Twitter ABD seçimlerine Rus müdahalesi olduğunu doğruladı

Twitter, Amerikan Senatosu’na verdiği ifadede; Rusya bağlantılı 201 hesabın 2016 ABD Seçimleri’ne müdahale ettiğini doğruladı.

Twitter ABD seçimleri Rus müdahalesi

Bu müdahale düşüncesi sebebiyle özellikle Amerikalılar Twitter’a cephe almış durumda. Bunun sebebine bakıldığı zaman, dünyaca ünlü bir sosyal medya platformunun seçimler döneminde Rusya’nın Kremlin’e bağlı Rus ajansı tarafından kullanıldığı haberinin yayılması. Seçim döneminde bir Rus ajansının 300.000 dolara yakın bir miktarda reklam satmış olduğu iddiası sebebiyle sosyal medyaya Rus müdahalesi olarak bu durum tarihe geçecek gibi.

Bu konuda yapılan incelemelerde 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılmış olan başkanlık seçimlerinde Rusya’nın kurmuş olduğu sosyal platform hesapları ile internet üzerinden Amerika’da bulunan seçmenleri etkilemeye yönelik propaganda yaptıkları ortaya çıkarıldı. Bu yapılmak istenen propagandaya Twitter’ın göz yumduğu düşünülmesi, ABD’de Twitter’a karşı olumsuz düşüncelerin oluşmasına sebep oluyor.


Twitter’a Rus müdahalesi nasıl gerçekleşti?

Rus müdahalesi ile ilgili olarak yapılan açıklamalarda bu amaçla kullanılmış olan 201 hesabın var olduğu ve bu hesapların sosyal medya platformlarında gizlice kullanılarak Amerikan seçmeni etkilediği belirlendi. Twitter, şirket adına yaptığı açıklamada; 22 adet hesabın daha önce ırkçılık, silah gibi konulardan dolayı kapatıldığını tespit edilmesi halinde olumsuz hesapların kapatılacağını açıkladı.

twitter russia united states presidential elections

Ayrıca Twitter’dan yapılan açıklamada “Facebook sayfalarıyla ilintili veya bağlantılı” 180’e yakın hesabın var olduğunu; bunların belirlenen kuralları ihlal etmeleri sebebiyle kapatıldığı belirtildi. Twitter’ın bu açıklamaları Facebook’un yapmış olduğu açıklamadan bir hafta sonra yapması dikkat çektir.


Twitter, House ve Senato’ya ait istihbarat birimlerine yaptığı bilgilendirme toplantısının sonunda yine eleştiri oklarının hedefi oldu. Bu sefer ise yapılan açıklamanın çok yeterli olmaması ve pek çok sorunun şirket tarafında cevapsız bırakılması olarak gösterildi. Ayrıca ABD yetkilileri Twitter tarafından yapılan açıklamaların derinden hayal kırıklığına sebep olduğu; sorularına cevap bulamamaları açısından da neredeyse tamamen yetersiz derecede bir açıklama olduğunu ifade ettiler.

Twitter’ın Rus Müdahalesi açıklaması nasıl oldu?

ABD seçimleriyle ilgili olarak ortaya atılan bu haberin doğruluğunun kesinleşmesi ile Twitter’dan açıklama beklenmeye başlandı. Bu açıklamanın tüm sosyal medya kullanıcılarını ve ABD yetkililerini tatmin edecek bir açıklama olması beklenirken; Twitter’dan gelen açıklama oldukça yetersiz ve özentisiz olarak nitelendirildi. Twitter Rus şirket ile bağlantılı olan tweet’lerin içeriği hakkında oldukça az ve yetersiz bilgi vermekle yetindi. Rus müdahalesi yapıldığı düşüncesi bu konuda yapılan açıklamaların yetersizliği ile çok daha fazla tepki çekmeye devam ediyor.


Bu olayla ilgili olarak yapılan değerlendirmelerde artık ülkeler arasında sosyal medya savaşlarının da yaşanabileceği; bu savaşların dünya lideri bir ülkenin seçimlerine müdahale edecek seviyede önemli savaşlar haline gelebileceği ifade ediliyor. Bu konuda alınabilecek bir önlem henüz bulunmuş değil.

Facebook’tan internet erişiminde devrim: Aquila