Bodrum’daki turizmciler: TÜRSAB birkaç acentaya gelir sağlamak derdinde

Online rezervasyon sitesi Booking.com’un Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulmasına Bodrum’daki turizmciler karşı çıktı.

Bodrum'daki turizmciler: TÜRSAB birkaç acentaya gelir sağlamak derdinde

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nin (TÜRSAB), Hollanda merkezli Booking.com’un seyahat acentelerine karşı haksız rekabet oluşturduğu gerekçesiyle açtığı davada tedbiren durdurma kararı alınmıştı. Kararla birlikte sitenin Türkiye’deki tesisleri için arama yapmak imkansız hale geldi. Türkiye dışından rezervasyon ise yapılabiliyor.

Booking.com tedbiren durdurma kararını temyize götüreceğini açıklamış, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Başaran Ulusoy ise referandumda TÜRSAB’ın ‘Evet’ diyeceğini söylemişti.


Çok ciddi batışlar olur, küçük oteller daha fazla etkilenir

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği‘nin (BOYD) yönetim kurulu üyeleri, bir basın toplantısı düzenleyerek karara tepki gösterdi.

BOYD Başkanı Serdar Karcılıoğlu, sitenin Türkiye’deki faaliyetlerinin durdurulmasını ‘harakiri’ diye niteleyerek, “Dünya turizm tarihinde bu kadar kendi ayağına sıkan bir ülke olamaz. Son iki yıldır Türkiye’de turizm bitme noktasına geldi. Turizmciler ayakta ve hayatta kalma mücadelesi verirlerken çok büyük bir darbeyle karşı karşıyayız” dedi.

TÜRSAB’ın açtığı davayı da eleştiren Karcılıoğlu, “Çok yanlış bir harekettir. Bu girişim geri alınmazsa otelciler çok ciddi sorun yaşayacaklar. Çok ciddi batışlar olur, özellikle küçük, odası az oteller bu konuda çok daha fazla etkilenir. Büyük oteller de etkilenecek” diye konuştu,


‘TÜRSAB diğer otelleri değerlendirmiyor’

Booking.com üzerinden Türkiye’deki 15 bin otelin yayınlandığını ve birçok yurttaşın bu siteler üzerinden rezervasyon yaptırdığını belirten BOYD başkanı şöyle devam etti: “Alan da razı, satan da razı. Bizim işletmelerimizin korunmaya ihtiyacı yok. Oda sayıları düşük kapasiteli olan küçük oteller ne yazık ki bu TÜRSAB’ın üyeleri olan acentalar tarafından değerlendirilmeye dahi alınmıyor. Bu otellerin de müşteri terminali Booking.com ve benzer siteler. Bu tarzda çalışan diğer internet acentaları da sıraya alınmış, onların da kapatılması söz konusu. Artık iyice boğazı sıkma gibi bir nokta ile karşı karşıyayız.”

Amaç üç-beş acenteye gelir sağlamak

Karcılıoğlu, “Sistemin Türkiye bağlantısının durdurulmasıyla site üzerinde Bodrum’u arayan bir kişi Bodrum yerine Yunanistan’ın adalarını görüyor. Bodrum’a gelmek isteyen tatilci, belki tatilini erteliyor ya da istemediği bir yeri seçmek zorunda kalacak” dedi.

Booking.com’un durdurulmasının gerekçesinin vergi ödememesine bağlanmasını ‘ucube’ olarak niteleyen BOYD başkanı şöyle devam etti:

“TÜRSAB ne zamandan beri bu ülkenin Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı varken, vergi toplama ve vergi kaçaklarını önleme gibi bir faaliyet ve araştırma içine giriyor? Bunu en önemli noktasıymış gibi gösteriyorlar. Oysa ki biz gerçek nedenleri biliyoruz. Üç-beş acenteye gelir sağlamak, ön plana çıkarmak adına Booking.com’u ortadan kaldırmak adına yapılmış bir hadise olduğunu biliyoruz. Ayrıca bir kapris olduğunu biliyoruz. 2015 yılında mahkemeye verilmiş ve oradaki ana unsur Booking.com’un TÜRSAB üyesi olmamasıyla ilgiliydi. Yani bir 50 bin lira paranın TÜRSAB kasasına girmemesiyle ilgiliydi.”


Türkiye’nin turizm konusunda toparlanması gerektiğini belirten Karcılıoğlu, turizm profesyonellerinin içinde olduğu çok ciddi bir çalıştay ile kendilerinin görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.

Trivago ve Tripadvisor da kapatılacak mı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.