Eklem sağlığı için nelere dikkat etmelisiniz?

Sıcak havada vücudun sıvı dengesinin bozulması ve uzun süre hareketsiz kalmak; eklem ağrıları, kramplar ve hareket kısıtlılıklarına neden olabiliyor.

Eklem sağlığı için nelere dikkat etmelisiniz?

Ancak uyku düzeninden, fiziksel aktivitelere kadar bazı önlemler alarak bu süreci sağlıklı bir şekilde geçirmek mümkün. Memorial Wellness Manuel Tıp Uzmanı Dr. Metin Mutlu, sıcak ve nemli havada eklem sağlığı için dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi.

Vücudunuzda tutulmalar yaşıyorsanız…

Hava sıcaklıkları ve nem oranının yüksek olduğu bu dönemlerde sabah tutulmaları veya oturduktan sonra ayağa kalkıldığında ağrılar görülebilir. Bu ağrılar genellikle uzun süre aynı pozisyonda oturmanın veya yatmanın vücudumuzda oluşturduğu baskının sonuçlarıdır.


Bunların da asıl sebebi kas zayıflığı ve bağ dokularda bulunan bazı minerallerin eksikliğidir. Kasta meydana gelen ezilmeden ve kasın altındaki bağ dokunun kalite seviyesinin düşmeye başlamasından sonra bu ağrılar daha sık ortaya çıkmaktadır.


Klima havasına doğrudan maruz kalmayın

klima

Sıcak havalarda klima kullanımı sonucu boyun, bel ve sırt ağrıları da sık görülmektedir. Son derece sıcak olan dış ortamdan gelinip düşük ısı derecesindeki klimanın karşısına geçmek bu ağrıların kaçınılmaz hale gelmesine neden olmaktadır. Klimanın yönü değiştirilmeli, bu sırada vücudun ihtiyacı olan su tüketimine dikkat etmelidir.

Bilinçsizce ağrı kesiciye başvurmayın

Eklemlerdeki ağrılar o bölgedeki bası nedeniyle oluşan dolaşımsal bir sıkıntıya veya kas ezilmesine işaret ediyor olabilir. Bu durumda bilinçli şekilde yapılan masaj ve germe hareketleri ağrının azalmasında etkili olacaktır.


Ülkemizde bilinçsiz ağrı kesici kullanımı oldukça yaygın bir eğilimdir. Ağrı durumunda tek çözüm olarak algılanan ağrı kesicilerle organlara aşırı yük bindirilmesi son derece yanlış bir uygulamadır.

Ağrıların önüne geçmek elinizde

  • Özellikle sıcak havalarda vücudun daha çok ihtiyaç duyduğu su tüketiminin aksatılmaması önemlidir. Terleme ile kaybedilen sıvı miktarı vücudun ihtiyacına göre su içerek vücutta dengelenmelidir.
  • Doğru ve dengeli beslenmenin yanı sıra alınacak B, C ve D vitaminleri kasların güçlenmesinde oldukça faydalı olacaktır.
  • Sabahları yapılacak 10-15 dakikalık germe ve nefes egzersizleri hem daha esnek bir vücuda sahip olunmasını sağlayacak hem de olası ağrıların önüne geçilmesine imkan tanıyacaktır.
  • Uyku düzeninin korunmasına da özen gösterilmelidir
  • Ağrı durumunda, o bölgede fonksiyonel bir bozukluk yoksa bilinçli şekilde yapılan masaj ve yumuşak doku uygulamaları rahatlamaya yardımcıdır.
  • Ağrının hangi bölgede olduğuna bağlı olarak, sıcak su torbası veya buz uygulanabilir.

İltihaplı romatizma nedir? Sabahları ‘eklem’ ağrısı çekenler dikkat!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.