Barzani bağımsızlık referandumu için kararını açıkladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani, geri dönüş olmadığı; 25 Eylül’de Kürdistan bağımsızlık referandumunun yapılacağını açıkladı.

Barzani bağımsızlık referandumu için kararını açıkladı

Barzani BM Temsilcisi’ne kararını bildirdi

IRAK Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, bağımsızlık referandumuna saatler kala kabul ettiği BM Genel Sekreteri’nin Irak özel temsilcisi Jan Kubis’e, “Halkımız kararını verdi ve kararından dönmeyecek. 25 Eylül’de referendum yapılacak” dedi.

Mesut Barzani, bugün Erbil’in Pirmam ilçesindeki Başkanlık Konutu’nda Bileşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Irak Özel Temsilcisi Jan Kubis’i kabul etti. Irak bölgesel Kürt Yönetim Başkanlığından yapılan açıklamada, BM Temsilcisi Jan Kubis, Barzani’nin referendum, son gelişmeler ve referandumdan sonraki süreçle ilgili düşüncelerini öğrenmek istediğini belirtti. Başkan Barzani’nin ise BM ve uluslarası toplumun referandumla ilgili tavrını eleştirerek, “Evrensel ilkelere göre tutum sergilemediler. BM’nin temel prensibi olan halkların kendi kaderini tayin etme hakkına riayet etmeden, Kürt halkının kendi kaderini belirleme kararına karşı tavır alındı”dedi. Referandumun en meşru ve demokratik hak oluğunu yineleyen Barzani’nin görüşmede şunları söyledi:


“Halkımız kararını verdi ve kararından dönmeyecek. 25 Eylül’de (yarın) referendum yapılacak. Sonrasında da Bağdat’la sınır ve diğer tüm konuları, barışçıl bir şekilde ve karşılıklı anlayış esasına göre iki iyi komşu olmanın koşullarını görüşmek için diyalog kapılarını açık tutmaya devam edeceğiz. Kürdistan Bölgesi’ne gelen göçzedelere yönelik tavrımız aynen devam edecek. DEAŞ ile mücadelede üstlendiğimiz rolü oynamaya devam edeceğiz. Irak ordusu ile işbirliğimizi sürdüreceğiz.”

İran IKBY’ye hava sahasını kapattı

İran’ın, Bağdat’ın talebi üzerine Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) uçuşları durdurduğu açıklandı. 25 Eylül’de IKBY’de yapılması planlanan bağımsızlık referandumu öncesi verilen kararla ilgili konuşan İran’ın en üst düzey güvenlik birimi sözcüsü Keyvan Hosravi, IKBY’den yapılacak uçuşlara da hava sahalarını kapattıklarını aktardı.

Husrevi, “İran’dan Süleymaniye ve Erbil kentlerine ve aynı zamanda hava sahanlığımızdan Irak Kürdistan Bölgesine doğru uçuşlar durdurulmuştur. Referandumun yapılması halinde kara sınırları da kapatılacaktır.” açıklamasını yaptı. Haberde Irak merkezi yönetiminin İran’ın IKBY’ye sınırlarını kapatması talebinde bulunduğu ifadelerine yer verildi.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumunun yarın yapılacağını tekrarladı.


Barzani: Erteleme yok

Ofisinden yapılan açıklamada, Barzani’nin Erbil’in Salahaddin kasabasındaki başkanlık konutunda Birleşmiş Milletler (BM) Irak Temsilcisi Jan Kubis’i kabul ettiği belirtildi.
Açıklamada, Barzani ve Kubis’in yarın yapılması planlanan referandumu ele aldıkları ifade edildi.

Açıklamaya göre, uluslararası toplum ve BM’nin referandumun iptal edilmesi çağrıları hakkında Barzani, Kubis’e, “referandumun demokrasinin en sade hali olduğunu belirterek, halkın kararını verdiğini, bundan geri dönüş olmayacağını ve 25 Eylül’de referandumun sonuçlanacağını” söyledi.

Barzani ayrıca “Bağdat ile görüşmelere açık olduklarını, kapıların kapatılmadığını, sınır ve diğer meseleleri çatışmadan uzak barışçıl bir ortamda görüşebileceklerini” kaydetti.

Kuzey Irak’taki tartışmalı referandum kararı

IKBY Başkanı Barzani, 7 Haziran’da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül’de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.


Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY’nin tek taraflı referandum kararının “anayasaya aykırı” olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.
ABD ise büyük tartışmalara neden olan referandum kararı hakkında “seçilen yolun çok riskli olduğunu” kaydederek kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesini istemişti.

Türkiye Kürdistan konusunda kendi kuyusunu mu kazdı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.