Futbolistas: Futbol ve Latin Amerika

Futbolistas; son derece duygu dolu bir kitap… Futbol, Latin Amerika için ne ifade eder? Dario Azzellini ve Stefan Thimmel, Latin Amerika’daki futbol algısını çeşitli yönleriyle değerlendiriyor.

Futbolistas: Futbol ve Latin Amerika

Latin Amerika denince aklınıza ne gelir?

Yanıt, hangi noktadan baktığınıza bağlı aslında… Kiminizin aklına yağmur ormanları ve binlerce yıl öncesine dayanan gizemli uygarlıklar gelirken kiminiz ateşli danslar, coşkulu müzikler ve Rio karnavalından söz açarsınız. Çağdaş tarihin son yüzelli yılına bakarsanız kanlı ayaklanmalar, askeri darbeler, yoksulluk, mafya, şiddet ve suç gibi gözyaşartıcı gerçekler ile karşı karşıya kalırsınız.

Herbiri kendi içinde yaşam savaşı veren tüm Latin Amerikalı halklar için kıtanın acı ve tatlı tüm gerçekleriyle bütünleşmiş, öylesine yaşamsal bir tutku var ki Latin Amerika’da hangi sokağa girseniz, yaşamın vazgeçilmezlerinden biri olarak karşınıza çıkar. Bu tutku, futboldur.


Umutlar, kahramanlar, siyaset ve ticaret

Futbolistas: Futbol ve Latin AmerikaFutbolistas; ilk bakışta benzerlerine rastlanan bir kitap olduğu düşünülse de okudukça sarıldığınız, son derece duygu dolu bir kitap. Dario Azzellini ve Stefan Thimmel, farklı yazarlar tarafından yazılmış, kırkbeş makaleyi biraraya getirerek Latin Amerika ile futbol arasındaki ilişkiye çeşit ve renk dolu bir bakış açısıyla yaklaşmışlar.

Futbolda stil tartışması, tanrılaşma noktasına getirilen futbol idolleri, top oyunlarının tarihçesi ve Latin Amerika’nın futbolun gelişimi üzerindeki etkileri, futboldaki profesyonelleşme ve ticarileşmenin Latin Amerika üzerindeki etkileri, kadın futbolunun Latin Amerika’daki varoluş ve gelişim savaşımı, Latin Amerika’nın özgün futbol kültürü ve futbol ile siyaset arasındaki kaçınılmaz ilişkiler Azzellini ve Thimmel’in değindiği konulardan bazıları…

Kitap, yirmiden fazla kalem tarafından yazıldığı için birbirinden çok farklı anlatım biçimleri görüyorsunuz. Efsanevi futbolcuların konu edildiği makaleler son derece estetik ifadeler ile süslenmiş, kalp atışlarınızı hızlandıran betimlemeler ile dolu. Sosyal ve politik yaşama değinen makaleler ise düşündürücü ve tüyler ürperten olayları göz önüne seriyor. Yazarların çoğu gösterişli bir anlatım dili kullanmış olsa da makalelerin tamamı rahat anlaşılıyor.


Latin Amerika futbolunun isyankar ve duygusal bir kişiliği var

Futbolistas: Futbol ve Latin Amerika

Latin Amerika futbolunu Futbolistas’ta verilen derin ve ayrıntılı bilgiler ışığında değerlendirirsek isyankarlık, mücadele arzusu ve aidiyetin göze çarptığı hissediliyor. Futbol, Latin Amerika’da hala orta ve alt sınıfın eğlencesi olarak görülüyor. Fanatizm düzeyi son derece yüksek olmakla birlikte sosyal ayaklanmalar ve askeri darbeler gibi sert politik dalgalanmalardan sık sık etkileniyor.

César Luis Menotti: Futbolda gerçeğin, iyinin ve güzelin ütopyacısı

Kitabın yazarlarından Jan Dunkhorst kitaptaki makalesinde Arjantin’in dünyaca ünlü futbol adamı César Luis Menotti’nin futbola bakışını konu etmiş. 1978 Dünya Kupası’nda ülkesi Arjantin’e dünya şampiyonluğu hediye eden, tutkulu ve entellektüel teknik direktörün futbol algısına özellikle değinmek istiyorum.

Futbol sahası, rönesans devrinin atölyelerine benzer, sanatçı ve zanaatçıların beraberce yarattıkları bir şey. Futbolun anlamı, oyuncuların beraberce güçlerini ortaya koymaları ve bu şekilde marifet, hayal gücü ve yeteneklerini ortaya koyarak kitleleri heyecanlandırmalarıdır. Böyle düşününce futbol, sanatın diğer dışavurumları gibi bir görev üstleniyor tıpkı bir film, iyi bir şarkı, iyi bir şiir, iyi bir tablo gibi. Daha doğrusu bizi daha iyi, adil ve insani bir hayata hazırlamakta futbol.’

“Futbolistas”, mutlaka okunması gereken bir kitap

Futbolistas, Latin Amerika’ya özel ilgisi olanlar başta olmak üzere futbolu ve okumayı seven herkesin seveceği bir yapıt. Latin Amerika futbolunu anlatırken kıtanın tarihi, sosyal yaşamı ve politik çalkantılarına ayrıntılı olarak değinilmiş. Duygusal, etkileyici ve düşündürücü yönleri var.


Okuduktan sonra Latin Amerika ile ilgili daha derin araştırmalar yapmaya hevesleneceğinize eminim.

Futbolcuların TL ile maaş alması ekonomiye nasıl yansır?


Koray Erdivanlı
1975 yılında İstanbul’da doğdu. 1993 yılında Özel Işık Lisesi’nden mezun olduktan sonra 1998 yılında Marmara Üniversitesi Kamu Yönetimi (Fransızca) bölümünden lisans derecesi aldı. Western Michigan University ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nde MBA dalında yüksek lisans yaptı. 2021 yılında Hacıbektaş Belediyesi tarafından düzenlenen kısa öykü yarışmasında 'Üç Öğüt' adlı öyküsüyle birincilik ödülü; 2022 yılında 25. OŞYAD Geleneksel Şiir Yarışması'nda 'Gurbet' adlı şiiriyle özendirme ödülü kazandı. 2022 yılında 'Yeşil Güller' adlı öykü kitabı ve 'Öfkeli Dargınlık' adlı tiyatro oyunu, 2023 yılında 'Dantelli Tuzak' adlı romanı yayınlandı. Başlıca uğraşlarından biri olan filateli alanında 'Çanakkale Savaşı' ve 'İbn-i Sina' temalı koleksiyonlarıyla beş madalya kazandı. Özel sektörde insan kaynakları alanında yönetici olarak çalışmaktadır. Tarih, spor, sinema ve müzik başlıca ilgi alanları arasındadır.