Dünya Sağlık Örgütü: Acil olarak yeni antibiyotiklere ihtiyaç var

Dünya Sağlık Örgütü acilen yeni antibiyotikler için ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu… Antibiyotiklere dirençli süper bakterilere, bunu başarabilmeleri için siper olan bir proteinin moleküler yapısının haritası çıkarıldı.

Dünya Sağlık Örgütü: Acil olarak yeni antibiyotiklere ihtiyaç var

Sonuçları “Proceedings of the National Academy of Sciences” dergisinde yayımlanan ve Western Australia Üniversitesi tarafından yürütülen araştırma, tüm diğer tedavilerin işe yaramaması halinde başvurulan antibiyotik türü kolistine bakterilerin direnç göstermesini sağlayan EptA proteininin nasıl bir moleküler yapıya sahip olduğunu saptadı.

Araştırma ekibinin lideri Profesör Alice Vrielink, araştırmanın bu proteine ket vuracak tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi açısından önem taşıdığını söyledi.


Vrielink, protein bir kapının kilidi olarak düşünüldüğünde özgül biçiminin üç boyutlu görüntüsünü elde etmenin, anahtarın neye benzeyeceği konusunda fikir vereceğini ifade etti.

Araştırmaya, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıbbi Araştırmalar Konseyi, diğer birçok üniversite ve örgütün fon sağladığı kaydedildi.

Dünya Sağlık Örgütüne göre, antibiyotiklere dirençli enfeksiyonlar her yıl 700 bin kişinin ölümüne yol açıyor.

Dünya Sağlık Örgütü: Acil olarak yeni antibiyotikler gerekiyor

Konuyla ilgili bir çalışma, antibiyotik direncinin gerekli tedbirler alınmazsa 2050 yılına kadar senede fazladan 10 milyon kişinin ölümüyle sonuçlanabileceğini göstermişti. (AA)

Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluş, antibiyotiklere dirençli 12 öncelikli bakterinin listesini yayımladı.

Örgütün İnovasyon Yönetmeni Doktor Marie-Paule Kieny, hükümetleri yeni antibiyotik ve ilaçların bulunmasına katkı sağlamaya çağırdı.


Dünya Sağlık Örgütü: Acil olarak yeni antibiyotikler gerekiyor
Marie-Paule Kieny

Dünya Sağlık Örgütü acilen yeni antibiyotiklere ihtiyaç olduğu uyarısında bulundu.

Birleşmiş Milletlere bağlı kuruluş, antibiyotiklere dirençli 12 öncelikli bakterinin listesini yayımladı.

BBC Türkçe’nin haberine göre, Örgütün İnovasyon Yönetmeni Doktor Marie-Paule Kieny, hükümetleri yeni antibiyotik ve ilaçların bulunmasına katkı sağlamaya çağırdı.

Doktor Kieny, “Bu liste araştırma ve geliştirme bölümlerinin kamu sağlığının acil ihtiyaçlarına yönelmesini sağlayacak” diyor.

Örgüt ayrıca 12 bakterinin genetik yapılarının başka bakterileri de ilaçlara dirençli hale getirebildiğini söylüyor.

Kritik bakteri grubunda birden fazla ilaca direnç gösterebilen bakteriler bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü: Acil olarak yeni antibiyotikler gerekiyor

Bu bakteriler kanda oluşan veya zatürre gibi ciddi veya ölümcül enfeksiyolara yol açabiliyor.

Yüksek ve orta derecede kritik olan bakterilerse bel soğukluğu salmonelladan kaynaklanan gıda zehirlenmesi gibi daha sık rastlanan hastalıklara yol açabiliyor.


Listede tüberküloz yer almıyor çünkü halihazırda tüberküloz için yeni antibiyotikler geliştirmeye çalışan programlar bulunuyor.

Gereksiz antibiyotik kullanımının zararları nelerdir?

Antibiyotiğin gereksiz kullanımı hangi hastalıklara neden oluyor?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.