Hafriyat kamyonları terör saçıyor: Kuralsızlık son sürat!

Hafriyat kamyonları trafikte terör saçıyor. Sol şerit her zaman onların. Şehrin göbeğinde son sürat hızlı gidiyorlar. Son 1 yılda 21 kişi hayatına mal oldu.

Hafriyat kamyonları terör saçıyor: 1 yılda 21 kişi öldü

Son bir yılda 21 kişi hayatını kaybetti

İstanbul’da her ay 5 milyon ton ağırlığında çıkan hafriyat birçok soruna neden oluyor. Şirketlerin masraftan kaçınma düşünceleri ve kamyon şoförlerinin bilinçsizliği şehrin umulmadık noktalarında çeşitli kazalara ve moloz birikintilerine neden oluyor.

hafriyat kamyonu trafik kazaları
Burası İstanbul’un en işlek caddesi olan Bağdat Caddesi. Kadıköylüler hafriyat kamyonlarından bıkmış durumda.

Ajans Press’in medya incelemesinde hafriyat kamyonlarının neden olduğu kazalardan dolayı geçtiğimiz yıldan beri 21 kişinin hayatını kaybettiği bilgisine ulaşıldı. Basında yer alan haber incelendiğinde ise son 3 yılda hafriyat kamyonlarının neden olduğu kazaların 763 haberle medyaya yansıdığı belirtildi.


hafriyat kamyonu trafik kazaları
Bağdat Caddesi, İstanbul

Hemen her gün bir kazaya karışan hafriyat kamyonları 2012 yılından beri 5 bin kazaya neden olurken, 504 bin ceza kesildi. İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne göre İstanbul’da kayıtlı olarak toplam 8 bin 494 hafriyat kamyonu mevcut. Bu kamyonlar tarafından her ay yaklaşık 5 milyon ton ağırlığında hafriyat çıkıyor, hafriyatın döküleceği resmi alan sayısı ise 14. Ancak döküm alanlarının 7’sinin kapasitesi dolmuş durumda, hal böyle olunca kamyonların neden olduğu kaçak dökümler şehri adeta bir moloz yığınına çeviriyor.

hafriyat kamyonu kaza

Şehrin göbeğinde terör saçıyorlar!

İstanbul’da trafiğe çıkan hafriyat kamyonlarının trafik kurallarına uymaması bir tarafa aşırı hız, sol şeritte gitmeleri ve araçlara yol vermemesi sebebiyle medyana gelen kazalarda bir yılda 19 kişi hayatını kaybetti. Tüm bu yaşananlara rağmen hafriyat kamyonlarına kesilen cezalar da kâğıt üzerinde kalıyor.

hafriyat kamyonu trafik kazaları

Son sürat hızda gidiyorlar

Şule İdil Dere, Yaren Aluç, Özge Kandemir, Hacer Yılmaz… Onlar İstanbul’daki hafriyat kamyonlarının son bir sene içinde neden olduğu kazalarda hayatını kaybeden 21 kişiden sadece birkaçı. Kentsel dönüşüm ve 3. havalimanı inşaatı nedeniyle İstanbul’da hemen hemen her sokakta karşımıza çıkan hafriyat kamyonları bir hafta önce de Fatih’te aynı gün içinde iki kadını ezdi.

hafriyat kamyonu trafik kazaları

Vatan Caddesi’nde Arefe Çakır (62) yolun karşısına geçmeye çalıştığı sırada hafriyat kamyonun altında kalarak hayatını kaybederken, Aksaray’da da Fatih Belediyesi’ne ait hafriyat kamyonu yine karşıdan karşıya geçmeye çalışan Özbek uyruklu 32 yaşındaki Nesibe Babayorova’yı ezmişti. Ağır yaralanan genç kadın iş makinesinin yardımıyla kurtarılmıştı.


hafriyat kamyonu trafik kazaları

Sol şerit her zaman onların

Sadece son 1 yılın ağır bilançosuna rağmen hafriyat kamyonlarına ilişkin kısıtlamaların kâğıt üzerinde kaldığı kısa bir İstanbul turuyla açığa çıkıyor. Kemerburgaz’da vızır vızır işleyen kamyonlar birbirleriyle yarışırken ölüme de davetiye çıkarıyor. Öyle ki, saatte 70 kilometre hız sınırı bulunan otobanda kamyon şoförleri, birbirlerini sollayıp, sol ve orta şeritte saatte 120 kilometre hızla seyrediyorlar. Ancak yol boyunca buna ilişkin hiçbir denetim yapılmadığı görülüyor.

hafriyat kamyonu trafik kazaları

Ne branda var ne plaka

Yine aşırı hızla taş toprak saça saça giden kamyonlarda branda şartına da uyulmuyor. Aracımızın üzerine kamyonlardan yağan toprak nedeniyle sürekli silecekleri çalıştırarak takip yapabiliyoruz. Birçok hafriyat kamyonununsa plakası ya sökülmüş ya da görülemeyecek kadar çamurla kaplanmış.

Öte yandan saat 06.00 ile 10.00, akşam 16.00 ile 22.00 arasında trafiğe çıkmaları yasak olan hafriyat kamyonları günün her saatinde karşımıza çıkıyor. İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin Milliyet’e verdiği bilgiye göre, İstanbul’da kayıtlı toplam hafriyat kamyonu sayısının 8 bin 494. 2016’da Kaçak döküm ve belgesizlikten dolayı 396 kamyona ceza kesilmiş. Toplam ceza tutarı 35 milyon 288 bin 128 TL.

hafriyat kamyonu kaza

Ortaya çıkan tabloya uzmanların yorumu ise şöyle:

Kerem Günsel (İleri sürüş teknikleri uzmanı): “Normalde bu araçların sağ şerit dışında başka şerit kullanmaması gerek. Ancak trafiğin akışında bir problem varsa sollama yapıp yine sağ seride geçmeleri gerekiyor.

Hız limiti bu araçlar için otobanda saatte 80 km, şehir içinde ise 50 km, sokak arsında 30 ve okul yakınlarında 20 km ile sınırlandırılmış durumda. Bu kamyonetlerin kent merkezlerine ve dar sokaklara yasak olduğu için kesinlikle girmemesi lazım. Bunlara önlem alınması gerekiyor aksi takdirde yeni kazalara yol açabilirler.”

hafriyat kamyonu trafik kazaları

“Yasak kalktı”


İhsan Temel (İstanbul Kamyoncular Esnaf Odası Başkan Vekili): “Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılmasıyla hafriyat kamyonlarına konulan saat yasağı kalktı. Bütün kamyonlar artık 3. köprüyü kullanıyor. Hafriyat kamyonlarının kasaları standartlaştırıldı. Kasalara alacakları yük belirlendi. Hafriyat kamyonu şoförleri için özel bir eğitim verilmesi gerekiyor ve bizde bu konuda çalışmalar yapıyoruz” dedi.

Boğaz köprüleri çift taraflı ücretlendirilecek mi?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.