Steven Spielberg: Sinemanın masalcısı

Ünlü film yönetmeni Steven Spielberg beyaz perdeye hediye ettiği pek çok filmleriyle hepimizin aklında kalabilmeyi başarmış yönetmenlerden biridir.

Steven Spielberg: Sinemanın masalcısı

Spielberg ölümsüzleştirdiği birçok yapıtıyla çocukların ve gençlerin ön plana çıkarttığı yapımcılar arasındadır. Çocuk gözüyle çektiği filmlerdeki anlatım tarzıyla 1990’lı yıllarda adını sinema tarihine yazdıran yönetmen olmuştur. Spielberg’in en karakteristik özelliklerinden olan filmlerindeki heyecan ve şiddet sahnelerinin masalımsı tarza dönüştürerek seyirciye ifade etmesinden oluşur. Çektiği filmlerde vahşet ve kan içeren iç bir sahne bulunmaz. Çocukluk yıllarında pek çok travma yaşayan Spielberg bunu filmlerine yansıtır. Spielberg‘in kült filmlerinden olan “E.T” ile kendini sinemada ispatlamış ünlü yönetmenlerden biri olmuştur.

Özel yaşamına önem veren kişilik sahibi bir yönetmen

1990’lı yılların ardından çocuksu atmosferden birden bire sıyrıla Steven Spielberg artık yetişkin izleyici kitlesinin ilgiyle izleyebildiği yapıtlara imza atarak yeni projeler oluşturdu. Kendisi Yahudi kökenli olmasından ötürü bu özelliğe uygun olan ve izleyici tarafından uzun zamanlar hayranlıkla izlenen “Schindler’in Listesi” filmiyle bu sektörde kendini bir kez daha kanıtladı.


Schindler'in Listesi (1993)
Schindler’in Listesi (1993)

Steven Spielberg 1970-2010 yılları arasında toplam 25 film çekti. Spielberg tüm yaşamı boyunca kahveden nefret duyduğunu ve bugüne kadar bir bardak kahve içmemesiyle bilinir. Meslek hayatında günde sekiz saatin dışında asla çalışmayan ünlü yönetmen aile kavramının önemli olduğuna dikkat çekerek bu değeri vurgular. Spielberg yönetmeliğin yanı sıra kendisini sinema bağımlısı olarak ifade eder. Film şeritleri ve sinemayla uğraşmak onu hayata bağlayan unsurların arasında gelir. Hatta iki yılda bir film çekmediğinde hayatında boşluk oluştuğu, kendini mutsuz hissettiğini ifadede bulunur.


Er Ryan'ı Kurtarmak (1998) / Saving Private Ryan
Er Ryan’ı Kurtarmak (1998) / Saving Private Ryan

Spielberg’in sinema için gerçekleştirdiği projeler arasında 1998 yılında çektiği “Er Ryan’ı Kurtarmak”, 1977 yılının en önemli yapıtı “Üçüncü Türden Yaklaşımlar”, 2005 yılının hit filmi “Munich”, 1997 yapımı “Amistad” adını verdiği filmler beyazperde tarihine geçmiş çalışmalardan oluşur. Spielberg’i pek çok sinema tarihçisi “Sugarland Ekspresi” adı verilen ve çok düşük bütçelerle çekilmiş bu filmiyle tanır. Spielberg kendi filmlerinin yanı sıra diğer yönetmenlere de yardımcı yönetmenlik yaparak “Alacakaranlık Kuşağı”, “Twilight”, “Zone” vb. film çalışmalarında kısmi yönetmen olarak görev almıştır.

Sinemada yardımcı yönetmenliğiyle de deneyim kazandı

Ünlü yönetmen meslek kariyerinde pek çok oyuncu topluluğuyla çalışma imkânı elde edenlerden biridir. Steven Spielberg “Indiana Jones” filminin ünlü oyuncusu Harrison Ford’la olan arkadaşlığı ile anılır. Bu arkadaşlık Harrison Ford’un peş peşe çektiği “Indiana Jones” serisiyle bütünleşir.

steven spielberg harrison ford indiana jones


Spielberg mesleğine başladığı yıllarda çektiği filmlere yaptığı müziklerle yoldaş olan bestecilerden olan John Williams’la projelerini gerçekleştirdi. Steven Spielberg 1946 yılında doğmuş 70 yaşındadır. Yönetmen eski ABD Başkanlarından Bill Clinton’un en yakın arkadaşıdır. Milenyum yılı olarak ilan edilen 2000 yılında bu çalışmalara katkı vermek amacıyla çalışmalarda bulunmuştur. “Sinemanın Dahi Çocuğu”olarak adlandırılan Steven Spielberg kendisi açısından önem taşıyacak film yapımlarında yönetmenlik koltuğuna iddialı oturan yönetmen olarak tarihe geçti.

Hans Zimmer: Film müziğinin Einstein’ı