Samanyolu Galaksisi’nde en büyük ikinci kara delik keşfi

Samanyolu Galaksisi’ndeki en büyük ikinci kara delik keşfedildi. Güneşten 100 bin kat daha büyük kara delik, galaksimizin merkezine 200 ışık yılı uzaklıkta.

Samanyolu Galaksisi en büyük ikinci kara delik keşfi

Sagittarius A ismi verilen kara delik 150 trilyon kilometre genişliğinde

Astronomlar Dünya’nın da içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nin ikinci en büyük kara deliğinin varlığına dair kanıtlar elde etti. Bilim insanları Güneş’ten 100 bin kat daha kez büyük olduğu düşünülen kara deliğin galaksinin merkezindeki zehirli gaz bulutları arasında olduğunu ve genişliğinin 150 trilyon kilometre olduğunu belirtiyor.

Japonya’nın başkenti Tokyo’daki Keio Üniversitesi’nden Profesör Tomoharu Oka, Sputnik’e yeni keşfin önemi hakkında açıklama yaptı.


“İlk kez orta kütleli kara delik Samanyolu’nda tespit edilmiş olabilir”

“Bu, Samanyolu’nda Sagittarius A’dan sonra galaksinin merkezinde bulunan en büyük 2. kara delik olabilir. Aynı zamanda Samanyolu Galaksisi’nde orta kütleli bir kara delik (IMBH) adayı ilk kez tespit edilmiş olabilir” diyen Tomoharu, kara deliğin dinamik sürtünme ile çekirdeğe doğru battığını ve en sonunda onunla birleşmiş olabileceğini söyledi.

Japon bilim insanı “Bu IMBH, kara delikler ile birleşerek oluşmuş olabilir. Bu tarz olaylar güçlü yerçekimi dalgaları oluşturur” ifadelerini kullandı.

güneşten 100 bin kat daha büyük kara delik

Güneş’ten 100 bin kat daha büyük

Japonya’daki bilim insanları yeni tespit edilen kara deliğin, yakınındaki süper kütleli kara deliğin ‘kuzeni’ olabileceğini belirtiyor.

Her galaksinin ortasında belli belirsiz gözüken büyük kara delikler yıldızların 10 milyar katı kadar ağır olabiliyor.

Bu kara delikler yıldızların doğumuna neden oluyor ve uzay-zaman’ın dokusunu değiştirebiliyor. Yeni tespit edilen kara deliğin ise orta kütleli kara delik olduğu, yani Güneş’in sadece 100 bin katı büyüklüğünde olduğu açıklandı.

milky way galaxy black hole kara delik

Dünya’dan 25 bin ışık yılı uzaklıkta

Astronomlar kara deliğin bir süredir farkındaydı ancak şimdiye kadar kara deliğin varlığı tespit edilememişti. Profesör Tomoharu bunun nedeninin kara deliğin parlak olmaması nedeniyle olabileceğini söyledi.


Tomoharu “Kapalı ikili sistemin içinde değil ama izole olmuş olmalı. Biz aktif olmayan bir kara deliğin uzaydaki gazları hızlandırdığını fark ettik. Ki bu radyo teleskopları ile kolayca tespit edilebilir” dedi.

Dünya’dan 25 bin ışık yılı uzaklıktaki kara deliğin incelenmesinin Samanyolu Galaksi’sinin evrimi konusundaki önemli sorulara yanıt vermesi umut ediliyor.

Son keşif Şili’nin Atacama Çölü’nde bulunan güçlü bir teleskobun ‘tuhaf gaz hareketlerini’ incelemek için gaz bulutuna doğru çevrilmesiyle gerçekleşti.

Bu buluttaki gazlar diğer gaz bulutlarından farklı olarak farklı hızlarda hareket ediyordu.

Görsel kara delik canlandırması
Görsel: Kara delik animasyon

“Galakside 100 milyon ile 1 milyar arasında kara delik olabilir”

​Samanyolu Galaksisi’nde ‘kaç adet kara delik bulunduğ’u ile ilgili soruya da yanıt veren Profesör Tomoharu, bu sayının 100 milyon ile 1 milyar arasında olabileceğini belirterek “Şu ana kadar sadece 60’ı tespit edildi. Yeni yöntemle bu sayıyı arttırıyoruz” dedi.

California Üniversitesi San Diego’dan araştırmacı Brooke Simmons da son araştırmayı ‘dikkatlice yapılmış bir dedektiflik’ olarak değerlendirdi.


Simmons “Bazı yıldızlar öldüğünde küçük kara delikler oluştuğunu biliyoruz ki bu da onları görece sık rastlanır yapıyoır. Bunlardan bazılarının ise en az 1 milyon kez daha büyük kütleli süper kara deliklerin tohumları olduğunu düşünüyoruz. Bu büyüme kısmen diğer kara deliklerle birleşerek, kısmen de kara deliği çevreleyen galaksiden ilhak edilen materyallerle oluyor” diye konuştu.

Stephen Hawking ilk kez tarih verdi: Dünya’yı terk etmeliyiz!


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.