Akbank’ın bütün sistemleri çöktü

Akbank’ın tüm sistemleri çöktü. Bilgisayardan, mobil cihazlardan ve pos cihazlarından işlem yapmak isteyen müşteriler hatayla karşılaştı.

Akbank'ın bütün sistemleri çöktü

Çoğu kişi de sosyal medya hesaplarından bu duruma tepki gösterdi. Öte yandan bankadan konuyla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.

Pos cihazlarından işlem yapmak isteyen müşteriler, ‘İşlem hatası:0000’ ve ‘İşlem onaylanamadı’ hatası ile karşılaşıyor.


Akbank’ın internet sitesine girmek isteyen müşteriler de hatayla karşılaştı.

Akbank'ın internet sitesine girmek isteyen müşteriler de hatayla karşılaştı.

Siteye girişte kullanıcıların karşısında, “Bu siteye ulaşılamıyor. www.akbank.com.tr ana makinesinin yanıt vermesi çok uzun sürdü.” ifadeleri yer aldı. Ayrıca mobil cihazlardan giriş yapmayı deneyenler de ‘Bağlantınızda bir sorun oluştu, lütfen daha sonra tekrar deneyiniz’ uyarısını aldı. Öte yandan Akbank’ın sistemlerinin çökmesine dair bankadan henüz bir açıklama yapılmadı. Bu arada çoğu kullanıcı sosyal medya hesaplarından soruna dair çok sayıda mesaj attı.


Grevden mi kaynaklanıyor?

Plaza Eylem Platformu, grevleri Bakanlar Kurulu eli ile yasaklanan Akbank çalışanlarına destek olmak üzere banka önünde bir açıklama yapmıştı.

Plaza Eylem Platformu, Akbank çalışanlarının haklarını savunmak ve grevin engellenmesini protesto etmek amacıyla 24 Mart 2017 tarihinde Kadıköy Akbank önünde basın açıklaması gerçekleştirmişti. Akbank önünde toplanan kitle “Performans sistemi kurumsal mobbingdir, çaresi toplu sözleşmedir” pankartı açmıştı. Sık sık “Sendika hakkımız, yedirmeyiz”, “Kölelik değil iş güvencesi”, “Sabanci utan, çalışanın mutsuz”, “Akbank utan, çalışanın mutsuz”,  “Sadaka değil toplu sözleşme”, “Performans sistemi kurumsal mobbingdir” sloganları atılmışı.

“Grev kararı ciddi bir uyarıdır”

Burada yapılan basın açıklamasını okuyan Eylem Akçay, Akbank’ta grevin Cumhurbaşkanı ve bakanlar tarafından ertelendiğini söylerken “Akbank da zaten hazır olduğu bu kararla ilgili olarak hemen açıklama yaptı. Hazırdı, zira toplu sözleşme görüşmeleri geçen yıl Temmuz başında başlamış, Kasım’da ise ‘Bakanlar kurulu’ alakasız olsa da OHAL’den yararlanarak bir KHK ile alelaacele bankacılıkta ‘grev erteleme’yi yasaya eklemiştir” diye konuştu. “Grev kararı, ‘ertelenmiş’ olsa bile ciddi bir uyarı niteliğindedir” diyen Akçay, “Finans sektörü ayağını denk almazsa bir süre sonra isterse bizzat Sabancılar hükümeti kurmuş olsun, herhangi bir bakanlar kurulu herhangi bir grevi erteleyecek gücü bulamaz. Grev yasaklarıyla savunduğunuz ekonomi kendi ekonominizdir, ülkenin değil. Bu ekonomiyi ayakta tutmak için bundan sonra daha fazla yasaklamaya ve daha fazla baskıya ihtiyaç duyacaksınız. Ta ki gerçek ekonominin sesi ve sözü bastırılamaz hale gelene kadar” dedi.

“Akbank çalışanlarının sorunu ülkenin sorunudur”


Akbank çalışanının sorunlarının ülkenin sorunları olduğunu belirten Akçay, “Bu sorunlar ülkedeki tüm kadınların sorunlarıdır, performans baskısı altında çalışan herkesin sorunlarıdır. Bunlar ülke ekonomisinin ta kendisidir. Bu sorunları derinlemesine göremeyen bir ülke ve banka yönetimi, krizi derinleştirmekten başka bir şey yapamamaktadır. Çalışanların sorunları ve talepleri açık ve anlaşılır bir şekilde ortadadır” diye konuştu. Çalışma koşullarına da değinen Akçay, “Kârını enflasyonun 6 katı kadar artıran Akbank, sektörde birinci bankadır. Çünkü her Akbank çalışanı iki kişilik iş yapmaktadır. Diğer bankalarda şube başına 20 kişiyle çalışılırken Akbank’ta 15 kişiyle çalışılmaktadır. Buna rağmen bankanın çalışan başına düşen kârı, 0, 250 ile diğer bankaların iki katıdır. Akbank’ın ekonomisi az sayıda çalışanın, çok yoğun çalışmasına dayanır” dedi. Akçay, sektörde alınan grev kararının 1980 sonrası için bir ilk olduğunu vurgulayarak “Engellenmesi başarısızlık olarak görülmemelidir” dedi. Örgütlenen işçinin bir sonraki toplu sözleşmede istediğini alacağını belirten Akçay, “Kollektif sesi, muhteşem korosu duyulduğunda, işletme yönetenleri kulaklarını dört açmak zorunda kalır” dedi. Açıklama sloganlarla son buldu. (Evrensel)

Bankacılık sektör raporu: Daha güçlü bir ekosistem inşa edilecek


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.