Darbe girişimi: Askeri mi ekonomik mi?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından gerek siyasi hareketlilik gerek askeri hareketlilik ülkemizi ekonomik olarak yaralamaya devam ediyor.

Darbe girişimi: Askeri mi ekonomik mi?

15 Temmuz Kara Cuma

15 Temmuz tarihi her yönüyle bir “Kara Cuma” niteliğini taşımakta. Darbe girişimi sonrası kamuda darbe destekçisi olduğu ileri sürülen binlerce kişi görevden alındı. İçişleri Bakanlığında merkez ve taşra teşkilatlarında görevli toplam 8 bin 777 personel, İstanbul Büyükşehir Belediyesinde görevli 300 personel, Milli Eğitim Bakanlığında 15 bin 200 personel, Takasbank ve MKK’da 15 personel, Borsa İstanbul’da 51 personel, BDDK’da 80 personel, Diyanet İşleri Başkanlığında 492 personel görevinden uzaklaştırılırken ayrıca özel öğretim kurumlarındaki 21 bin personelin çalışma ruhsatlarının iptal edilmesine ilişkin süreç başlatıldı ve YÖK bütün devlet ve vakıf üniversitelerindeki toplam bin 577 dekanın istifasını istedi.

Kurdaki şişme tüm ekonomiyi dalga dalga etileyecek

Tüm bu işten çıkarmaların üstüne bir de uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu indirmek için izlemeye aldı. Dün ise TCMB beklentilere paralel olarak faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.75’e çekti. Merkez bankası piyasada bir sıkıntı olmadığı mesajını vermeyi de hedeflemiştir diyebiliriz. Üstü üste yaşanan tüm bu gelişmeler kuşkusuz Türk Lirası’nı Dolar ve Euro karşısında olumsuz etkileyecekti. Nitekim öyle oldu: Dolar/TL kuru 3,06’yı Euro/TL kuru ise 3,36 seviyesini gördü, sepet kur ise 3,20 civarında seyrediyor. Kurdaki şişmenin devamı tüm ekonomiyi suya atılan bir taşın çıkardığı dalgalar gibi sırayla ve yavaş yavaş etkileyecektir.


İçişleri Görevden Alma

MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısı merakla bekleniyor


Hafta boyunca BİST’teki satış yönlü hareketlenmelerle yatırımcıların kısa vadede yatırımlarını Dolar’da değerlendirecekleri beklentisinin de etkisiyle kurda 3’ün üzerindeki her seviye yükselişi işaret edecektir. Ayrıca 3,05 seviyesi yukarı yönlü kırılırsa bir sonraki hedef fiyat 3,07 olabilir. Geri çekilmelerde ise 2,98 desteğini takip edebiliriz. Ichimoku indikatörüne göre fiyatlama yukarı yönlü; MACD ise aşırı alımı işaret ediyor. Gün içerisinde Bakanlar Kurulu toplantısını ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarını takip ediyor olacağız.

USDTRYH4

‘Ekonomiye darbe’: Dolar/TL’de ilk şok atlatıldı mı?


Ebru İpek
1992 yılı Ağustos ayında Ankara’da dünyaya geldi. Eğitim yılları boyunca çeşitli okullarda okudu ve Hacettepe Üniversitesi İktisat bölümünü bitirdi. Üniversite öğrenimini gerçekleştirirken hem yabancı dil (İngilizce) hem de türev piyasalar (uluslararası döviz piyasaları ve yurtiçi hisse senetleri) alanında eğitim aldı. Mezun olduktan kısa bir süre sonra Uzman Yardımcısı olarak SPK’ya bağlı bir aracı kurumda göreve başladı. Buna ek olarak hala çeşitli ekonomi dergilerinde makaleler ve analizler yazmakta.