Çocuğunuzu sonbaharda hastalıklardan nasıl korursunuz?

Soğuk kış günlerinin yaklaştığı sonbahar ayları birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Mevsim geçişlerinde özellikle çocukların soğuk algınlıkları, grip ve bronşit gibi kış hastalıklarına yakalanma riski de artıyor. İşte bu nedenle beslenme düzenini de tekrar gözden geçirmek gerekiyor. Çocuğunuzu sonbaharda hastalıklardan nasıl korursunuz?

cocuklarda-dogru-beslenme

Medical Park Gaziosmanpaşa Hastanesi Uzman Diyetisyen Duygu Çetin, sonbahar aylarında bağışıklığımızı güçlendirmek, hastalıklara yakalanma sıklığını azaltmak ve yakalansak dahi kolay atlatabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmenin şart olduğunu vurguluyor.

Okulların açılmasıyla birlikte özellikle okul çağındaki çocuklarda görülen hastalıklar da artıyor. Bu durumu önlemek için çocukların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi büyük önem taşıyor. Birçok ebeveyn dışarıdan vitamin ve bağışıklık sistemi güçlendirici ürünlerle çocuklarının savunma sistemini destekliyor. Ancak sağlıklı ve dengeli beslenmeyle çocuğun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri doğal yoldan alması en güzeli… Balık içerdiği omega 3 ile bağışıklığı destekler. Bu nedenle çocukların haftada en az 1 öğün balık tüketmesi çok önemlidir. Yoğurt, kefir gibi mayalı ürünler de içerdikleri probiyotikler ve prebiyotiklerle bağışıklık sistemimizi güçlendirir.


Meyvesiz olmaz

Kışın vazgeçilmezi meyvelerden portakal ve mandalinanın yanı sıra çocukların limon tüketilmesi de gerekir. Günde en az 1 portakal ya da 2 mandalina tüketilmesini çocuğa günlük ihtiyacı olan C vitaminini sağlar. Ayrıca evde hazırlayacağınız bir limonatayla çocuğunuza hem çok seveceği bir içecek verebilir hem de zengin C vitamini içeriğiyle onu enfeksiyonlara karşı koruyabilirsiniz. Elma ve kivi de bağışıklığı güçlendirmede etkili meyvelerdir. Elma hem çiğ hem de zencefil ve zerdeçalla haşlanarak tüketilebilir.

cocuklarda-sonbaharda-beslenme

Selenyum ve demir çocuğunuza güç verir

Çocuğunuzun savunma sisteminin güçlü olması için sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir. Bunun için öncelikli koşul, çocuğun mümkün olduğunca rafine edilmiş ve raf ömrü uzun gıdalardan uzak kalmasıdır. Ayrıca antioksidan diye adlandırdığımız A,C,E,D vitaminleri, demir ve selenyumu yeterli miktarda alabilmesi için gerekli gıdaları uygun miktarda tüketilmesi de gerekir. Selenyum; mantar, dana ve kuzu ciğeri, karides, somon ve ton balığında bulunur. Ülkemizde en yaygın sağlık sorunlarından biri de demir eksikliği anemisidir. Demir eksikliği anemisi hem demir alımının yetersiz kaldığı hem de demir kaybının olduğu durumlarda ortaya çıkabilir. Demir ise et, pekmez, ciğer, yumurta, kuru üzüm, bakliyat ve bazı yeşil sebzelerde bulunur.


Bir köfte bile yeter

Çinko mineralinin de güçlü savunma mekanizmasında önemli rolü vardır. Bu nedenle son yıllarda çinko preparatları çok satanlar listesinde yer almaktadır. Oysaki çocuğunuz, her gün tükettiği gıdalardan vücudu için gerekli olan çinkoyu alabilir. Örneğin; 100 gr ette (3 köfte) 9 mg, pişmiş nohutun 100 gramında 1.4 mg çinko bulunur. 1-3 yaş arasındaki bir çocuğun 3 mg çinkoya ihtiyacı olduğuna göre, sadece 1 köfte bile çinko ihtiyacını rahatlıkla karşılayabilir.

Vitaminleri doğal yoldan alın

Sebze ve meyveler içerdikleri vitaminler yoluyla, özellikle de D ve C vitaminleriyle bağışıklığımızı güçlendirir. A vitamini sarı renkli ve koyu yeşil sebze ve meyvelerden bulunur. Karotenler ise A vitamini öncüsü sayılır. Greyfurt, havuç, kuru kayısı, Trabzon hurması, kırmızı lahana, pancar, kırmızı turp, yaban mersini ve böğürtlende bol miktarda karoten içerir. C vitamini ise vücuttan zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak savunma sistemini güçlendirir. Yeşil biber, maydanoz, tere, roka, karnabahar, ıspanak, kuşburnu gibi besinlerde bol miktarda C vitamini vardır.

Sağlık deposu sebzeler

Brokoli, lahana, kereviz, pazı, turp, ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerin özellikle kış aylarında mutlaka tüketilmesi gerekir. Soğan ve sarımsağın da bağışıklığı güçlendirici ve antimikrobiyal etkileri olduğu için sebzeler bunlarla birlikte pişirilerek tüketilebilir. Ispanak, içerdiği C, E ve B grubu vitaminler ve demir, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri sayesinde bağışıklığı kuvvetlendirdiği gibi bizi soğuk algınlığına karşı da korur. Bağırsakları yumuşattığı için kabızlığı da önler. Vücut direncini artıran pırasanın, böbrek taşlarının oluşumunu engelleyici ve kanserden koruyucu özelliği vardır. Maydanoz bir provitamin A (Beta karoten) kaynağıdır. Bu özelliğiyle görme gücü, kılcal damar sisteminin, adrenal bezin ve tiroid bezinin fonksiyonları üzerinde etkilidir. Yaprakları vitamin ( A,C,K ), demir, potasyum, kükürt, kalsiyum, magnezyum yönünden zengindir. Çocuğunuzun kahvaltısına ekleyeceğiniz bir tutam maydanoz günlük C vitamini ihtiyacının çoğunu karşılar.


Çocuklarda İştahsızlık nedeni ve 15 çözüm önerisi


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.