Dolar ve Euro’da tarihi zirve: Piyasalarda Fitch endişesi

Dolar/TL 3.64’ü, Euro/TL ise 3.82’yi test ederek yeni tarihi zirveyi gördü. Piyasalarda siyasi gerilim ihtimaliyle Fitch’in Türkiye’ye ‘yatırım yapılabilir’ kredi notunu düşürmesi endişesi hakim.

Piyasalarda Fitch endişesi: Dolar ve Euro'da tarihi zirve!

Dolar’da tarihi zirve: 3.64

Dolar/TL, dolardaki değer kazancı trendinin kâr satışlarıyla ara verilmesi ile güne aşağı yönlü bir başlangıç yaptıktan sonra kazançlarını koruyamadı ve 3.6401’e kadar yükselerek yeni zirveyi gördü.

TL uzun bir süredir olduğu gibi bugün de gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışarak en çok değer kaybeden para birimi oldu. Bankacılar bu trendde bugüne özgü yeni bir gelişme ya da haberden bahsedilemediğini belirttiler ve devam eden endişeleri adres gösterdiler.


TL bugün dolar karşısında yüzde 1.3’ün üzerinde değer kaybederken benzer para birimleri yüzde 0.4 değer kazancı ile yüzde 0.5 değer kaybı arasında seyrediyordu.

TL neden değer kaybediyor?

Bankacılar TCMB’nin siyasi endişelerle TL’nin sert değer kayıplarına karşın faiz adımlarını kullanmaktan çekinebileceği endişesinin, faiz adımlarının kullanılması halinde siyasilerle yaşanabilecek gerilim ihtimalinin, Türkiye’yi yatırım yapılabilir kredi notuyla değerlendiren Fitch’in yaklaşan değerlendirmesinin piyasaları baksıladığını bunun dışıdna siyasi ve jeopolitik gelişmelerin de kurda etkili olmayı sürdürdüğünü belirttiler.

Fitch kredi notu ne zaman?

Fitch tarafından yayımlanan ülke notu değerlendirme takvimine göre Türkiye’nin negatif görünüm ile yatırım yapılabilir en düşük seviyede olan BBB- olan kredi notu hakkında değerlendirme 27 Ocak Cuma ve 21 Temmuz Cuma günü açıklanabilecek.

Investing Türkiye’nin haberine göre bir bankanın döviz masası müdürü, “Sabah saatlerinde bir iyimserlik vardı ancak sonrasında dağıldı. TL yine negatif ayrışıyor. Ancak bugüne özgü bir nedenden bahsetmek zor. Yaklaşan Fitch kararı TL’nin faizinin her geçen gün daha da yetersiz hale geldiği endişesi bunların başında geliyor… TL’de kısa vadede bu olumsuzluğu tersine çevirecek ya da iyimserlik yaratabilecek tek bir neden bile gösteremiyoruz” dedi.

Haftaya beklentilerin üzerinde enflasyon verilerinin de etiksiyle tarihi zirve olan 3.6040’ı test ederek başlayan dolar/TL TRYTOM=D3 küresel gelişmelerle önce dün akşam saatleri itibarıyla 3.58’li seviyelere daha sonra bu sabah iyibaırly 3.56’lı seviyelere gerilemişti. Bugün en düşük 3.5560 seviyesini test eden kur kazançlarını koruyamarak en yüksek 3.6401 seviyesini test etti. Kur tarihi zirveyi test ettikten sonra TSİ 1309 itibarıyla ise 3.6146/3.6190 seviyesinde işlem gördü.

Piyasalar Fed tutanakları sonrası pozitif

Piyasalar Fed tutanakları sonrası pozitif

Diğer yandan küresel piyasalar, dünkü Fed toplantı tutanaklarının ardından düşüşe geçen dolar endeksi ile pozitif seyrediyor.

Fed tutanaklarında, gelecek dönemde uygulanacak mali politikalara ilişkin risklere vurgu yapılması dikkati çekerken, gelecek birkaç yıldaki faiz artışlarının, inatla düşük seyreden verimlilik artışı, güçlenmeye devam eden dolar ve yavaş küresel büyüme gibi faktörler nedeniyle kademeli olacağı vurgulandı.


Tutanaklarda ayrıca, “Kısa vadeli faiz oranlarının bu toplantıdaki faiz artışına rağmen sıfıra yakın olması, Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) ekonomideki olası ters şoklara karşı parasal desteği artırma yeteneğini kısıtlıyor.” yorumu öne çıktı.

Tutanakların ardından dolar, diğer para birimleri karşısında düşüşe geçerken, pay piyasaları ise yükseliş eğilimini korudu. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,30 artarak günü 19.942 puan ile tarihi zirvesine yakın tamamlarken S&P 500 endeksi yüzde 0,57 prim yaparak 2.273 puan ile tüm zamanların en yüksek ikinci kapanışını gerçekleştirdi. Nasdaq endeksi ise yüzde 0,88 yükseldi.

ADP özel sektör istihdamı ile hizmet sektörü verileri

Analistler, bugün ABD’de açıklanacak ADP özel sektör istihdamı ile hizmet sektörü verilerinin piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ifade ederek yarınki tarım dışı istihdam verisi öncesinde dolar endeksindeki düşüş eğiliminin devam edip etmeyeceğinin de izleneceğini kaydetti.

Avrupa tarafında, dün İngiltere’de açıklanan hane halkı borçlanmasının Aralık 2008’den bu yana en yüksek seviyesine çıkması ile Avrupa genelinde hizmet sektörü verilerinin beklentileri aşması gündemin öne çıkan başlıklarıydı.

Dün borsalarda yatay bir seyir izlenirken avro/dolar paritesi Fed tutanakları sonrasında yükselişe geçti.

Parite, dünü 1,05 sınırında tamamlamasının ardından bugün Asya piyasalarında da çıkışını sürdürerek sabah saatlerinde 1,0564’ü gördü.

Bugün Asya’da dolar/yen paritesindeki düşüşten negatif etkilenen Nikkei 225 endeksi kapanışa yakın yüzde 0,5 azaldı, Çin’de Şanghay bileşik endeksi ise önceki kapanış seviyelerinde yatay seyretti.

Yurt içinde, dün Borsa İstanbul’da satış ağırlıklı bir seyir izlenirken, dolar/TL ise Fed tutanakları sonrasında düşüşe geçerek bugün bankalar arası piyasanın açılışında 3,56 seviyelerinde dengelendi.


Analistler, bugün ve yarın yurt dışındaki yoğun veri akışının takip edileceğini belirterek, BIST 100 endeksinin 76.000 ve 75.500 seviyelerinin destek, 77.700 seviyesinin direnç konumuna geldiğini kaydetti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle

  • 12.30 İngiltere, aralık ayı hizmet sektörü PMI
  • 13.00 Avro Bölgesi, kasım ayı ÜFE
  • 16.15 ABD, aralık ayı ADP özel sektör istihdamı
  • 16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları
  • 17.45 ABD aralık ayı hizmet sektörü PMI
  • 18.00 ABD, aralık ayı ISM İmalat Dışı Endeks

Fed faiz artırımı kararı verdi: Dolar ne kadar olacak?

Futbolcuların TL ile maaş alması ekonomiye nasıl yansır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.