Bitcoin borsasına Çin’den büyük darbe

Geçtiğimiz günlerde BTCC’nin bitcoin ticaretini bu ay sonunda sonlandıracağını duyurmasının ardından Çin’deki diğer bitcoin borsaları da benzer kararlar açıklamaya başladı.

Bitcoin borsasına Çin'den büyük darbe

Geçtiğimiz hafta, bu ayın başında ICO faaliyetlerini yasaklayan Çin’in ülkedeki bitcoin ticaretini de tamamen sonlandırmak istediği iddia edilmişti. Bu iddialar Çinli yetkililer ve ülkenin önde gelen bitcoin borsaları tarafından doğrulanmasa da dünyanın en köklü bitcoin borsası olan ve Çin’deki bitcoin ticaretinin büyük bir kısmını üstlenen BTCC, perşembe günü yaptığı açıklamayla 30 Eylül’den itibaren bit coin ticareti operasyonunu sonlandıracağını duyurmuştu. Bu açıklamadan kısa bir süre sonra ülkedeki diğer kripto para borsaları da yakın zamanda bit coin ticaretinin sona ereceğini açıkladı.

1 haftada yüzde 30 değer kaybetti

Ayrıca Bit coin, son 7 günde yaklaşık yüzde 30 değer kaybetmiş oldu. Sanal para biriminin değeri 2 Eylül tarihinde 5 bin doların üzerine tırmanarak rekor kırmıştı.


Peş peşe açıklamalar

BTCC’nin açıklamasının ardından benzer bir karar ilk olarak ViaBTC’den geldi. Resmi sitesi üzerinden açıklama yapan borsa, 30 Eylül’den itibaren Çin’de faaliyet gösteren web sitesini kapatacağını duyururken bu tarihe kadar kripto para işlemlerinin tamamlanacağını ve madenci havuzu ile bulut servisinin bu karardan etkilenmeyeceğini açıkladı. ViaBTC kararın alınmasında Çin Merkez Bankası ve bazı devlet kurumların etkili olduğunu belirtti. ViaBTC’den kısa bir süre sonra yine aynı nedenlerle bitcoin ticaretine son vereceğini açıklayan Çinli bitcoin borsası Yunbi ise daha yakın bir tarihi işaret etti. Borsa önümüzdeki cuma gününden (20 Eylül 2017) itibaren Çin’de bit coin ticaretine izin vermeyecek.

Bu açıklamaların ardından gözler BTCC ile birlikte Çin’in en büyük üç bitcoin borsasını oluşturan OkCoin ve Huobi’ye çevrildi. Daha önce pek çok kez açıklama yapan bu iki borsa; yetkililerden kendilerine bit coin ticaretini sonlandırma yönünde bir emir gelmediğini belirtmişti ancak Yunbi’nin açıklamasından sadece bir saat sonra Huobi ve OkCoin de benzer bir duyuru yaptı. Neredeyse birebir aynı açıklamalar yapan Huobi ve OkCoin, 30 Eylül tarihine kadar bitcoin ticaretini sonlandırmayla ilgili gerekli bilgilerin açıklanacağını belirtirken 31 Ekim’e kadarın sürecin kademeli olarak işleyeceğini belirtti.

Yuan ile Bitcoin alma devri sona eriyor

Tabi BTCC, Huobi ve OkCoin’in açıklamalarından anlaşıldığı kadarıyla Çin merkezli ve dünya genelinde hizmet sunan borsalar yuan dışındaki para birimleriyle bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin alım/satım faaliyetlerine devam edebilecek ancak yetkililerin ülkedeki para politikasını düzenlemek için aldığı düşünülen karar sonrasında yuan ile kripto para ticareti yapmak tamamen yasaklanıyor. Bu da ülkedeki küçük kripto para borsaları için faaliyetlerine son vermek anlamına geliyor.


Tabi ülkedeki önemli kripto para borsaları Çin dışında, dünya genelinde hizmet sunmaya devam edecek olsa da dünya genelindeki bit coin ticaret faaliyetlerinin yüzde 23 gibi önemli bir kısmının Çin’de gerçekleşmesi; kripto para birimleri için önemli bir tehlike doğuruyor. Borsaların peş peşe bit coin ticaretini sonlandırma kararı almasının ardından; bitcoinin değer kaybederek uzun bir sürenin ardından ilk kez 3000$’ın altında bir değere düşmesi de bu durumun en büyük göstergesi.

Tekrar değer kazandı

Bununla birlikte Çin’deki borsaların gerekli düzenlemeleri yapıp tekrardan faaliyetlerine başlayacaklarını düşünenler de var. Henüz bu konular belirsizliği koruyor ve bitcoinin hem Çin hem de dünyadaki geleceğinden endişe duyuluyor. Bitcoin değeri ise borsa kapanma kararları sonrasında düşüş gösterse de birkaç saat içinde tekrar yükseldi ve şu sıralar 3600-3700 dolar seviyelerinde.

Bitcoin nedir?

Bitcoin sanal bir para birimi. Yani basılı bir kağıt para karşılığı olmayan herhangi bir ülke ile bağlantısı bulunmayan sanal para birimi. Bitcoin üretimine coin madenciliği deniyor. Önceleri bilgisayarların işlemcileri ile yapılan bu işlem şimdilerde yüksek kapasiteli ekran kartları aracılığı ile gerçekleştiriliyor.

Son yıllarda başta Bitcoin olmak üzere sanal para birimlerinin çok fazla değer kazanması sonucu; birçok insan ya bunların alım satımını yaparak ya da yada madenciliğini yaparak para kazanmayı hedefliyor. Hatta madenciliğe olan ilgiden dolayı piyasada ekran kartı bulmak oldukça zorlaştı. Olanları da çok yüksek fiyatlardan almak mümkün. Hatta şu an Çin‘deki üreticilerin elinde 5 milyondan fazla ekran kartı siparişi bekliyor. Bazı ekran kartı müşterileri sırf ekran kartlarına daha çabuk ulaşmak için uçak kiralamaya başladı.


Her ne kadar bu para birimlerine yoğun ilgi olsa da haklarında soru işaretleri de yok değil. Bunların en başında güvenlik ve bu paraların gelecekteki durumları geliyor. Geçtiğimiz günlerde bazı sanal para birimlerine sahip kullanıcılarının hesaplarının hacklenmesi ve çalınması veya bu sanal paraların kara para aklamada kullanılmasından dolayı polis baskınlarının gerçekleşmesi soru işaretlerini arttırdı.

‘Bitcoin’ madenciliği ve yatırımı nasıl yapılır?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.