Golf topunun kelebek olma hikayesi

Yapılan bir değerlendirmede, uzay yolculuğundan dönen astronotların hayata bakış açılarının oldukça değiştiği saptanmış. Özellikle hayatı anlamada ve sorgulamada, insan yaşamı için önemli olan değerlerinin değiştiğini belirtmişler.

Golf topunun kelebek olma hikayesi

Yaratılışımızdan itibaren tüm canlıların, doğanın, sevdiklerimizin, gittiğimiz okulun, en sevdiğimiz yemeğin, hatta evinizdeki kedinizin bile golf topu büyüklüğünde bir gezegende yaşadığını ve sizin de bunu uzaktan izlediğinizi düşünün. Elinize golf topu büyüklüğünde bir top alın ve bunu hayal etmeye çalışın. Uçak yolculuklarında bile camdan yeryüzüne baktığımız vakit, dünya üzerinde tek bir insanın hacim olarak ne kadar küçük bir yer kapladığını düşünürüz. O ufacık bir anda bile hayatı sorgular ve kafamızda neyin önemli olup olmadığını yeniden tart etmeye başlarız.

Bir de bunu uzaydan bakıp dünya için düşündüğünüzü hayal edin. Bir insanın hacim olarak dünya üzerinde kapladığı yeri, sonra da dünyanın hacim olarak uzayda kapladığı yeri elinizdeki golf topu büyüklüğündeki topla hayal etmeye çalışın.


Her birimiz bir astronot kadar şanslı olamasak da her birimiz hayal edebilecek kadar şanslıyız. Astronotların çoğu, yeryüzüne indikleri vakit dünya üzerindeki siyasal, sosyal, politik değerlerin ve kurulmuş olan sistemin anlamsızlaştığını ifade etmişler.

Yapılan bir değerlendirmede, uzay yolculuğundan dönen astronotların hayata bakış açılarının oldukça değiştiği saptanmış

Golf topuna yön veremiyoruz

İnsanlığın gelişiminin, kendi aralarında oluşturdukları katı bir sistemle sadece belli bir kesime hizmet etmesi, muhteşem bir kainatın bir parçası olarak yaratılmışken kendi aramızda yüzyıllardır süregelen hesapların kapanmaması nedeniyle golf topuna yön veremiyoruz.

Herhangi bir bilim adamının bir konuşmasını dinlediğiniz vakit bilgiye olan açlık ve görünmeyenin ötesine duyulan merak beni her zaman çok heyecanlandırmıştır. Çünkü büyük bir kesimimiz kendi mahallesi ya da milletinden ötesini kavrayamaz iken çok az cesur bir kesim dünyayı aşıp golf topundan ötesini merak ediyor.


Halbuki merak etmek için sadece hayal kurmak yeterli. Albert Einstein yola bir şeyler yaratmak için değil merak ettiği için koyulmuştu. Ben görelilik kuramını bulayım demedi, bir ışık ışınına binmiş olsaydım dünya bana nasıl görünürdü acaba diyerek çocuk yaşta kafasında kurduğu hayalleri merak etti. Yaptığı tren yolculuklarında tren içerisinde ters yönde giden yolcuların adımlarını merak etti.

hayal gücümüzü tırtılın kelebeğe dönüşme hikayesi

Hayalci Hücreler

Ben hayal gücümüzü tırtılın kelebeğe dönüşme hikayesi olarak görüyorum. Dünya üzerindeki yalnızca bazı tırtıllar kelebeğe dönüşüyor. Ve bu da tırtılın farklı bir tür olmasıyla ya da farklı bir bölgede yetişen tırtıllara verilmiş bir özellik değil. O tırtılın kelebeğe dönüşüp diğer tırtıllardan ayıran tek özellik bünyesinde diğerlerinden farklı bir hücre oluşturması. Bilim dünyası bu hücreye, adeta insanoğlu için bir mesaj içerir nitelikte ‘’hayalci hücre’’ ismini koymuşlar. Yani o tırtıl, bünyesinde hayalci hücre oluşturduğu vakit kelebek olup muhteşem kanatlarıyla kendi golf topunun sınırlarını aşabiliyor.

Hacim olarak hala başını ve sonunu bilmediğimiz bu yerde çok küçük bir yer kaplayabiliriz. Ama bize verilmiş olan hayal gücümüzle golf topunun ötesine geçebiliriz. Hayal gücümüzün ötesinde bir sistemin bir parçasıyız. Bu öyle bir sistem ki hiçbir şey tek başına bir anlam ifade etmiyor. Her şey yanındakiyle bir anlam kazanıyor ve bu bağ sayesinde bu sistem oluşuyor. Tırtılı oluşturan hücreler olmasaydı hayalci hücrenin var olmasının bir anlamı olmazdı.

milky way samanyolu galaksi dünya gezegeni insan

Hepimiz bilim adamı olup insanlığa yardım edemeyiz elbette. Ama düşünün ki üzerinde bulunduğumuz golf topu bir tırtıl ve her birimiz birer hücresiyiz. Kendinizi bu şekilde düşündüğünüz zaman, aslında hacim olarak ne kadar küçük ve önemsiz gibi görünsen de bütünün içerisinde inanılmaz bir değerinin olduğunu anlıyorsun. Hiçbir hücre birbirini yok etmek ya da yalnızca kendi yaşamını daha rahat sağlamak amacıyla diğer hücrelerle çatışma içine girmez. Çünkü kendi varlığının aslında bu bütün içerisinde önemli ve değerli olduğunun bilincindedir. Bu nedenle bu bütünün varlığı ve yaşamı için çalışır. Ancak mikroskopla görülebilen bu dahi yapılar bazılarımızın kavrayamadığı çoğu şeyi kavramış durumda. Aslında uzaydan da bizler ancak mikroskop gibi bir aletle görülebiliyorken onlardan çok bir farkımız yok.


Yapman gereken tek şey hayal kurmak. İlk önce, kendini bir tırtılın hücresi olarak hayal edebilir ve kelebek olmak için hayalci hücrelerin için çalışabilirsin. Kim bilir, bizim gözümüzde golf topu gibi görünen Dünya, kainatta bulunan keşfedilmemiş nice yapıların gözünde gerçekten de bir tırtıl gibi görünebilir. Bir hayal etsenize..

Bedel ödeyen bağımlılaşır bedel alan zalimleşir