Irak’ta Kürdistan referandumu: TSK tankları yığmaya başladı

Irak’ta Bağımsız Kürdistan için yapılacak referanduma bir hafta kala, Irak Habur Sınır Kapısı bölgesinde Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından tanklarla tatbikat düzenlendi.

Irak’tan ardı ardına ‘referandum’ haberleri gelirken TSK bölgede kritik bir tatbikata imza attı.

Habur sınır kapısının ‘işlevi’ Kuzey Irak’taki ‘referandum’ tartışması sonucu yeniden gündeme gelmişti. Uzmanlar tatbikatı Kuzey Irak’a verilen bir mesaj olarak yorumladı. Öte yandan Bağdat yönetimi ise 25 Eylül’de yapılması planlanan referandumu askıya almak için harekete geçti.


Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

Habur sınırında ‘Bağımsız Kürdistan’ gerginliği

Irak’taki Bölgesel Kürt yönetiminin 25 Eylül’de yapacağını açıkladığı bağımsızlık referandumuna kısa süre kalırken, Türk Silahlı Kuvvetleri bu sabah Irak sınırının sıfır noktasındaki Habur Sınır Kapısı yakınlarında tatbikat başlattı. TIR parkı karşısında bulunan arazide yapılan tatbikata büyük bölümü tank olmak üzere yaklaşık 100 askeri araç katılıyor.

Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

TSK’dan bu sabah yapılan açıklamada, “Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 18 Eylül 2017 tarihinde Silopi/Habur bölgesinde bir tatbikat başlatılmıştır. Bu tatbikatla eş zamanlı olarak terörle mücadele kapsamında sınır bölgesinde operasyonların icrasına devam edilmektedir” ifadesi kullanıldı.

Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

Tatbikat Silopi ile 15 kilometre uzaklıktaki Habur Sınır Kapısı arasındaki TIR parkının karşısında bulunan arazide yapılıyor. Tatbikata büyük çoğunluğu tank olmak üzere yaklaşık 100 askeri araç katılıyor.

Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

Habur Sınır Kapısı’na 7 kilometre uzaklıkta bulunan Hac Konaklama Tesisleri’nde konuşlandırılan askeri araçlar sabah erken saatlerinde araziye çıkarak tatbikata başladı. Obüs topları, 4’lü füze rampaları taşıyan araçların da katıldığı tatbikat nedeniyle Silopi-Habur yolunun bir şeridi askeri hareketlilik nedeniyle kapatıldı.

Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

Askerlerin tatbikatı Drone kullanılarak alınan görüntüleri tatbikat merkezine aktardıkları görüldü. Tankların sürekli manevra yaptığı tatbikat sürüyor.

Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

1 yıl önce Ankara’dan getirilen tanklar tatbikata katıldı

Silopi ile Habur sınır kapısı arasındaki TIR parkının karşısında bulunan arazide yapılan tatbikata geçen yılın Kasım ayında Ankara’daki 28’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’ndan bölgeye gönderilen ve Hac Konaklama Tesisi’nde konuşlandırılan tanklar da kullanılıyor.


Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

Bağdat’a iptal çağrıları

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün, referandumla ilgili kaygılarını görüşmek için bu hafta Irak Başbakanı Haydan El Abadi’yle buluşacağını açıklamıştı.

Ankara’nın dışında ABD ve diğer Batılı güçler de referandumun Irak ve Suriye’de IŞİD’le mücadele dikkatleri dağıtacak bir gerilim yaratacağı kaygısıyla IKBY’ye oylamayı iptal etmelerini tavsiye ediyor.

Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

Ancak referandumun ertelenmesi yönündeki çağrılar şu ana kadar Barzani ve IKBY yönetiminden karşılık bulmuş değil.

Türkiye, ABD, Suriye, İran ve Birleşmiş Milletler başta olmak üzere neredeyse tüm dünyanın karşı çıktığı Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) “bağımsızlık” referandumunda sıcak bir gelişme yaşandı.

Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

25 Eylül’de düzenlenmesi planlanan referandum hakkında Federal Mahkeme bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Federal Mahkeme, oylamanın anayasaya aykırı olduğunu dair şikayetleri inceleyene kadar, 25 Eylül’de düzenlenen referandumu askıya alma kararı aldı” ifadesi yer aldı.

IKBY’nin bu açıklamayı yok sayması beklenirken, bu sabah saatlerinde yayınlanan Russia Today röportajında Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, “Şimdiye kadar Kürdistan bölgesinde referandumun ertelenmesiyle ilgili alınmış bir karar yok. Sürece yönelik Yüksek Referandum Komitesi kuruldu. Komitenin bu kararı vermesi gerekiyor Mevcut durumda karar ise 25 Eylül’ de referandumun yapılacağıdır” ifadesini kullanmıştı.

Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

Fransa’dan son dakika açıklaması


Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin yapmayı planladığı bağımsızlık referandumun uygunsuz olduğunu söyledi ve Bağdat ile Erbil arasında diyalog çağrısı yaptı.

Son fotoğraflar:

Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur Irak kürdistan referandum tsk tatbikat tanklar habur

Türkiye Kürdistan konusunda kendi kuyusunu mu kazdı?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.