Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın otelinde yaşananları anlattı

15 Temmuz’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Marmaris’te kaldığı otelde Bursaspor eski teknik direktörü Ertuğrul Sağlam da vardı. Sağlam, o gece yaşanan korku dolu anları anlattı…

Cumhurbaşkanı'nın otelinde kalan Ertuğrul Sağlam o geceyi anlattı

Erdoğan’la aynı otelde, 20 metre mesefedeydik

15 Temmuz Cuma gecesi darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Marmaris’te tatil yapmakta olduğu Grand Yazıcı Mares Otelindeydi. Darbecilerin en önemli hedeflerinden biri Cumhurbaşkanı’ydı. Bu amaçla gece yarısından itibaren otele saldırdılar ve Cumhurbaşkanlığı korumalarıyla çok şiddetli çatışmalara girdiler.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamada, “15 dakika daha kalsam, ya kaçırılacak ya ölecektim” diyerek oteline yapılan baskınının vahametini ortaya koydu.


O gece Marmaris’te yaşananlara en yakından şahit olan Bursaspor eski teknik direktörü Ertuğrul Sağlam, korku dolu anları ilesiyle birlikte Cumhurbaşkanı’na 30 metre mesafedeki odada yaşadı.

Sağımızda Cumhurbaşkanı, arkamızda korumalar vardı

15 Temmuz akşamı, darbe girişiminde bulunulurken siz Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile aynı oteldeydiniz. Kendisinin davetlisi olarak mı oradaydınız?

Hayır, tesadüfen. Rahmetli başkanımız İbrahim Yazıcı’nın oteliydi. Biz onunla Bursaspor’da yaklaşık 4 yıl çalıştık. Her sezon başı planlamamızı ve hazırlıklarımızı otelde hem tatil yaparak hem çalışarak geçiriyorduk. Dolayısıyla 4 sene her yaz oraya gittim. Başkanımız vefat ettikten sonra bir alışkanlık oldu. Her sene yaz tatilimizin 1 haftasını Marmaris’te geçiriyoruz.

Dolayısıyla bizim tatil planlamamız 11-18 Temmuz arasındaydı. Oraya gittiğimizde Sayın Cumhurbaşkanımızın da aynı otelde olduğunu öğrendik.

Güvenlik çemberi içinde otelden ayrıldı

Kaldığımız yer şöyle bir konumdaydı. Sağımızda Sayın Cumhurbaşkanımız kalıyordu. Bizim odamıza yaklaşık 20-30 metre yakınlıktaydı. Bitişik odamda koruma müdürü bulunuyordu. 20 metre arkamızda da koruma polislerinin odaları vardı. Şöyle düşünebiliriz Kenarları 20’şer metrelik bir üçgen ve tam ortasında da biz kalıyorduk.

Cumhurbaşkanı ile bir sohbetiniz oldu mu? Maalesef olmadı. Koruma Müdürü’ne, “Sayın Cumhurbaşkanımıza selam vermek isterim” diye arzumu ilettim. Tam olay akşamı Sayın Cumhurbaşkanımızın dinlenmek istediğini ve daha sonra kendisi ile görüştüreceğini söyledi.


Odanın önünde hareketlilik

Akşam yürüyüş yaparken yolda insanların selam verirken aynı zamanda “Hocam, Boğaz Köprüsü asker tarafından kapatılmış” dediklerini duymaya başladım. Sonra otele geldim. Otelde gündemi takip etmeye başladım. Sonrasında olaylar yavaş yavaş gelişmeye başladı. Bir müddet sonra odanın önünde bir hareketlilik başladı. Otelden ayrılanlar oldu bir güvenlik çemberi içerisinde. Sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımızın otelden ayrıldığını kimse söylemedi.

Otele helikopterle asker indirdiler

Önce ailesi ayrıldı diye tahmin ediyorum. Olaylar başlamadan önce de kendisi ayrıldı. Ancak şunu söylemeliyim ki Cumhurbaşkanımızın otelden ayrılma zamanlaması farklı gelişmelerin önüne geçti.

