Yaz bitti aşıklar şehre döndüler

Yaşadığımız teknolojik hıylı geçişler sebebiyle belki de bazı şarkıların son kullanma tarihleri olması gerekiyordur…” Yaz bitti aşıklar şehre döndü” gibi şarkılar da günümüz teknolojisi ve aşklarıyla nostalji mi oldu?

Yaz bitti aşıklar şehre döndüler

Yaz bitti aşıklar şehre döndüler
Yarıda kaldı sabah biten geceler
Daha vardı yaşanacak tatlı günler
Yaşanamadı erkenden bittiler

Yazacağım canım dendi doldu gözler
Alındı birer birer adresler…
Ya kalem bitti ne naz
Bu yalan gibi biraz
Yar istilada kalpler sessiz
Yazılmadı postacılar işsiz.


Mevsim biterken böyle aşklar da biter
Başka biriyle başka başka şehirler.
Yaz yaklaşınca düşer akıllar başa
Sonra postacılar işe yağmurlar bitince…

Dün akşam, bu şarkıyı dinlerken, aslında şarkıların da teknolojik evrimlerle birlikte ne kadar da geçerliliğini yitirdiğini düşünmeden edemedim. Yaşadığımız teknolojik hıylı geçişler sebebiyle belki de bazı şarkıların son kullanma tarihleri olması gerekiyordur. İnaniyorum ki çocukluklarını ve gençlik dönemlerini yazlık muhitlerde geçirmiş olanlar bunu iyi hissedeceklerdir.

1996 yılında yazılan bir parçanın, 2017 yılına gelindiğinde, yani aradan sadece 11 yıl geçmesiyle birlikte geldiği nokta; aslında şarkının sözlerinin yeniden uyarlanmasına ne kadar da gerek olduğunu hissettirdi bana. Öte yandan da o zamanlarda, sevgilerini yaşamanın ne kadar da geniş zamana yayılı beklentiler üzerine kurulduğunu da hissettirdi… Malum, mektup beklemek, bir Whatsapp mesajı beklemekten daha uzun soluklu bir bekleyiş idi…


Mevsim biterken aşklar da biter

Genç kızlık yıllarında alınan adreslerin yerini cep telefonu numaralarına bırakması; yaz bitimiyle birlikte yazlıklarından ayrılan sevgililerin, gözlerinin dolması; insanların birbirlerinin adreslerini almaları çok sık rastlanmış bir senaryo olmakla birlikte, hepimiz tarihin bir sayfasında bu senaryonun mutlaka ya baş ya da yan rolünde oynamışızdır. Hele ki o mektupları beklerkenki sabırsızlığımızın, heyecanımıza geldiği anları unutmak ne mümkün…

Ve nitekim doğrudur 1996 yılında yazılan bu parçanin gerçeği taçlandırması: Ne mektuptur gelen, ne heyecandır dindirilen. Gelmeyen mektupla birlikte başlayan kabulleniş, bir sene sonra yeniden dirilmek üzere pusuya yatar aslında. Mevsim biterken aşklar da biter.
2017 yılında bu parçayı günümüze uyarlamak istesek nasıl bir şarkı çıkardı acaba? Ben bir deneme yapmak istedim.

Yaz bitti aşıklar şehre döndüler
Yarıda kaldı sabah biten geceler.
Daha vardı yaşanacak tatlı günler
Yaşanamadı erkenden bittiler.

Görüşelim canım dendi, güldü gözler
Çalındığı ile kaldı, o narin kalpler.
Yar hattın değişmiş, ne naz
Bu yalan gibi biraz.
Yar istilada gözler sessiz
Yalanlardan, gönüller habersiz.


Mevsim biterken böyle aşklar da biter,
Başka biriyle başka başka şehirler.
Yaz yaklaşınca, düşmez akıllar başa
Giden gitmiş öylece, sezon bitince…

Aşk Tazelik Kokar


Bahar Eşin
1981 doğumlu olan Bahar Eşin, Avusturya Lisesi’nde aldığı eğitimin ardından, Marmara Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı bölümünü birincilikle bitirmiştir. Ardından eğitimini, yine Marmara Üniversitesi’nde, bu kez İngilizce MBA Masterı yaparak sürdürmüştür. Bahar Eşin, beş senedir Almanya’da yaşamakta ve evlidir. Nisan ayında bir çocuk sahibi olan Eşin, Almanca, İngilizce ve Fransızca bilmektedir.