Messi Murtaza’nın rüyası

Afganistan’ın Gazni vilayeti Jaghor ilçesinde yaşayan Murtaza, “Messi 10” yazılı poşetten yapılmış olan Arjantin Milli Takımı formasıyla çekilen fotoğraflarının internette yayılması sonrası Messi Murtaza adıyla ünlenerek “poşetten Messi forması giyen çocuk” olarak dünyada ses getirmişti.

Messi Murtaza'nın rüyası

Herkes Murtaza Ahmedi’yi poşetten yapmış olduğu, Messi’nin Arjantin forması ile tanımıştı…

İngiliz yayın organı BBC, dünyanın en iyi futbolcusu seçilen Barcelona’nın Arjantinli futbolcusu Lionel Messi’ye hayran olan küçük çocuğun, Afganistan’ın kırsal bölgesinde yaşayan 5 yaşındaki Murtaza Ahmadi olduğunu, Avustralya’da yaşayan Afganistan vatandaşı amcası Azim Ahmedi vasıtası ile bildirmişti.

Çocuğun babası Arif Ahmedi de sosyal medyada yayılan fotoğrafı Murtaza’nın ağabeyi Hümayun’un çekip Facebook sayfasında paylaştığını söyledi. Afganistan’ın doğusunda bulunan Gazni’deki Jaghori bölgesinde yaşadıklarını anlatan Ahmedi, “Oğlum, Messi’yi ve futbolu çok seviyor. Bizim forma alacak gücümüz yok. Ben basit bir çiftçiyim. Bu yüzden çocuklar poşet kullanmaya karar vermiş” şeklinde açıklamada bulunmuştu.


Messi Murtaza'nın rüyası

Sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yayılan Messi Murtaza’nın, hayranı olduğu Messi ile tanışması için Afganistan Futbol Federasyonu (AFF) tarafından girişimler başlatılmıştı.

AFF’nin, FIFA Altın Top Ödülü’nü 5 kez kazanan Messi ile irtibata geçtiği ve İspanyol kulübü Barcelona’da top koşturan futbolcu ile Murtaza’nın yakın zamanda bir araya geleceği ifade edilmişti. Buluşmanın, Afganistan’da mı yoksa İspanya’da mı gerçekleşeceğine dair bilgi verilmemişti.

Ancak beş yaşındaki Murtaza ve ailesi için hayat bu olaydan sonra çekilmez hale gelmişti. Afganistan ve bölgesinde bulunan radikal guruplardan sürekli tehdit telefonları aldığı ve bu tehditlerin her geçen gün daha da ciddi hale geldiğini söyleyen Murtaza’nın babası Muhammed Arif Ahmedi, “oğlunun hayatından duyduğu endişe nedeniyle ailesiyle birlikte Pakistan’a taşınmak zorunda kaldıklarını” söylemişti.

“Messi Murtaza hala bir gün kahramanı Messi’yle buluşabileceğini umuyor”

AP’ye konuşan baba Ahmedi ayrıca, oğlu ile Messi’nin hala görüşmediğini açıklayarak “Murtaza hala bir gün kahramanı Messi’yle buluşabileceğini umuyor” şeklinde açıklama yapmıştı.

Bu arada Murtaza’nın kendisine olan hayranlığına duyarsız kalmayan Arjantinli yıldız Lionel Messi, imzaladığı Arjantin Milli Takım formasını Afgan hayranına, Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) aracılığıyla göndermiş, Murtaza Ahmedi’ye sürpriz yaparak onu sevince boğmuştu.

Messi Murtaza'nın rüyası

Bizler de bir süre önce Afganistan’da yaşayan 5 yaşındaki Murtaza Ahmedi’nin spora ve futbola olan sevgisini pekiştirmek, Messi ile tanışmak isteme hayallerine ulaşmasına katkı sağlamak için gönüllülük esasına bağlı olarak geliştirmiş olduğumuz temel amacı; “sporun din, dil, ırk renk ayrımı göstermeksizin, tüm insanlığın ortak değeri olduğunu vurgulamak, tüm dünyada ‘barış, dostluk ve kardeşliğin’ spor yolu ile geliştirilmesini sağlamak” olan; Barış Topu Projesi (Peace Ball Project) kapsamında başlatılan çocuklara “Oyun Topu” hediye etme kampanyası çerçevesinde; içerisinde Türk Milli Takım Forması, Futbol Topu, Krampon ve çeşitli spor malzemeleri olan “Barış Topu Hediye Paketi” Afganistan’ın Başkenti Kabil’de, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nda (TİKA) görev yapan Öğretmen Mutlu Güzel aracılığı ile ulaştırmıştık.


“Çocukların oyun oynama hakları”

Gönderilen hediyeleri alan Murtaza Ahmedi son derece mutlu olmuş ve bizleri de sevindirmişti. Bu faaliyetle “Çocukların oyun oynama hakları” için farkındalık oluşturularak tüm dünyanın ilgisini ve dikkatini Murtaza Ahmedi’nin yaşamış olduğu Jaghor ilçesine çekerek, bölgede spor yapan kız ve erkek çocuklara spor malzemesi desteği olarak çocukların sevinçlerine katkı sağlamaktı.

Afganistan Futbol Federasyonu (AFF) ile işbirliği çerçevesinde, Lionel Messi ve Murtaza Ahmedi’nin Türkiye’de buluşmasına çaba göstermeye çalışırken Murtazanın sevindirici sesi Katar’dan geldi…

Katar’ın Başkenti Doha’daki El-Gahrrafa Stadı’nda Suudi Arabistan ekibi El Ehli ile Barcelona arasında oynanan özel maçta sahaya hayranı olduğu Messi ile çıkan ve maçın temsili başlama vuruşunu yapan Murtaza’nın hayali gerçekleştirilmiş oldu.

Dünyanın görmek istediği fotoğraf

Messi Murtaza'nın rüyası
Messi ve Murtaza

Sahaya Messi’nin elini tutarak çıkan minik futbolsever Messi Murtaza, karşılaşma öncesi yapılan saygı duruşunda da Arjantinli yıldızın yanından ayrılmadı. Maç öncesi Barcelona’nın takım olarak verdiği pozda da Messi ile birlikte yer alan Murtaza, karşılaşmanın temsili başlama vuruşunu da yaptı.

Katar’da düzenlenecek olan 2022 FIFA Dünya Kupası’nın organizasyon komitesi, Twitter’daki “roadto2022” isimli hesabından, Messi’nin, Afgan hayranı Murtaza’yı kucağına aldığı görüntüleri tüm dünya ile paylaştı.

Barcelona’nın, Suudi Arabistan’ın El-Ehli takımıyla yapacağı dostluk maçı için geldiği Katar’ın başkenti Doha’da gerçekleşen Messi ile Murtaza’nın buluşması dünyanın görmek istediği fotoğraf olarak tarihe geçerken kahramanı Messi ile tanışmak isteyen 6 yaşındaki çocuğun hayali sonunda gerçek oldu.


Umarız, Murtaza Ahmedi gibi tüm çocukların hayalleri bir gün gerçek olur biz de bu hayallerin bir parçası ve destekçisi oluruz…

FIFA Yılın En İyi Taraftarı Ödülü’nü kim kazanacak?