Maş fasulyesi: Boncuk boncuk sağlık

Maş fasulyesi, Çin’de 2000 yıldan fazladır yaygın olarak kullanılıyor. ‘Vigna Radiata’ Hindistan, Bangladeş, Güney Doğu Asya’da tüketilen yani ‘maş fasulyesi’ ülkemizde daha çok Akdeniz bölgesi ve Güneydoğu Anadolu’da kullanılıyor. Peki faydaları neler?

Maş fasulyesi faydaları

Maş fasulyesi faydaları

B vitaminleri, bitkisel protein, diyet lifi ve biyoaktif fitokimyasallar içeren dengeli bir besindir. Besleyici özellikleri yanı sıra çeşitli hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olur.  Yapılan araştırmalara göre antioksidan, antihipertansif, antitümör, antidiyabetik, antimikrobiyal, anti-inflamatuar etkileri olduğu saptanmıştır.

Kilo kontrolüne yardımcı oluyor

Lif içeriğinin fazla olması nedeniyle daha uzun süre tok kalmamızı sağlayarak kilo kontrolüne yardımcı olur. Bağırsak hareketlerini düzenler. Kan şekeri dengesi sağlar. Kalp-damar sağlığını korur. Magnezyum içeren maş fasulyesi spor yapanlar için de oldukça sağlıklı bir besindir. Çünkü magnezyum ATP üretimi ve kas kasılmasında rol oynar.


Vejetaryen beslenme protein maş fasulyesi faydaları salatası tarifi

Vejetaryen beslenme için protein ihtiyacını karşılıyor

Vejetaryen veya vegan yaşam tarzını benimsemiş kişiler günlük protein ihtiyacını maş fasulyesi gibi bitkisel kaynaklı besinlerden sağlayabilir. Sağlığımız için haftada 1-2 kez kuru baklagil tüketmeye dikkat etmek gerekir.  Zeytinyağlı yemeği dışında haşlayarak salata ve çorbalarda kullanabilirsiniz. Ancak mucize besin yoktur. Sağlıklı beslenme bir bütündür. Porsiyon ölçülerine dikkat ederek tüm besin gruplarından yeterli ve dengeli miktarda tüketmek gerekir.

Maş fasulyesi (2 kişilik)

  • 2 adet közlenmiş kırmızıbiber
  • 5-6 dal taze soğan
  • 4 tane kornişon turşu
  • 2 adet ceviz (havanda dövülmüş)
  • 100 g maş fasulyesi
  • 2 orta boy domates
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı
  • ½ limon suyu
  • 1 çorba kaşığı nar ekşisi

maş fasulyesi yemeği tarifi

Maş fasulyesi tarifi

Kırmızıbiberi közleyin, temizleyin, doğrayın. Cevizleri havanda dövün. Domatesleri küp küp doğrayın, taze soğanları da ince ince kıyın. Bütün malzemeleri karıştırın. Zeytinyağı, nar ekşisi ve limon suyunu karışıma ilave edin. Afiyet olsun.


1 porsiyon besin değeri:

Enerji 296.3 Kkal
Su 177 g
Protein 14.1 g
Yağ 14.2 g
Karbonhidratlar 27.4 g
Diyet Lifi 10.7 g

 

Çocuklarınız için 8 sağlıklı atıştırmalık tarifi

Fliya tarifi: Geleneksel Kosova yemeği Fliya nasıl yapılır?


Perihan Kılıç
Perihan Kılıç; 1992 yılında İstanbul’da doğdu. 2011 yılında Vefa Anadolu Lisesi’nden; 2015 yılında İstanbul Bilim Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden mezun oldu. Perihan Kılıç; Taksim ve Etiler’de bireysel ve kurumsal beslenme danışmanlığı hizmeti ve Momentum Pilates’te sporcu beslenmesi ve sağlıklı zayıflama konularında bireysel danışmanlık hizmeti vermeye devam etmektedir. Online Diyet Bölümü koordinatörlüğünü yapmaktadır.