Otele saldırı anı

Tam zamanını hatırlamıyorum ama 1 saat olmamıştı. Önce otelin ön kısmında çatışmalar oldu. Helikopterle askerleri indirdiler. Ancak orası bize uzaktı. Sonrasında bizim olduğumuz bölgeye geldi helikopter. Ve oteli taramaya başladı. Bu saldırı tahmin ediyorum gece 01.00 civarı oldu. Biz üç defa baskını hissettik. Esas büyük olan gece 03.00’te gerçekleşti. Ve sabaha karşı 05.00 gibi son baskın gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı korumaları ikinci baskında ciddi bir çatışma yaşadı. Silah sesleri, çığlıklar, bağrışlar vardı. Bizim odanın hemen 5 metre önünde gerçekleşiyordu. Odalar aranıyordu. Sonrasında yan odamıza geldiler. Büyük bir korku ve tedirginlik içerisindeydik. Ailem oradaydı. Kızımın iki arkadaşı (3 tane 14 yaşında kız) oğlum, eşim ve ben tabiri caizse duvarın dibine sindik. Ne zaman içeriye girecekler, neyle karşılaşacağız? Sadece korkuyla bekledik. Şehidimiz var hocam! Buradan gidin, yine gelirler’

Otelden nasıl çıktılar?

Otelden çıkmanız için size yardımcı olundu mu?

Hayır. Toplamında yaklaşık 4 saatlik bir çatışma sürdü. Çok sıkıntılı bir süreç yaşadık. Kızım, şimdi size anlatır psikolojik etkilerini hala yaşıyor.

O anlarda çok çarpıcı şeyler yaşamışsınızdır… İkinci çatışmadan sonra odanın dışından tek tük silah sesleri gelmeye başladı. Bir kadının çığlığını duymaya başladık. “Yardım edin, yardım eden yok mu?” diye bağırıyordu. Oğlumla beraber çıktık. Önceki günlerde gördüğümüz kadın korumalardan biriydi. ‘Kalp masajı yapabilen var mı’ dedi. ‘Valla ben yaparım’ dedim. Antrenörlük kursunda ilk yardım eğitimi almıştık. Yukarı çıktık. Masaj yapacağım koruma polisini çarşafa sarmış ambulansa götürüyorlardı. Polislerden biri, ‘Bir şehidimiz var hocam. Siz de buralarda fazla kalmayın, gelirler tekrar’ dedi.


Biz odaya döndük, tam olay bitti derken, saat 05.00 gibi yeniden geldiler. Son iki gelişte helikopter denizden odaların önüne kadar gelip taramaya başladı. İkinci gelişlerinden sonra ölümün kokusunu iyice hissetmeye başladık. Hatta ben banyoya giderek abdestimi aldım ve ölümün gelmesini bekledim. Sabah namazını kıldım ve gün ağardığında olaylar sona erdi. (Hürriyet)

Darbe girişimi: Askeri mi ekonomik mi?

MAK ve SAT komando timi kaçak; 250 kişilik suikast listesi var

Tüm askeri hakim ve savcılar hakkında soruşturma başlatıldı

Orgeneral Akar’ın yaveri Levent Türkkan itiraf etti: Evet cemaat üyesiyim!

Tuğgeneral Aydoğdu’nun ifadesi: ‘İnandığım emri uyguladım’

Tutuklanan Tümgeneral Mehmet Dişli’nin ifadesi

Fuat Avni yakalandı: Başbakanlık’ta istihbarat şefi Mustafa Koçyiğit

YÖK: Akademisyenlere yurtdışı yasağı

Kamuda deprem: Şimdilik 49 bin 321 kişi görevden alındı

Adana’da savcının evinde ‘infaz edilecekler’ listesi bulundu

Marmaris baskınının tanıkları darbe girişimi gecesini anlattı


 

Editor
Haber Merkezi ▪ İndigo Dergisi, 20 yıldır ilkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışan bağımsız bir medya kuruluşudur. Amacımız: Gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz: Okurlarımızda sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerlerimiz: Dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın çevrimiçi yayınlarından biri olarak, iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul eder. Bu doğrultuda Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İndigo Dergisi ayrıca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildirgeyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya toplumsal köken, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İndigo Dergisi herhangi bir çıkar grubu, ideolojik veya politik hiçbir oluşumun parçası değildir.