Türkiye Tasarım Haftası: Hussein Chalayan dinleyicelerle buluştu

Endüstriyel tasarım, moda ve görsel iletişimi tasarımı alanlarında Türkiye’de ve dünyadan pek çok değerli ismi dinleyicilerle buluşturan Türkiye Tasarım Haftası’nın bugünkü konuğu dünyaca ünlü moda tasarımcısı Hussein Chalayan idi.

Türkiye Tasarım Haftası: Hussein Chalayan dinleyicelerle buluştu

T.C. Ekonomi Bakanlığı ve TİM işbirliğinde, Arçelik, Ford Otosan, Seranit Grup ve Şişecam stratejik ortaklığında düzenlenen Türkiye Tasarım Haftası 19-23 Ekim tarihleri arasında Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda tasarım dünyasının önde gelen isimlerini ağırlamaya devam ediyor.

Gazeteci, marka danışmanı Ferhan İstanbullu moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşide Chalayan, günümüzde moda endüstrisi dinamiklerini, dijital geleceğini ve sanat dünyası ile bağının yaratıcılığını nasıl etkilediğini anlattı.


İlk 2 gününde dünyaca ünlü moda tasarımcısı Atıl Kutoğlu, Dice Kayek markasının yaratıcıları Ayşe ve Ece Ege,Trend uzmanı Zuzanna Skalska,Uluslararası Tasarım Konseyi Başkanı David Grossman , Ezra+Tuba Kurucusu, Tasarımcı Ezra Çetin, CEO Cube Design, Tasarım Direktörü Paul Cohen, Pınar&Viola Marka Kurucusu, Tasarımcı Pınar Demirdağ Endüstri Ürünleri Tasarımcısı Ettore Giordano, One Business Design,LLC, Kurucu Başkanı Tim Fletcher, ETMK Başkanı, Design Turkey İcra Kurulu Üyesi Sertaç Ersayın, Endüstriyel Ürün Tasarımcısı, OyaDesign Kurucusu Oya Akman, Aniva Ev Ürünleri Yönetim Kurulu BaşkanıAynur Ayhan, Orhan Irmak Tasarım Kurucusu, Tasarım Direktörü Dr. Orhan Irmak, Prof. Dr. Gülay Hasdoğan ODTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölüm Başkanı, Endüstri Tasarımcısı (MSGSÜ), TC Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Küçükerman gibi konuşmacıları ağırlayan Türkiye Tasarım Haftası tasarım dünyasından önemli isimleri dinleyicilerle buluşturmaya devam edecek.

Türkiye Tasarım Haftası 21-22 Ekim’de Michael Young, Minna Parikka, Patrick Rampelotto, Andrea Cancellato ve daha pek çok önemli ismi konferansta konuk edecek

türkiye tasarım haftası

Türkiye Tasarım Haftası kapsamında önümüzdeki günlerde dinleyicilerle buluşacak isimler arasında son 20 yılda tasarım dünyasının önde gelen isimlerinden olan ve Asya’nın en heyecan verici tasarım stüdyosuna sahip Michael Young, Milano’nun önde gelen tasarım ve sanat müzesi Triennale di Milan’ın Direktörü Andrea Cancellato,takipçileri arasında Lady Gaga, Cara Delevingne gibi isimler olan Finlandiyalı ayakkabı tasarımcısı Minna Parikka, Pentagon Design’ın kurucusu ve kreatif direktörü Sauli Suomela, tasarımcı/iç mimarSara Garanty,tasarımcı Anthony Bannwart, Beirut Design Week direktörü DoreenToutikian , Viyana merkezli tasarımcı, sanatçı Patrick Rampelotto , MTD Başkanı, moda tasarımcısı Mehtap Elaidi, moda tasarımcısı Zeynep Tosun, moda tasarımcısı Aslı Filinta, moda tasarımcısı Gül Ağış gibi daha pek çok değerli isim var.

Dünyanın dört bir yanından sergiler Türkiye Tasarım Haftası’nda 23 Ekim’e kadar ziyaretçilerle buluşuyor

İnovasyon ve markalaşma alanında Türkiye’nin en büyük ödül organizasyonlarından biri olan ve 2008 yılından beri ülkemizde iyi tasarımı ödüllendiren, bu yıl beşincisi gerçekleşen Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri’nin kazananlar sergisi Türkiye Tasarım Haftası kapsamında ziyaret edilebilir..

Pınar Demirdağ’ın Hollandalı ortağı Viola Renate ile yarattığı Paris merkezli Pınar&Viola markası altında IKEA Limited Print edition için tasarladıkları herkesi kabul etmek temalı desenlerle üretilmiş ürün serisi 2017’de tüm dünyada IKEA mağazalarında satılmaya başlanacak. Tabaktan çarşafa, çantadan tişörte kadar pek çok ürün bulunan bu özel koleksiyonun sergisi Türkiye’de ilk kez Tasarım Haftası’nda yer alan IKEA standında ziyaretçilerle buluşuyor.

Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinin en büyük tasarım festivali olan Beirut Design Week’ten özel bir ürün seçkisi Türkiye Tasarım Haftası’nda ziyaretçilerle buluşacak. Sergide 16 Lübnanlı tasarım stüdyosunun ürün, moda ve iletişim tasarımı alanlarındaki tasarımları yer alıyor.


Dijital sanat ve tasarım alanında dünyanın öncü isimlerinden biri olan Daniel Widrig’in de tasarımları Raw sergisi kapsamında Türkiye Tasarım haftası’nda sergileniyor. Uzun yıllar Zaha Hadid ile çalışan ve Hadid’in en ikonik bina ve ürünlerinin tasarımında yer alan Widrig’in pek çok çalışması Art Basel, Paris Fashion Week ve Londra’da Victoria ve Albert Museum’da sergilendi. Londra’daki stüdyosunda heykel, moda, mobilya tasarımı ve mimarlık alanlarında çalışmalarını sürdüren Widrig, 2009 yılında ‘Maya Master’ ünvanını aldı. Teknoloji ve sanatı yeniden şekillendiren ve sınırlarını belirleyen isimler arasında gösterilen Widrig’in 2011’de Hollandalı moda tasarımcısı Iris van Herpen işbirliği ile yarattığı 3D kıyafetleri Time dergisi tarafından yılın en iyi 50 inovasyonu arasında gösterildi. Sbodio 32 stüdyo tarafından Milan Design Week 2016’da ilk kez yer alan Raw sergisinde ürünleri yer alacak diğer tasarımcılar arasında Alcarol, Casa Laboratoria, Code Structured Skin, Marco Stefanelli, Güterstrasse (By Christoph Steiger) ve Isaac Monte gibi isimler var.

İstanbul Moda Akademisi ve Dice Kayek işbirliği ile Türk El Sanatlarının günümüze taşındığı “İzler” sergisi, ülkemizde unutulmaya yüz tutmuş, geleneksel el sanatlarının yaşatılmasını ve yeniden canlandırılmasını amaçlıyor. İMA öğrencileri ile Ece Ege danışmanlığında yürütülen, Türkiye’nin farklı yörelerinin el sanatlarının günümüze taşındığı sergiyi Türkiye Tasarım Haftası’nda görmek mümkün.

Ödül kupalarından tasarladığı lambalarla dikkat çeken, çalışmalarıyla sanat ve tasarım arasındaki sınırları yok eden İtalya doğumlu, Viyana merkezli tasarımcı, sanatçı Patrick Rampelotto’nun sergisi de Türkiye Tasarım Haftası’nda ziyaretçilerle buluşuyor. Bit pazarları ve özel koleksiyonlardan satın aldığı eşsiz metal ve plastik parçalarla tasarladığı lambaları ve farklı tasarımlarını görmek mümkün.

Rampelotto, katılımcılarla Cumartesi saat 11:00’de geri dönüşüm atölyesi yapacak.

Türkiye Tasarım Haftası’nın ilgi çekici sergilerinden biri de ElektroCouture sergisi. ElektroCouture; fashiontech sektöründe önde gelen moda teknolojisi markalarından biri. Electrocoutoure’ün en önemli unsurlarından biri yeni ve yenilikçi ürünler için bir ekosistem sağlamak ve bu alanda etkinlik gösteren şirketlerle el ele çalışmak.

İtalyan tasarımcı Pasquale Volpe’nin Good 50×70 adlı sergisi de Tasarım Haftası’nda yer alıyor. Good 50×70’in temel çıkış noktası, 50×70 cm. boyutlarında tasarlanan afişler ile küresel ısınma, çevresel kirlilik, susuzluk, çocuk ölümleri ve hayvan hakları gibi temel sosyal olgulara karşı toplumsal duyarlılığı artırmak ve bu sorunların çözümü için çalışan organizasyonlara yardımcı olmak.

Türkiye Tasarım Haftası’nda yer alan sergilerden bir diğeri ise İsveç’ten Sara Garanty’nin Colour Emotions sergisi.Sergi, gerçeklikle ilgili kendi algımızın farkına varmamızı amaçlıyor. Sergilenen ‘evlerin’ rengi durduğunuz yere göre sürekli değişiyor. Her ev farklı duygular ve varoluş hallerini yansıtıyor. ‘Hangisi gerçek ve hangisi zihninizin bir projeksiyonu?’. Sara Garanty renk ve ışıkla ilgili benzersiz tasarımlarıyla tanınıyor.


Tasarım Haftası’nda yer alan bir sergi de İsveç’ten gelecek olan ‘Swedish Fashion Stories’ sergisi Swedish Institute ve FORM Content işbirliğiyle düzenlenen sergi, İsveç modasını ve onun sanat, zanaat ve sosyal unsurlarla ilişkisinı gözler önüne seriyor.

Türkiye ‘Tasarım Haftası’: Bu tasarımları görmelisiniz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.