Gece Kartalları: Silahlandırılmış bekçiler görevde!

İstanbul’da gece bekçileri göreve başlıyor. ‘Gece Kartalları’ adı verilen 386 bekçi ilk etapta polisle birlikte devriye gezecek.

Gece Kartalları: Silahlandırılmış bekçiler görevde!

İstanbul’da gece bekçileri göreve başlıyor. “Gece Kartalları” ismi takılan 386 bekçi, ilk etapta mahallelerde polisle birlikte devriye gezecek. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, bekçilere “Silahınızı kullanmakta tereddüt etmeyin” talimatı verdi.

Dihaber’de yer alan habere göre, teorik ve uygulamalı eğitimlerden geçen bekçilere, özel hareket polislerinin katıldığı derslerde araç durdurma ve silah kullanma teknikleri öğretildi. 386 bekçi, bu akşam ilk mesaisine çıkacak. Mahallelerde görev yapacak bekçiler, güneşin batışından doğuşuna kadar devriye görevini yerine getirecek. 8 saat çalışma ve haftada bir gün istirahat esasına göre çalışacak bekçiler, ilk etapta polis eşliğinde göreve çıkacak. Çarşı ve mahalle bekçileri, daha sonra da her mahallede iki kişi olacak şekilde nöbet tutacak. Eğitimi süren 136 ve diğer işlemleri devam eden 178 kişi olmak üzere 314 bekçi de daha sonra göreve başlayacak.


İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Gayrettepe’deki biriminde, 386 bekçinin göreve başlaması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, sistemin İstanbul’da oturtulmasıyla ülke genelinde de iyi yürüyeceğini, İstanbul’un lokomotif görevini üstlendiğini kaydetti.

gece kartalları bekçileri bekçi bekçiler
Gece Kartalları

“Silahınızı kullanmakta tereddüt etmeyin”

Çalışkan, “Silahınızı kullanmakta tereddüt etmeyin” talimatını verdiği bekçilere şunları söyledi: “Kanuni hakkınız doğduğunda, yetkiniz ne ise kullanmakta hiç tereddüt etmeyin. Mevzuatı iyi bilin. Mevzuatı iyi bilirseniz, öz güveniniz daha yüksek olur. Dolayısıyla biraz okuyacak ve biraz yoğunlaşacaksınız. İyi niyetli olursanız hiçbir sıkıntı yaşamadan çok güzel görev yaparsınız. Kılık, kıyafetiniz, hitabınız, gelişiniz, gidişiniz her şeyinizi çok iyi kontrol edin. Şu anda herkes sizi seyredecek. Dikkatle bakacaklar. Biz ve devlet, vatandaşa, halka hizmet için varız. Burada oluş sebebimiz budur. Vatandaş için biz buradayız. Kendinize hitap edilmesini istemediğiniz hiçbir kelimeyi, vatandaşa yöneltmeyin. Vatandaşa; amca, dayı gibi kelimeleri kullanmayın. Onlara beyefendi ve hanımefendi diye hitap edin. Yanlış iş yapmayın. Yanlış iş yapanın bizimle yürüme imkanı yok.”

Bekçi başvuru şartları neler?

Valilik tarafından yapılan duyuruda bekçi alım şartları belirtildi. İşte bekçi alım şartları:


● Türk vatandaşı olmak.
● Lise ve dengi okul mezunu olmak.
● En az 1 (bir) yıldır İstanbul ilinde ikamet ediyor olmak.
● Askerlik ödevini bitirmiş olup 30 yaşından yukarı olmamak, (30 yaşından yukarı olmamak kaydı asıl aday listesine girmiş olan istekliler için bekçiliğe giriş sınavı için verilen dilekçenin Valilik/Kaymakamlıklar tarafından İl/İlçe Emniyet Müdürlüklerine/Amirliklerine havale olduğu tarihtir. Yedek aday listesinde olanların atanmaları durumunda, atama tarihinde 30 yaşından yukarı olmaması gerekir.)
● Görevini yapmaya engel olabilecek bir hastalık veya engeli bulunmadığı sağlık kurulu tarafından verilmiş raporlarla tevsik edilmiş olmak.
● Ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis cezası almamış olup, affa uğramış olsalar bile zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanmak, dolanlı iflas veya yüz kızartıcı başka bir fiilden dolayı hapis cezasından hükümlü bulunmamak.
● Türk toplum telakkilerine göre kötü şöhretli tanınmamak.
● Kamu haklarından mahrum olmamak, kamu hizmetlerinden mahrumiyet cezası ile mahkum bulunmamak.

