No Poo akımı nedir? Şampuansız bir dünya mümkün mü?

Saçlarını marketlerde satılan şampuanlarla yıkamadığı bir dünyayı düşünmek, her gün şampuanla saçlarını yıkayan birisi için zor olabilir fakat imkansız değil! Hatta böyle bir akım da var. Adı da tam olarak başlıkta yazdığı gibi No Poo!

No Poo akımı nedir? Şampuansız bir dünya mümkün mü?

No Poo nedir?

No Poo, aslında İngilizce “no shampoo”nun kısaltılmış halidir. İçi kimyasallarla dolu şampuanlar yerine daha doğal ve daha sağlıklı ürünler kullanarak da saçımızı temizleyebiliyorsak neden yapmayalım düşüncesiyle girişilen bir durumdur.

Bu akımda öyle marketlerde satılan şampuanları kullanma devri rafa kalkıyor. Peki madem şampuan kullanmıyoruz saçlarımız nasıl temizlenecek diye düşünüyor olabilirsiniz. Hemen söyleyeyim: Su, karbonat ve elma sirkesi mucizeleri!



No poo nasıl uygulanır?

Öncelikle yaklaşık 3-4 tatlı kaşığı kadar karbonatı küçük pet şişeye koyup karıştırdıktan sonra şampuan uygular gibi saçınıza uygulayacaksınız. Bu karışım aslında şampuan işlevi görüyor. Kuru saçlıysanız karışımı daha az karbonatla, yağlı saçlıysanız daha fazla karbonatla uygularsanız daha iyi sonuç alırsınız.

şampuan kullanmayanlar için alternatif no poo akımı nedir


Bunun üstüne de sıra yeni nesil saç kreminiz olan elma sirkeli suya gelecek. Yaklaşık bir fincan elma sirkesini bir pet şişenin içine koyup üzerini suyla tamamladıktan sonra bu karışımı da da saçlarınıza uygulayın. Kuru saçlıysanız daha fazla sirkeyle, yağlı saçlıysanız daha az sirkeyle bu karışımı yapabilirsiniz. Karışımın daha güzel kokmasını isterseniz içine bir damla lavanta yağı damlatabilirsiniz.

No Poo faydaları neler?

  • Çevre dostu olan bu yöntem sayesinde paraben gibi çevreye zarar veren bir kimyasaldan uzaklaşmış olacaksınız.
  • Şampuanların içindeki sülfat ve paraben gibi kimyasallar sadece çevreye değil size de uzun süre kullanımda zarar verebilirler.
  • Şampuansız hayata geçerek ev ekonomisine katkıda bulunabilirsiniz çünkü marketten alacağınız en uygun fiyatlı şampuan bile ortalama 10TL’dir fakat no-poo ile bu harcamanızı yüksek oranda azaltabilirsiniz çünkü gerekli malzemeler oldukça uygun fiyatlıdır.
  • Duşlarınız bu methodla daha kısa süreceğinden daha az su harcamış olacaksınız.

şampuan kullanmayanlar için alternatif no poo akımı nedir

No Poo dezavantajları neler?

  • Şampuansız yaşayanların karşılaştığı en büyük problemlerden biri saçlarında kuruluk yaşamalarıdır. Bunun da nedeni karbonat saçlar için üretilmediği için asitlik derecesinin saçlar için çok da uygun olmamasından kaynaklanan kuruluğu da beraberinde getirmesidir.
  • Şampuansız hayata alışma süreci saç yapınıza da bağlı olarak oldukça sıkıntılı bir süreç olabilir çünkü saçlarınız ilk zamanlarda size kirliymiş gibi görünebilir.
  • Bu akıma gönül verenlerden bazıları çok iyi dönüşler alsa da bazıları saçlarının eskisinden çok daha yağlı olduğunu ve saçlarının bir türlü kendini toprarlayamadığını söylerler. Yani şampuansızlığa geçişte sonucu sevebilirsiniz de sevmeyebilirsiniz de. Biraz şans işi diyebilirim.

Banyo veya duş alma süresi 10 dakikayı geçmesin!


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.