Ana Sayfa Gündem 15 Temmuz’da saldırı yapan helikopter pilotlarının ses kayıtları

15 Temmuz’da saldırı yapan helikopter pilotlarının ses kayıtları

15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara’da bombalamaya katılan helikopter pilotlarının telsiz konuşmaları ortaya çıktı.

Pilotlar konuşmalarında  ‘Üzerinde mavi lamba olan ne varsa vuracağız. Polisleri vur polisleri’ diyor. Bir diğer konuşmada darbeci pilotlar arasındaki konuşmada ‘Şu anda MİT ateş altına alındı. Kobra helikopteri hazır. MİT’in üzerindeyiz. Nizamiyesi ateş altına alındı’ deniliyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Ankara’da çok sayıda kamu kurumunun bombalanmasına katılan helikopter pilotlarına ilişkin sürdürdüğü soruşturmayı tamamladı. Savcılık, 155 şüpheli hakkında iddianame düzenledi. Dosyada, pilotların çarpıcı telsiz konuşmalarına yer verildi.

155 şüpheli

İddianamede soruşturma kapsamındaki 155 şüpheliden 152’sinin değişik rütbelerdeki asker, 3’ünün ise sivil olduğu bildirildi. Şüphelilerden 149’unun tutuklu, 3’ünün tutuksuz  olduğu, 3 kişi hakkında da arama kararı çıkarıldığı kaydedildi.

Darbeci helikopter pilotlarının MİT'i vurma anı
Darbeci helikopter pilotlarının MİT’i vurma anı

Ses kayıtları deşifresi

İddianamedeki konuşmalar şöyle:

1. Ses—Rafet, Nero, (….) geliyor mu sesim?

2. Ses— Nero dinliyorum devam

1. Ses—İçerde bizim bir tane S70 var, birde yukarıda sen olacaksın başka trafiği Genelkurmay’a yaklaştırmayacaksın

2. Ses—Bir S70 ile biz varız tamam anladım.

1. Ses—S 70 yerde yerde

2. Ses—Yerde anlaşıldı

3. Ses— Neron Sado

1. ses— Sado devam

3. Ses—Spor okuluna doğru devam ediyoruz biz

1. Ses—Anlaşıldı abi, bizde şeye devam ediyoruz şu anda Cumhurbaşkanlığının üzerindeyiz, Güvercinliğe devam ediyoruz.

1. Ses—Rafetle görüş MİT’le şeyi koordine et abi, MİT’le Genelkurmayı kontrol et MİT’e (…)

4. ses —-spor okuluna yaklaşan…. , …Genel kurmayın üzerinde…… , …1200 fitte… ( çok fazla sayıda ses birbirine karıştığı için anlaşılamamıştır.)

3. Ses—Spor okuluna devam ediyorum. Üzerinde mavi lamba olan ne varsa vuracağız.

2. Ses—Anlaşılmadı

4. Ses—Dostum Sado çabuk ol spor okulundaki ee (…)

Polisleri vur polisleri

2. Ses— Hoca aşağıda bir sürü araç var, aşağıda bir sürü araç var. Aşağıda bir sürü mavi lambalı araç var hocam

4. Ses—Vurun onları o zaman ee şeyse vurun,  dostum vurun polis aracıysa vurun

3. Ses— Gost gost o mavi araçları vurun diyo neron2. Ses— ya burada hepsi mavi araç bunların hepsi mavi araç, ambulanslar falan var. Hepsi mavi araç, ambulanslar var burada

4. Ses— (….) ateş edin

2. Ses— Hepsi ambulans, hepsi ambulans

3. Ses— Neron, sado hepsi ambulansmış

4. Ses— Atış yapın bi tane

2. Ses— Polis arabalarını vuruyorum doğru mu?

3. ses— Polisleri vur polisleri evet.

Darbe girişimini nasıl planladıkları ortaya çıktı!

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.