Kredi kartı aidat ücretinden şikayet edenler dikkat!

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Başkanı Aziz Koçal, kredi kartı aidat ücretleriyle ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Kredi kartı aidat ücretinden şikayet edenler nasıl geri alınır yıllık kart ücreti

Koçal açıklamasında “Genel merkezimize ve ülke genelinde bulunan 47 şubemize gelen şikayetlerin bazıları bankaların kanuna rağmen, hukuksuz olarak talep ettikleri kredi kartlarının aidatları üzerinde yoğunlaşmaktadır.” dedi.

“Kredi kartı aidatlarının hiçbir yasal dayanağı yok!”

TÜKODER Başkanı Koçal açıklamasını şöyle sürdürdü:


“6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 31/3 maddesinde ‘Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı sunmak zorundadır.’ hükmü yer almaktadır.

Bu hükme rağmen bankalar tüketicilere aidatsız kredi kartı sunmadıkları gibi, mevcut kartlardan kredi kartı aidat ücretlerini talep etmeye devam etmektedir.

Tüketiciler; kredi kartı hesap özetlerine yansıyan kredi kartı aidat ücretleri için, bankayı aradıklarında bazı bankalar yasal olmayan bir şekilde tüketiciden altı ay kredi kartlarını iptal etmeyeceğine dair taahhüt alarak, kredi kartları için tahakkuk ettirdikleri kredi kartı aidat ücretini iptal etmektedirler.

kredi kartı borcu kredi skoru risk raporu

Bu taahhüdün hiçbir yasal dayanağı yoktur. Banka tüketiciye aidatsız kart sunmamış ise mevcut karta aidat talep edemez. Bu durumda olan kart sahipleri, mutlaka müşteri temsilcilerini arayarak kart aidatlarının iptalini talep edebilir. Veya hesaplarının bulunduğu bankanın şubelerine giderek; kredi kartlarının ekstrelerine yansıyan kredi kartı aidatının iptal edilmesi ya da aidatsız kart taleplerini yazılı olarak bildirebilirler.

Banka tüketiciye aidatsız kart vermeyerek kart aidatını talep etmeye devam ediyorsa; tüketiciler kredi kartı aidat ücreti ödememek adına aidatsız kart talep tarihinden itibaren hesap özetlerine yansıyan aidat tutarının iptali için E-devlet üstünden Tüketici Hakem Heyeti‘ne müracaat edebilirler. Şikayet oluşturabilirler.

Kredi kartı aidatı almayan bankalar

Kredi kartından aidat ve masraf almayan bankalar:

Yapı Kredi World Eko; Taksit imkanı bulunmaktadır. Yapı Kredinin diğer kartlarında olduğu gibi yine  World puan özelliği bulunmaktadır. 50 TL’ye kadar olan alışverişlerinizi şifre girmeden temassız olarak gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca ödeme talimatları vererek hızlıca fatura ödeyebilirsiniz. Taksitli nakit avans kullanabilirsiniz. Ücretsiz olarak yakınlarınıza ek kart çıkartabilirsiniz.


Odeabank Bank’O Card; Yıllık kart ücreti ödemezsiniz. Nakit avans, taksitli avans çözümlerinden yararlanabilirsiniz. Sevdiklerinize ek kart çıkartabilirsiniz. Bank’O Card ile alışverişlerinizi erteleyebilirsiniz.

Garanti Flexi Bonus; Garanti bankası bu kartla taksit imkanı sunuyor ve kart aidatı ödemesi almıyor. Flexi kart ile puan kazanabilir ve kampanyalarından faydalanabilirsiniz.

Finansbank Fix Card; Fix Card’ın da taksit imkanı bulunmaktadır. Ve sizlerden kart aidatı almaz. Birçok bankada olduğu gibi yine Fix Card’ta da puan kazanma özelliği bulunur. Yalnız kartı ilk aldığınızda 15 TL’lik bir kart baskı ücreti ödersiniz.

Akbank Free; Akbank Free kredi kartında taksit imkanı mevcuttur. Müşterilerinden kart aidat ödemesi almamaktadır. Bu kart ile de yine birçok kampanyaya katılabilirsiniz. Nakit avans hizmetinden yararlanabilirsiniz. Diğer bankalardaki Taksitli Borç Transferi ile Akbank Free kredi kartınıza aktarabilir ve borçlarınızı taksit taksit ödeyebilirsiniz.

HSBC Konsept; HSBC Konsept kredi kartında da kart aidatı ücreti yoktur. Bu kartla Advantage puan kazanabilirsiniz, yine taksit imkanından faydalanabilirsiniz.

ING Pegasus Plus; Eğer uçakla sık sık seyahat ediyorsanız, seyahate yönelik bir işiniz varsa bu kart sizin için uygun olacaktır. Herhangi bir kart aidatı ödemeden uçuş puanı kazanabilirsiniz. Ve Pegasus ile yaptığınız uçuşlardan %2 uçuş puanı kazanabilirsiniz. Yine ING Pegasus Plus kredi kartı müşterilerine taksit imkanı sunmaktadır.


İş Bankası Maximum; İş bankası maximum aidatsız kredi kartı ile taksit şansından faydalanabilir, üye iş yerlerinden alışveriş yaptığınızda puan kazanabilirsiniz.

Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur? Kredi skoru nedir?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.