığı şekilde, doğduğu ve yetiştiği Kentucky eyaletinin Louisville kentinde yapılacak. Gunnell, dünyanın dört bir yanından binlerce insanın katılması beklenen cenaze töreninin herkese açık olacağını belirtti.

Törende, arabaya konulacak Muhammed Ali’nin naaşı, Louisville’de kendi adını taşıyan bulvar boyunca ilerleyerek çocukluğunun geçtiği mahalleye uğrayacak. Ünlü boksörün cenaze töreni, Ramazan ayının ilk cuma günü yapılacak. Cenaze törenine ABD başkanlarından Bill Clinton’ın da katılacağı açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da cenaze törenine katılacağı bildirildi.

Muhammed Ali tüm zamanların en iyi boksörü: İslam "barıştır!"

Ali’nin cenaze namazının kim tarafından kıldırılacağı henüz resmen açıklanmasa da Amerikan basınında yer alan haberlere göre, büyük olasılıkla bu isim, ABD’deki Müslüman toplumun en önemli temsilcilerinden İmam Zaid Şakir olacağı yönünde…

Kendisi de siyahi bir Amerikalı olan Şakir, 1977’de İslam’ı seçmişti. Dini törenden önceki gece, perşembe akşamı, aile bireyleri için özel bir törenin düzenleneceği, Ali’nin cenazesinin Louisville’ye getirilerek, aile bireylerinin kendisiyle baş başa kalması sağlanacağı gelen bilgiler arasında.


Muhammed Ali, 2001 yılındaki 11 Eylül saldırıları üzerine başında New York İtfaiye Müdürlüğü şapkası ile Sıfır Noktasına giderek destek ve dayanışmasını göstermek gereği duymuş ve şöyle demiştir:

“Beni asıl inciten, ‘İslam’ adının bulaştırılması ve ‘Müslüman’ adının bulaştırılması ve sorun çıkarılıp nefret ve şiddete yol açılması. İslam, katil dini değildir. İslam, barış demektir. Evde öylece oturup insanların sorunun kaynağı olarak Müslümanları yaftalamalarına seyirci kalamazdım.”

Efsanevi boksör Muhammed Ali, Müslümanların ülkeye alınmaması önerisinde bulunan Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı Donald Trump’a sert tepki göstermişti.

Ali, “Biz müslümanlar İslam’ı kendi çıkarları için kullananların karşısında durmalıyız.” diyerek tüm müslümanlara seslenmişti.

Efsanevi boksör Ali, Müslümanların ülkeye alınmaması önerisinde bulunan siyasetçi Donald Trump’ın, İslam’ı propaganda malzemesi olarak kullandığını söylemişti.

ABD’li efsanevi boksör, Müslümanların ülkeye alınmaması önerisinde bulunan Cumhuriyetçi Parti’den başkan aday adayı Donald Trump’a yönelik olarak; “Müslümanlar, İslam’ı çıkarları için kullanmaya çalışanlara karşı koymalı” diyerek tepkisini göstermişti.

“Müslümanların ABD’ye alınmamasını öneren başkan adayı”

Uzun yıllar “Parkinson” ile mücadele eden eski boksör Muhammed Ali, Cumhuriyetçi Parti içindeki başkan adaylığı yarışının iddialı ismi iş adamı Donald Trump’ı, “Müslümanların ABD’ye alınmamasını öneren başkan adayı” diyerek isim vermeden eleştirmişti.

“İslam’ı propaganda olarak kullanıyor!”

Trump’ın, İslam’ı propaganda malzemesi olarak kullandığına işaret eden Ali, “Müslümanlar, İslam’ı çıkarları için kullanmaya çalışanlara karşı koymalı. Onun gibiler, insanları İslam dinini öğrenmekten soğutuyor” ifadelerini kullanarak tepkisini dile getirmişti.

Muhammed Ali’den IŞİD’e de tepki gelmişti!

Terör örgütü IŞİD‘e de yüklenen Ali, “Kendilerini cihatçı olarak adlandıran bu grupların gaddar vahşiliği, İslam’ın özüyle bağdaşmıyor. Bu yanıltılmış katiller, insanların İslam hakkındaki görüşlerini saptırıyor” şeklinde yorumda bulunmuştu.

Ali’nin ölümü sonrası Trump’ın ‘Muhammed Ali’ paylaşımı ile ilgili olarak tepkiler büyüyor

ABD’de Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump’ın Muhammed Ali tweet’i ve zamanında müslüman sporcular için söylediği sözler, sosyal medyanın gündemine oturdu.
Muhammed Ali tüm zamanların en iyi boksörü

Donald Trump, Muhammed Ali’nin ölümün duyulmasının ardından “Gerçekten büyük bir şampiyon ve harika bir insandı. Herkes onu çok özleyecek” dedi. Ancak sosyal medya kullanıcıları Trump’ın geçtiğimiz yıl paylaştığı Müslüman’lıkla ilgili tweeti’ini gündeme taşıyarak tepkisini dile getirdi.

Muhammed Ali tüm zamanların en iyi boksörü

Trump geçtiğimiz yılın aralık ayında paylaştığı tweeti’nde Obama’nın “Birçok Amerikalı Müslüman spor kahramanı var” sözlerine “Obama, Müslümanlar bizim spor kahramanlarımız diyor. Hangi spordan ve kimden bahsediyor kendisi?” şeklinde tepki vermişti.

‘Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım’

Muhammed Ali tüm zamanların en iyi boksörü: İslam "barıştır!"

Diğer bir haber ise Ali’nin ünlü sözleri olan ‘Kelebek gibi uçar, arı gibi sokarım’ sözlerinin yazılı olduğu kültür merkezinin bahçesindeki bir ağaca yaklaşık 15 bin arı toplandığı yönünde.


Muhammed Ali’nin çocukluğunu geçirdiği Louisville kentindeki evinde yaşanan duygu dolu bir olay da Muhammed Ali’nin ‘Kelebek gibi uçar arı gibi sokarım’ sözünün yer aldığı yazının önünde 15 bin arının bir araya gelmesi oldu.


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.