27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun!

Bugün 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü. İnsana ayna tutan Tiyatro sanatı insanlığın gidişatının malum halinde artık daha anlamlı bir göreve sahip. Ancak ülkemizde tiyatroların ve tiyatro emekçilerinin pek çok sorunu var. Buna rağmen tiyatromuz zorluklara başkaldırıp varlığını sürdürüyor.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü kutlu olsun!

Bugün için yayınlanan ulusal ve uluslararası bildiriler bize tiyatronun önemini bir kez daha hatırlatıyor. Bu sene 27 Mart Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi usta oyuncu Isabelle Huppert tarafından hazırlandı.

Usta oyuncu “Benim için tiyatro ötekidir, diyalogdur, kinin, hıncın yok olmasıdır. Halklar arasında dostluk, bunun ne anlama geldiğini tam bilmiyorum, ama seyircilerin ve oyuncuların birlikteliğine, dostluğuna, tiyatronun bir araya getirdiği herkesin, yazanların, çevirenlerin, ışıklandıranların, giydirenlerin, dekorunu yapanların, oynayanların, tiyatro yapanların, tiyatroya gidenlerin birliğine inanıyorum. Tiyatro bizi koruyor, barındırıyor. Sanırım bizi seviyor… biz onu ne kadar seviyorsak…” diyor bildirisinde.


Bu ülkede tiyatroyu seven, alkışlarıyla besleyen, yeni bir oyun çıktığında heyecanlanan, sevdiği oyuna tekrar tekrar giden nice kıymetli seyirci olduğu bir gerçek. Acı günlerden geçen ülkemizde kültür sanat yazıları yayınlamak bazı çevrelerce yadırgansa dahi aslolan sanat ile hayatın içiçe olduğudur.

Ulusal Bildiri bu sene Mimar Sinan Üniversitesi Tiyatro Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Merih Tangün tarafından yayınlandı. Değerli hocamız Tiyatro’ya daha fazla sarılmamız gerektiğini hatırlatarak “Üretmeye mecburuz. Yani, yazmaya, oynamaya, sahnelemeye, kısacası tüm gücümüzle hikayelerimize sahip çıkmaya mecburuz. Çünkü bizi birbirimize yaklaştıracak ve duygularımıza dokunarak ruhlarımızı iyileştirecek hikayeler yine tiyatronun içinde var” mesajını iletti.

Evet üretmeye mecburuz bundan sonra her 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde sizi bir tiyatro grubu ile buluşturacak onların mesajını size ileteceğiz.

Sanatın iyileştirici gücüne destek verebilmek adına tiyatroya emek veren amatör tiyatro gruplarının davetlerini değerlendirerek sizlere ulaşmalarında destek olacağız.


Sanatla aydınlanan yarınlar dileğiyle Dünya Tiyatrolar Günü’müz kutlu olsun.

Dünya Tiyatro Günü Uluslararası Bildirisi: Isabelle Huppert


Sabiha Topallar
'Sen neye hazırsan o'da senin için hazırdır' düsturunu benimsedi 'bu yaştan sonra olur mu' 'hem çalışıp hem sanat olur mu' 'yorulursun nasıl yapacaksın' gibi bahanelere, dayatmalara güldü geçti. Sanatı, en çok Tiyatro'yu ve Edebiyat'ı sevdi öte yandan sevdiği her konuda hayatı deneyimlemeye and içti... Oyuncu, öğretmen, eğitmen, konuşmacı, yazar, yaratıcı drama lideri, aşçı, seyyah oldu zaman zaman tutkularından birine kapılıp gidiyor, hayat yolculuğunda biriktirdiklerini sadece arkadaşlarıyla paylaşmanın bencillik olduğunu düşünüp sözcüklerden yüreğinize yol yapmak istiyor... En önemli yolculuğun kendine yapılan yolculuk olduğunun farkında ham'dı pişiyor bir gün yanıp o yere varma özlemiyle yüzleşmeler yaşıyor sizi sevgiyle selamlıyor...