Down sendromlu kedi Monty ile tanışın

Danimarka’da bir kedi almak isteyen çift sığınma evini ziyaret ederler. Gördükleri kedi, çifti tam anlamıyla büyüler. Down sendromlu kedi Monty ile tanışın. Facebook’ta 370 bin üstünde takipçisi var.

down sendromlu kedi monty

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ın biraz dışındaki Rødovre kasabasından Michael Bjørn ve kız arkadaşı Mikala Klein yeni bir kedi almak için sığınma evinin yolunu tutarlar. Barınağa vardıklarında tüm kedilerden farklı küçük bir kediyi görürler. Bu kedinin kendilerini sonsuza dek ona hayran bırakacaklarını beklemiyorlardı.

Onun adı Monty

Uzun bir süre hayvan barınağında ikamet eden bu şirin kedi, kimse tarafından evlat edinilmemişti. Çünkü biraz farklı göründüğü için kimsenin ilgisini çekmemişti. Ancak çiftimiz, bu eşsiz görünümlü kediyi gördükleri anda adeta tutulurlar.


down sendromlu kedi monty

Michael, yerel bir gazeteye verdiği röportajda şöyle der: “Monty ile tanışmamız hızlı oldu ama kısa zamanda ona resmen aşık olduk. Bizim onu değil de onun bizi seçtiğini hissetmiştik.”

Monty sahiplenildikten ve çiftin evine taşındıktan sonra, Michael ve Mikala, kedide farklı ve benzersiz davranışlar keşfederler. Örneğin kedi uykusunda altını ıslatır. Davranış devam ettiği için bir veterinere götürürler. Veteriner onlara, altını ıslatma davranışının genelde yaşı büyük kedilerde görüldüğünü ve rastgele zamanlarda tuvalete çıkmayı kontrol edemediklerini açıklar. Ancak Monty ne yaşlı bir kedidir, ne de rastgele zamanlarda altını ıslatmaktadır. Yalnızca uykusunda tuvaletini yapmaktadır.

down sendromlu kedi monty

Durum böyle olunca Monty’nin bunu yerini işaretlemek amacıyla yapmış olabileceğinden şüphelenirler. Zira çiftimizin evinde başka kediler de yaşamaktadır. Evinde hiç hayvan bulunmayan bir arkadaşından, Monty’nin bir süre onda kalmasını ve altını ıslatma davranışının olup olmayacağını gözlemlemesini isterler. Ancak arkadaşları, kısa sürede Monty’nin gece uyurken altını ıslatmaya devam ettiğini gözlemler.


down sendromlu kedi monty

Sonrasında nihayet Monty’yi bu kadar özel kılan şeyin ne olduğunu keşfettiler. Diğer davranışlarının yanı sıra, altını ıslatma davranışının aslında Monty’nin bir kromozom anomalisinden kaynaklandığını öğrendiler.

down sendromlu kedi monty

Down sendromlu kedi Monty

Hayvanlarda kromozom anomalileri üzerine pek fazla çalışmanın yapılmadığını söyleyen Michael, “Bir kedide de insandakine benzer davranış özellikleri olacağını sanıyorduk” diyor ve ekliyor: “Ancak Monty, diğer kediler gibi oyuncu ve hareketli.”

down sendromlu kedi monty

Monty beş yaşında olmasına rağmen, bir yavru kedi kadar oyuncu, eğlenceli, hareketli ve mutlu. Michael ve Mikala çiftine çok bağlı. Her gece Michael’ın bacakları arasında uyumayı çok seviyor.

down sendromlu kedi monty


Monty yalnızca kendi evinde popüler değil. Onun 370 bin üstünde takipçisi olduğu bir Facebook hayran sayfası da var. Michael ve Mikala çifti, Monty logolu kıyafet ve oyuncakları bu sayfa üstünde satıyor. Satış gelirlerinin tamamını Monty’nin yaşadığı hayvan barınağına bağışlıyorlar.

Gökçer Korkmaz: Kendini yüzlerce köpeğe adamış uçsuz bucaksız bir kalp


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.