16 Nisan 2017 referandum sonuçlarına göre %51 Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine evet dedi. Peki referandumun en çok kaybedenleri kimler oldu?
Az farkla ile 16 Nisan 2017 referandum sonuçlarından “Evet” çıkarken referandumun sonucu da birçok yenilgiyi de beraberinde getirdi. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de kazananlar ve kaybedenler oldu. Ancak bu sefer kazananlardan çok kaybeden isimler dikkat çekti. İşte 8 madde halinde referandumun en çok kaybedenleri…
1- Devlet Bahçeli
Referandum sonucuna göre seçimin kaybeden isimlerinin başında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli gösteriliyor. Bahçeli AK Parti ile yaptığı koalisyondan büyük yara alarak çıkarken, AK Parti’nin Kürt oylarını dahi alarak referandumdan “Evet” çıkarması Bahçeli’nin kendi partisinde sorgulanmasına neden oluyor. Birçok ilde MHP tabanının “Hayır” dediği sonuçlardan anlaşılırken, Bahçeli’nin memleketi Osmaniye‘de bile “Hayır” oyların yüzde 42 çıkması daha çok konuşulacak gibi gözüküyor.
2- AK Parti mega kentleri kaybetti
Öte yandan AK Parti büyükşehirlerde ciddi bir oy düşüşü yaşadı. AK Parti İstanbul, Ankara, Adana ve Antalya gibi büyük şehirleri kaybetti. Bunun yanında Üsküdar ilçesini kaybetmesi de en çok konuşulanlardan biri oldu.
AK Parti Antalya’da şok yaşadı. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 41 oy aldığı Antalya’da AK Parti kendi oy oranını yakalayarak yüzde 41 “Evet” sonucunu elde etti. MHP’nin yüzde 17’lik oyları da düşünüldüğünde iktidarın Antalya’dan beklentisi yüzde 58-59 seviyesinde olduysa da sahil kentinde “Hayır” oyları patlama yaparak yüzde 59’a ulaştı. Antalya’da ezici bir “Hayır” oyu çıkması da kamuoyunda eleştirilerin, AK Parti’li Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel’e yönelmesine neden oldu. Türel de seçimin kaybedenlerinden biri olarak gösterildi.
3- Melih Gökçek (Ankara Hayır dedi)
Özellikle referandumdan önce Twitter’dan yaptığı paylaşımlarda Ankara’da yüzde 58 “Evet” çıkacağını iddia eden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, bu kez yanıldı. Sandıktan çıkan oylar sayıldığında Ankara “Hayır” yüzde 51, “Evet” ise yüzde 49 olarak açıklandı.
4- Kadir Topbaş (İstanbul Hayır dedi)
İstanbul’da da benzer bir durum yaşandı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gökçek gibi seçim öncesinde iddialı açıklamalar yapmasa da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en önem verdiği kentlerden İstanbul’da “Hayır” yüzde 51 çıkarken, “Evet” yüzde 49’da kaldı. Bu nedenle seçim sonuçları belli olduğunda Topbaş ve Gökçek seçimin kaybeden isimleri olarak değerlendirildi.
5- Abdullah Gül ve Ahmet Davutoğlu
Seçimin kaybeden isimlerinin arasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eski Başbakan Ahmet Davutoğlu da gösteriliyor. Gül ve Davutoğlu net bir şekilde “Evet”i savunmamalarıyla kamuoyunda pek çok kez tartışılmıştı. Sonuçlar henüz netleşmemişken bile AK Parti cephesinden, Davutoğlu ve Gül’e yakın isimlere yönelik tartışma yaratacak açıklamalar geldi.
AK Trollerin liderlerinden “Esat Ç.” isimli Twitter hesabı ise doğrudan Gül ve Davutoğlu’nu doğrudan hedef gösterdi. Esat Ç., Twitter hesabından, “Seçim sonuçları ortada; tiyatro bitsin. Gül ve Davutoğlu, yarın yeni bir parti kurup erdoğan’a karşı olduklarını erkek gibi açıklasınlar” diye yazdı.
AK Parti’li gazetecilerden Ömer Turan’ın da “Bu partide Gül-Davutoğlu-Atalay troykasını istemiyoruz. Arınç, Hüseyin Çelik, Sadullah Ergin, Suat Kılıç ve Zeybekçiyi istemiyoruz. Nokta” yazması dikkat çekti.
6- Yüksek Seçim Kurulu (YSK)
Seçimin kaybeden kurumları ise Yüksek Seçim Kurulu ve Anadolu Ajansı oldu. YSK, seçimler sürerken yasalara aykırı şekilde aldığı mühürsüz zarflardaki oyların dışarıdan getirildiği kanıtlanmadıkça kabul edileceği yönündeki kararıyla çok tartışıldı.
Seçime gölge düşüren bu kararın ardından CHP’ye göre 2 buçuk milyon oy bu zarflardan geldi. Önceki dönemlerde en güvenilir kurumların başında gelen YSK bu kararıyla toplum nezdinde hem seçime hem de kendi güvenilirliğine gölge düşürerek kaybeden kurumlardan oldu.
7- Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı ise AK Parti iktidarı sürecinde geçirdiği kadrolaşma sonrasında seçimlerin manipülasyon aracı olma rolünü üstlendi. Kamuoyunda güvenin sıfıra indiği kurum referandum seçimlerinde başlangıçta verdiği yüzde 61’lik “Evet” oyuyla çok konuşuldu. Anadolu Ajansı’nın ilk başta verdiği oy oranıyla sandıkların tamamının açılmasının ardından verdiği oy oranının arasında yüzde 10’luk bir fark olması, tartışmaları beraberinde getirdi. Cumhuriyet’ten bile daha yaşlı bir kurum olmasına rağmen AA’nın bu tavrı, itibarını yerle bir ederken, seçimin de kaybedeni olmasına yol açtı.
8- Adil Gür (A&G anket araştırma şirketi)
Referandum’un kaybedenleri arasına ismini altın harflerle yazdıranların başında A&G araştırma şirketinin sahibi Adil Gür geliyor. Adil Gür, seçime son gün kala yayınladığı referandum anketinde “yüzde 61 ile Evet kazanacak” açıklamasında bulunmuştu. Ancak anayasa değişikliği referandumunda ‘evet’ oylarının oranı yüzde 51.3 seviyesinde kaldı. Gazeteci Bülent Mumay, “Şimdiden not edelim. Seçimin ilk kaybedeni: Yüzde 61 ile Evet kazanacak diyen Gür” yorumunda bulundu.