Ağaç kütüphane: Berlin’de kitap okuma hareketi

Dalları olmayan bir ağaç, pencereler bırakılan ve içi oyulup raflar yapılmış; o raflara da kitaplar konulmuş. Raflarda ise meraklısını bekleyen kitaplar mevcut. Ağaçtan kütüphane yani. Tamamen doğal görünümlü olan bir ağaç ortalama 100 kitap saklayabiliyor.

Ağaç kütüphane: Berlin'de kitap okuma hareketi

Berlin’in Ağaç Kütüphaneleri

Leyla Gezer Güvenç Turizm Global’in sayfasında ağaç kütüphaleri şöyle tanıtıyor:

“Berlin’de sokakta büyüyen ve dalları olmayan bu ağaçların rafları var ve üzerleri akrilik cam kapaklarla kaplı. Raflarda ise meraklısını bekleyen kitaplar mevcut, öyle ki arzu eden okumak istediği kitabı alıp, evine götürebilmekte. Bir kitabı ilginç bulan da başkaları da okusun diye aynı şekilde yine bu raflara bırakabiliyor.


Beş adet ağaç ortalama 100 kitap saklayabilmekte. Kitapların konularına göz atıldığında modern bir kitap evinin sunduğu türlerin birçoğuna da rastlamak mümkün.

Bu ağaçlar doğal olarak bu raflar ile birlikte yetişmemiş. Bu başarılı, işlevsel olduğu kadar kültürel ve ilginç ağaç kütüphanesi projesinin arkasında çalışan tam olarak 25 kişi bulunmakta. İçlerinde kitapçıların, ormancıların, marangozlar ve medya çalışanların da bulunduğu ekip Sredzki sokağındaki beş adet ağacı uygun biçimlerde şekillendirerek bahsekonu rafları oluşturmuş ve kitap muhafaza edebilmeye uygun hale getirmiş.

Ağaç kütüphane: Berlin'de bir kitap okuma hareketi

Eski ve yeni kitapların bırakıldığı, ödünç alınıp, okunabildiği güzel bir buluşma noktası oluşturulduğu gibi birçok yerli ve yabancı turist için de Berlin’in Sredzkistrasse’sinin daha da tanınır hale gelmesini sağlanmış.

Konu kitap olunca ücretsiz ödünç alınabiliyor olmasında da herhangi bir sakınca doğmamış günümüze kadar. Kontrol edilmesine dahi ihtiyaç duyulmadan kitaplara ev sahipliği yapan ağaçlar hep değişen, eskisi alınınca yerine yenileri eklenen kitaplarla dopdolu durmakta.”

Bir ağaç dikkatimi çekti…

CNN Türk’ün haberleştirdiği Gezgin Muhabirella Elif Özgen de Berlin’de keşfettiği ağaç kütüphaneyi şöyle yazıyor:


“Berlin’in Mitte Bölgesi’nde yürürken bir ağaç dikkatimi çekti. Ağacın içi oyulmuş, raf şekli verilmişti, içine de kitaplar konmuştu. Islanmasın, kirlenmesin diye de şeffaf bir örtüyle kapak yapılmıştı.

Ağaç kütüphane: Berlin'de bir kitap okuma hareketi

Benim orada olduğum 10 dakika içinde 5 kişi geldi ağacın yanına. Raflardaki kitaplardan alıp götürdüler, aralarında rafa yeni kitap bırakanlar da oldu.

“Bookcrossing” hareketi

Ağaç kütüphane: Berlin'de bir kitap okuma hareketi

Bu ağaç kütüphaneler, Avrupa’nın pek çok kentinde uygulamada olan “bookcrossing” hareketinin bir parçası. Bu uygulama kitap zinciri anlamına geliyor. Önceden belirlenmiş yerlere kitap bırakıyor, oraya konulan kitapları da okumak için alıyorsunuz, sonra o kitabı da başka bir yere koyuyorsunuz. İşte Berlin’deki ağaç bu hareketin bir parçası.

Ağaç kütüphane: Berlin'de bir kitap okuma hareketi

Proje 8 yıl önce başlatılmış, en önemlisi de çevre dostu bir proje. Vadesi dolmuş, önceden başka sebeplerle kesilmiş ağaçlar kullanılıyor bu projede, kitap rafı yapmak için sağlıklı ağaçları kesmiyorlar.

Ağaç kütüphane: Berlin'de bir kitap okuma hareketi

Yolunuz Berlin’e düşerse yoldaki ağaçlara başka bir gözle bakın derim.”


Elif Özgen’in seyahat güncesini takip edebilirsiniz.
Instagram: @elifozgen \ www.gezginmuhabirella.com

Ekslibris: Kitapsever kartviziti

Türkiye Kitap Okuyor… Şaka Şaka!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.