Yabancı ve Türk futbolcuların sözleşme farklılıkları nasıl giderilmeli?

Türk futbolcular ve Türk teknik adamlar ile yabancı futbolcular ve yabancı teknik adamların sözleşme farklılıklarının sebebi ne? Neden Türk sporcular ve Türk teknik adamlar her an feshedilmeye yakın sözleşme imzalıyor? Yabancı futbolcular ve yabancı teknik adamların sözleşmelerindeki güvence bedelleri kulüpler tarafından nasıl kabul ediliyor?

yabancı futbolcular sözleşme transfer

Yıllardır süregelen transfer piyasasında yabancı futbolcular ve yabancı teknik adamların imzaladığı sözleşmelerin, Türk sporcular ve Türk teknik adamlara göre daha ayrıcalıklı olduğunu görürüz. Kulüplerin yabancı futbolcu ya da teknik adam alacakları zaman ince eleyip sık dokuyarak hareket etmeleri gerekirken, çoğu zaman bu şekilde davranmadığına şahit oluyoruz. Yabancı futbolcu ve yabancı teknik adamlarla ülkemizde yer alan kulüpler ne yazık ki defalarca davalık oldu.

Yabancı futbolcuların alımı neden bu kadar zorlaştı?

Ligimizin eski kalitesinde olmayışı, karşılaşmalarda futboldan çok saha dışı olayların konuşuluyor olması, terör vb. sebeplerle güvenli olmayan ortam, tribünlerin boşalması, özellikle İstanbul dışındaki takımlara gelecek sporcuların şehirleri sevmemeleri yabancı futbolcu alımını bir hayli zorlaştırdı. Yukarıda sayılan sebeplerden ötürü kaliteli yabancı futbolcular Türkiye’yi tercih etmeyince, onların yerine daha düşük kalitede yabancı sporcuların ülkemize geldiğini görüyoruz.


Yabancı sporcuların sözleşmeleri neden dolu dolu imzalanıyor?

Örneğin; Galatasaray’ın Swensea City’den satın aldığı Fransız futbolcu Bafetimbi Gomis’e bakıldığında; 3 yıllık sözleşme için her sezon 3 Milyon 350 bin Euro garanti ücret, Swensea City kulübüne 2,5 milyon Euro bonservis bedeli, lig şampiyonluğu halinde 200 bin Dolar, Spor Toto Süper Lig ve UEFA Avrupa Ligi’nde takımın kazandığı her 1 puan için 5000 Euro prim ödeneceği açıklandı.


Ne yazık ki Türk sporculardan kolay vazgeçiliyor

Yabancı sporcuların sözleşmeleri bu denli kuvvetli iken; Türk sporcuların sözleşmeleri hem daha düşük ücret ile hem de daha az primle imzalanıyor. Yabancı sporcuların bu sözleşmelerine rağmen performansları düşük olunca da, takımda yer alan Türk sporcular ister istemez daha düşük ücret aldıkları için demoralize oluyorlar. Aynı Türk sporcular kötü performans gösterdiklerinde kendilerinden daha kolay vazgeçiliyor. Hem yabacı sporcuya hem de yabancı teknik adamlara tribündeki tepkiler bile Türk sporculara yapılanlardan daha az oluyor. Yabancı sporcular daha kötü performans sergileseler bile, onlara daha çok sabrediliyor.

Herkese hak ettiği değer verilmeli

İster yabancı sporcu, ister yabancı teknik adam, ister Türk sporcu isterse de Türk teknik adam olsun; herkese hak ettiği değeri vermeliyiz. Oyuncunun ya da teknik adamın uyruğuna bakılmaksızın eşit şekilde performansa göre yorumlar yapılıp kararlar alınmalı.


Unutmayalım ki; Milli takımlar ve kulüp bazında aldığımız başarısız sonuçların bir numaralı sebebi; yanlış yapılan yabancı sporcu ve yabancı teknik adam transferlerinden oluşuyor.

Futbolda transfer sezonu ve düşündürmesi gerekenler