Bekçi alım başvurusu nasıl yapılır?

Başvuruların nasıl yapılacağına ilişkin de açıklamalarda bulunan İstanbul Valiliği, yaptığı duyuruda başvuru esnasında hangi evrakların gerektiğini de bildirdi. Yapılan duyuruda alım tarihi de adaylara açıklandı.

● Bekçi adayları başvurularını, istenilen evraklar ile birlikte başvuru esnasında temin edecekleri ya da ekte bulunan dilekçeleri imzalamak sureti ile İlçe Emniyet Müdürlüklerine şahsen yapacaktır.
● Dilekçeye bağlı belgelerin incelenmesinde, bekçiliğe giriş için gerekli nitelikleri taşımadığı anlaşılan istekliye Kaymakamlıklarca başvurunun kabul edilmediği, gerekçeli bir yazı ile bildirilecektir. Dilekçe ekleri ile beraber, isteği halinde, sahibine geri verilecektir.

Başvuruda hangi evraklar gerekiyor?

a. Başvuru esnasında aşağıdaki belgeler dilekçeye eklenecektir;
1. Nüfus cüzdanı fotokopisi,
2. Okul diploma veya tasdiknamesi aslı veya kurumca tasdikli örneği,
3. Askerlik durum belgesi,
4. 4,5×6 ölçülerinde 6 adet fotoğraf,
5. Adli sicil belgesi,
6. Gerekmesi halinde lisede hazırlık okuduğuna dair belge.
b. Bekçiliğe girmeye mani bir hali bulunmadığı anlaşılan isteklilere fotoğraflı ve açık kimlikleri yazılı birer “Sınava giriş belgesi” müracaat ettikleri İlçe Emniyet Müdürlüklerince daha sonra duyurulacak tarihte verilecektir. Bu belgede, sözlü sınavın yapılacağı yer, gün ve saati de belirtilecektir. Sözlü ve/veya yazılı sınava girmeye hak kazanan adaylar sınav giriş belgelerini sınava getirmek zorundadır.
c. Adaylar, Sınava Giriş Belgesi’nde hata görmesi halinde görevli personele düzelttirip, yeniden imzalatacaktır.
d. Başvuru formundaki bilgiler yapılacak işlemlere esas alınacak olup, beyan edilen yanlış bilgilerden adayın kendisi sorumlu olacaktır.

İstanbul’da ilçe, çarşı ve mahalle bekçisi kadro cetveli:


1 ADALAR İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 6
2 ARNAVUTKÖY İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 15
3 ATAŞEHİR İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 17
4 AVCILAR İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 10
5 BAĞCILAR İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 25
6 BAHÇELİEVLER İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 15
7 BAKIRKÖY İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 20
8 BAŞAKŞEHİR İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 10
9 BAYRAMPAŞA İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 20
10 BEŞİKTAŞ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 20
11 BEYKOZ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 20
12 BEYLİKDÜZÜ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 9
13 BEYOĞLU İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 35
14 BÜYÜKÇEKMECE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 20
15 ÇATALCA İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 4
16 ÇEKMEKÖY İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 10
17 ESENLER İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 20
18 ESENYURT İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 35
19 EYÜP İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 22
20 FATİH İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 35
21 GAZİOSMANPAŞA İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 15
22 GÜNGÖREN İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 20
23 KADIKÖY İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 19
24 KÂĞITHANE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 19
25 KARTAL İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 18
26 KÜÇÜKÇEKMECE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 23
27 MALTEPE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 15
28 PENDİK İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 23
29 SANCAKTEPE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 14
30 SARIYER İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 22
31 SİLİVRİ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 7
32 SULTANBEYLİ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 15
33 SULTANGAZİ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 18
34 ŞİLE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 4
35 ŞİŞLİ İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 25
36 TUZLA İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 10
37 ÜMRANİYE İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 25
38 ÜSKÜDAR İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 25
39 ZEYTİNBURNU İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ 15

Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisi ABD misyonuna satıldı


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.