Hindistan’da ağaç dikme kampanyasıyla dünya rekoru kırıldı

Hindistan’ın Madya Pradeş eyaletinde, ağaç dikme kampanyası kapsamında kısa sürede dikilen ağaç sayısı ile bir rekora imza atıldı.1.5 milyon gönüllü 12 saat içinde 66 milyondan fazla fidan dikti. Namara nehri kıyılarının ağaçlandırılacağı kampanyada dünya rekoru kırıldı.

Hindistan'da ağaç dikme kampanyasıyla dünya rekoru kırıldı
Hindistan’ın Madya Pradeş eyaletinde, ağaç dikme kampanyası – MADYA PRADEŞ HÜKÜMETİ / TWİTTER

Dünya rekoru: Hindistan’da 12 saatte 66 milyon ağaç dikildi

Hindistan’da bir çevre (ağaç dikme) kampanyası kapsamında 12 saatte 66 milyon fidan dikildi.

Bu alandaki rekor, geçen yıl yapılan kampanyayla Uttar Pradeş eyaletindeydi. Bölgede geçen yıl bir gün (24 saat) içinde 50 milyondan fazla ağaç dikilmişti.


Yerel medyada yer alan haberlere göre, 1,5 milyondan fazla gönüllünün katılımıyla Madhya Pradeş eyaletinde Narmada nehri kıyısı boyunca 12 saatte 66 milyon fidan dikildi.

Madhya Pradeş eyaletinin Başbakanı Shirvraj Singh Chouhan, fidan dikiminin yapıldığı dört farklı yeri ziyaret ederek, çocukların ve yaşlıların da katıldığı kampanyada sabah 7’den akşam 7’ye kadar toplam 66.3 milyon ağaç dikildiğini belirterek “Bugün tarihi bir gün. Bu kampanyaya katılan herkese minnettarım. Bu ağaçlarla sadece Madya Pradeş’e değil, tüm dünyaya hizmet ediyoruz, doğanın kurtarılmasına yardımcı oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

Guinness Rekorlar Kitabı’ndan gözlemcilerin katılımıyla düzenlenen fidan dikiminin gelecek haftalarda rekor olarak onaylanmasının beklendiği belirtildi.

Hindistan’da hükümetin iklim değişikliğiyle mücadele politikası çerçevesinde 2030 yılına kadar 95 milyon hektarlık alana fidan dikilmesi hedefleniyor.

Kampanyada 20 çeşit fidan kullanıldı. Fidanların tutma ihtimalini artırmak için nehir havzasının tercih edildiği belirtiliyor.

Ne olmuştu?

Hindistan topraklarının yüzde 24’ü ormanlarla kaplı. Hükümet, ormanlık alanların oranı 2030’a kadar yüzde 33’e çıkarmayı hedefliyor.

Hindistan, Paris Anlaşması kapsamında, 2030’a kadar iklim değişikliğiyle mücadele amacıyla orman alanlarını beş milyon hektar genişletme sözü vermişti.


Geçtiğimiz ay Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ABD başkanı Donald Trump’ın çekilmesinin ardından Paris Anlaşması’na olan bağlılıklarını yeniden vurgulamıştı.

Ağaçlar havayı temizlemekte sanıldığı kadar etkili mi?

Hindistan'da ağaç dikme kampanyasıyla dünya rekoru kırıldı

Dava Nowark, 30 yıldır ağaçların havayı temizlemesindeki rolünü araştırıyor. Ve diyor ki;

Ağaçlar kentlerin hava kalitesinde ortalama % 1’e yakın artış sağlıyor. Bu, havayı hangi maddenin kirlettiğine bağlı.

Hindistan'da ağaç dikme kampanyasıyla dünya rekoru kırıldı

Bazı durumlarda ağaçların etkisi % 15’e çıkabiliyor. Ama bu küçük katkının bile insan sağlığı üzerinde olumlu etkileri var.

Hindistan'da ağaç dikme kampanyasıyla dünya rekoru kırıldı

ABD’nin 48 eyaletini kapsayan bir araştırma yaptık. Ve ağaçların 17,4 milyon havayı kirleticilerden temizlediğini bulduk. Ağaçlar sadece ABD’de her yıl hava kirliliği bağlantılı 850 ölümü engelliyor.

Hindistan'da ağaç dikme kampanyasıyla dünya rekoru kırıldı

Bazı ağaçlar havayı temizlemekte diğerlerinden daha başarılı. Kozalaklı ağaçlar yapışkan yapraklarıyla havadaki kirli partikülleri tutabiliyor.

Hindistan'da ağaç dikme kampanyasıyla dünya rekoru kırıldı

Karaağaçlar, havadaki zararlı gazları emip yapılarını değiştirebiliyor. Birçok ağaç türü de hava sıcaklığını düşürerek kirlilik oluşumunu önlüyor.

Ancak bazı ağaçların hava kalitesine yarardan çok zararları olabiliyor

Meşe ağacı, ozon gazı bileşimine neden olabilen bileşikler salgılıyor. Yanlış yere dikilmeleri halinde ise kirliliği daha da yoğunlaştırabiliyor.

Hindistan'da ağaç dikme kampanyasıyla dünya rekoru kırıldı


Mesela ağaçların çevrelediği bir otoyolda egzoz dumanı ‘ağaç kubbenin’ içinde hapsolur. Otoyolun yanına kirli gazın yayalara ulaşmasını engelleyebilecek bitkiler ekilebilir.

Tarkan’dan çağrı: Rant için zeytin ağaçlarına kıymayın!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.