Mürver şurubu faydaları saymakla bitmiyor!

Grip ve nezleye ev yapımı çözüm arayanlar için faydaları saymakla bitmeyen, hastalığa geçit vermeyen mürver bitkisinden yapılan doğal şurup tarifi…

Mürver şurubu faydaları saymakla bitmiyor!

Sonbahar artık kendini iyiden iyiye hissettiriyor. Her mevsim geçişinde olduğu gibi soğuk algınlığı, grip, nezle birçoğumuzun kapısını çalmaya başlıyor.

Hanımeligiller familyasından olan mürver çiçeği Avrupa ve Kuzey Amerika’da yaygın olarak yetişiyor. Türkiye’de de rahatça bulunabiliyor. Farklı bölgelerde farklı isimler alabiliyor. Örneğin Rize’de livor, Gaziantep’te telligelin, İnebolu tarafında hekimana ismiyle tanınıyor. Kentlerde aktarlarda rahatça bulunabiliyor.


Faydaları saymakla bitmiyor

  • Beyaz ve siyah renkte iki cinsi bulunan mürverin faydalarıysa say say bitmiyor:
  • İçindeki A, B ve C vitaminleriyle vücut direncinin artmasını sağlayarak hastalıklardan koruyor.
  • Müshil özelliğiyle kabızlığı gideriyor.
  • İdrar söktürücü özelliği bulunuyor.
  • Balgam söktürücü olarak kullanılabiliyor, göğsü yumuşatıyor.
  • Terletici etkisi bulunan mürver çiçeği grip, üşütme, nezle, soğuk algınlığını geçirmede çok etkili oluyor.
  • Zatürre ve bronşiti geçirmeye destek oluyor.
  • Ateşi düşürüyor.
  • Anne sütünü artırıyor.
  • Zayıflatıcı etki gösteriyor.

mürver çiçeği şurubu tarifi

Ev yapımı mürver şurubu tarifi

Malzemeler:

3 kahve fincanı siyah kurutulmuş mürver, 4 bardak su, 2 kaşık zencefil kökü, 1 tatlı kaşığı toz tarçın, yarım tatlı kaşığı karanfil tozu, 1 çay bardağı bal.

Nasıl hazırlanır?

Orta boyutta bir tencerenin içine mürver, su, karanfil ve tarçını eklemekle başlayın. Karışım bir taşım kaynadıktan sonra ocağın altını kısarak tencerenin kapağını açın. Bu şekilde suyun buharlaşarak yarıya kadar inmesini bekleyin. 45 dakika kaynattıktan sonra ateşten alın ve soğumaya bırakın. Ilıdıktan sonra karışımı süzün ve balı ekleyerek iyice karıştırın. Ardından karışımı kavanozlara doldurarak çok sıcak olmayan bir ortamda saklayın.


Nasıl kullanılır?

Şuruptan haftada 2 ya da 3 kez birer kaşık almak ve ardından bir bardak ılık su içmek gerekiyor. Mürver şurubunu yetişkinler bir çorba kaşığı, çocuklar ise bir tatlı kaşığı olarak tüketmek yeterli oluyor. Fakat ciddi bir rahatsızlığı olanların, bu şurubu uygulamadan önce mutlaka doktoruna danışması gerekiyor.

Mürver çiçeği botanik bilgi

Mürver çiçeği botanik bilgi

Hanımeligiller familyasındandır. Mürver 3-10m arasında bazen çalı, bazen bir ağaç şeklinde olabilir. 20 kadar ağaç, çalı ya da otsu bitki türünün ortak adı Mürver’dir. Yaprakları genellikle iki çift ve bir tek olmak üzere beş parçadan oluşur ve her parça oval, kenarları çok hafif kertikli ve hafif kalkık yeşil renkli ve kısa saplıdır.


Çiçekleri oldukça küçük olup; beyaz, sarımsı ya da bazen açık pembe renkli ve keskin kokulu küçük çiçekleri yayvan şemsiye ya da salkım biçimi oluşturarak açar. Çiçekleri olgunlaşınca 6-10 mm. çapında yuvarlak ve parlak siyah renkli meyvelere dönüşür. Meyvelerin içinde kan kırmızısı meyve özü ve uzunca oval biçimli 3-4 tane tohum bulunur. Ormanlık alanların funda toprağını seven kara mürver, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Hodan yağı faydaları neler? Cilt sorunları olanlar


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.