Plato Sanat’ın “Figürün Gizemi” sergisi açıldı

Plato Sanat’ın çağdaş Türk sanatçılarının son dönem yönelimlerini araştıran sergi serisinden ikincisi olan Figürün Gizemi, 29 Eylül Perşembe günü ziyaretçilerine kapılarını açtı.

figurun-gizemi-sergisi-ali-elmaci

Sanata ve sanatçıya destek veren etkinlikleriyle ön plana çıkan Plato Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyet gösteren Plato Sanat, Küratör Marcus Graf yönetiminde yeni bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Çağdaş Türk sanatçılarının soyut sanat, betili sanat ve araştırma temelli sanat alanlarındaki güncel eğilimlerini araştıran “Figürün Gizemi”, çağdaş Türk sanatındaki figür tartışmasını konu alıyor.

Serinin ilk sergisi  “Formun Gücü”

Serinin ilk sergisi olan Formun Gücü sergisinde, soyutlama ve biçimciliği ele alan Plato Sanat, “Figürün Gizemi” ile; çizim, resim, heykel, fotoğraf ve video gibi farklı sanat dallarında sekiz sanatçıyı çeşitli sanat biçimlendirmelerinin örneklenmesi için bir araya getiriyor. Ayşegül Çinici Yazıcı’nın direktörlüğünü yaptığı Plato Sanat’ın, “Figürün Gizemi” sergisi; betili sanattaki farklı estetikleri, teknik ve kavramları, gerçekçilik, gerçeküstücülük ve soyut arasında değişen çalışmaları sergileyerek gözden geçirmektedir. Sergiye eser veren değerli sanatçılar arasında; Mustafa Akkaya, Fulden Aran, Ali Elmacı, Volkan Kızıltunç , Sabo, Erinç Seymen, Hande Şekerciler ve Nazif Topçuoğlu gibi önemli isimler yer alıyor.


figurun-gizemi-sergisi-fulden-aran

Sanat tarihinin 500 yılı aşkın bir süredir insanoğlunun varoluşunu yansıttığını ve insan hikayelerini sunmak için figür illüzyonunu oluşturmak arzusundan esinlendiğini açıklayan Marcus Graf, görünüşe göre bir çalışmanın dünya ve onun metafiziğini ne kadar doğru yansıtırsa, izleyicinin gösterilen kahraman ile kendini özdeşleştirmesinin de daha kolay olduğunu söylüyor. Sanatsal çalışmanın kendisinin de kendi varlığını iddia ettikçe daha özgün ve otonom hale geldiğini aktaran Marcus Graf, ” Figürün Gizemi, tam olarak gerçek birey ile onun sanatsal tasviri arasındaki psiko görsel etkileşiminde yatmaktadır” diyor.


figurun-gizemi-sergisi-mustafa-akkaya

20. yüzyıldaki soyut ve betili yaklaşımların sanat dünyasında temsilin lider konumda olmasına karşı geldiğini belirten Graf, şöyle devam ediyor. “Farklı zorluklar ve krizlere karşın betili sanat her zaman için modern ve çağdaş sanatın anahtar konusu olarak kalmıştır. 1980’lerin başında neo- dışavurumcu biçimin yeniden doğuşundan itibaren figür, resimdeki merkezi konumu yeniden yakalamıştır. Sonuçta, 1990’ların başından itibaren dijital medya ve teknolojileri gerçekliğin illüzyonlu üretimini güçlendirmiş ve yeni hiper gerçekçi biçime sebep olmuştur. Bunun yanı sıra, anlatının yeniden canlanması, sosyo politik sözleşmeleri ve fotoğraf ile video gibi diğer disiplinlerdeki araştırma temelli stratejiler, betili sanatın şu anki öneminin kanıtıdır.”


29 Eylül Perşembe günü kapılarını açan Figürün Gizemi, 18 Aralık 2016 tarihine kadar Balat’ta yer alan Plato Meslek Yüksekokulu’nda ziyaretçilerine açık olacak.

Resim sergi: Arif Turan – Sır (22 Eylül – 11 Ekim)


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.