AKP emekçiyi neden sevmez?

AKP iktidarında ezilen kesim her zaman emekçi kesimi olmuştur. Açıkçası geminin batmaması için de ezilmeli, sindirilmeli, hatta bir lokma ekmeğe muhtaç edilmelidir!..

AKP emekçiyi neden sevmez?

AKP emekçiyi neden sevmez?

O klasik şeyleri sıralamayacağım burada…

Çiftçiye “Al da ananı git”; işçiye “O oyu sakla, senin olsun!”; emeklinin, oğlu için iş talebine “Senin oğlun da işsiz kalsın!” gibi şeyleri detaylandırmadan ilerleyelim…


Evet, AKP emekçiyi sevmez; sevemez! Fıtratında olan bir şey değildir bu! AKP iktidarına göre işçi, çiftçi, emekçi ezilmelidir! Ezilmelidir ki muhtaç olsunlar, oylarını da aracı yaptıkları iş adamları tarafından emekçilerden alabilsinler!

Önce şu işsizlik fonuna bir değinelim…

İşsizlik fonu nedir? Ne işe yarar?

Vatandaş işsiz kaldığında işsizlik fonundan yararlansın; eşini, çocuğunu doyurabilsin diye bu fon vardır. Bunu devlet neden yapar? Anayasa’da yer alan “sosyal devlet” olgusundan dolayı…

Türkiye de sözde sosyal devlettir; ancak kazın ayağı hiç de öyle değildir! Türkiye’nin işsizlik fonunda biriken para bugün itibari ile 110 milyar dolar. İşsizlik fonundan, işsizlere çıkan para ya da vatandaşa ödenen para ne kadar dersiniz? 15 milyar civarında… Sadece Haziran ayında bu fona başvuran kişi sayısı 120 bin kişidir.

Fonda o kadar para birikiyor; ancak işsizlik fonundan yararlanmak da öyle kolay değil. Çeşitli şartları var. Bu şartları araştırabilirsiniz…

Bunun yanında üzerinde çalışılan bir durum daha var. İşsizlik maaşının kademeli olarak düşürülmesi üzerinde bir çalışma yapıldığından bahsediliyor. Nedeni neymiş biliyor musunuz? İşsizleri, iş aramaya teşvik etmekmiş! Sanki verilen ücret, uçuk bir ücret de böyle bir yola koyulmuşlar!

Devam edelim…


Son 6 ayda kaç esnaf kredi çekti biliyor musunuz? 445 bin esnaf. Herhalde keyiflerinden çekmediler! Şu an yaşadığımız ekonomik krizden dolayı ödeme yapamıyorlar. Piyasada dönemeyen ya da olmayan para karşılıksız çekleri de beraberinde getirdi. Esnaf da batmamak için krediye başvurdu.

2017 yılının ilk 4 ayında 37 bin 743 esnaf dükkanını kapattı. Kriz yok diyen biri varsa, ya iktidarın değirmenine su taşıyordur ya da dünyadan bihaberdir…

Mayıs ayında sanayi üretimi %1,5 azaldı ve bu da Haziran ayında istihdamda daralmaya neden oldu!

Emeklilere gelince, eğer 2000 yılından önce emekli iseniz aldığınız maaş 1.485 lira; ya bu yıl emekli olduysanız 885 lira! Yani AKP her emekçi kesime olduğu gibi emekliye de bozdur bozdur harca diyor. Yani nanik yapıyor!

Çiftçiye bir bakalım… Tarım Bakanı Faruk Çelik geçtiğimiz günlerde buğdayın 2017 yılındaki taban fiyatını açıkladı. Ne oldu dersiniz? 2016 yılında 91 kuruşken 2017 yılında 94 kuruş oldu… İktidar mazota, gübreye, ilaca gelen zamları görmedi herhalde ki buğday fiyatı sadece 3 kuruş arttı…

Bakın, son bir söz de Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan… Cumhurbaşkanı geçtiğimiz günlerde işverenlere şöyle bir açıklama yaptı: “Biz OHAL’i grev olmasın diye kullanıyoruz”.

Grev nedir? İşçinin, işverene karşı taleplerini ortaya koymak amacıyla toplu olarak başvurduğu bir yöntemdir. Grev hakkı elinden alınan işçi, işverene karşı gücünü kurabilir, koruyabilir mi?


Tüm bunların ışığında her zaman söylerim; AKP, asla ama asla emekçi yanında olmamıştır, olamaz! Bundan sonra da olması beklenemez!..

AK Parti’nin 15 yıllık ekonomi bilançosu


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…