Black Friday (Kara Cuma) 2017 indirimleri

Black Friday (Kara Cuma), artık yalnızca ABD’de değil tüm dünyada yılın en aktif alışveriş günlerinden biri haline gelmiş durumda.

Black Friday (Kara Cuma) 2017 indirimleri

Picodi.com, yayınladığı araştırmayla Black Friday indirim günlerinde insanların ne kadar para harcadıklarını (ve tasarruf ettikleri), en çok neler satın aldığını ve hangi alışveriş merkezlerinde alışveriş yaptıklarını analiz etti.

  • Black Friday günü Türk kullanıcılar alışverişlerde normal bir güne oranla %622’lik bir sıçramanın kaynağı oldula
  • Black Friday gününde en çok neler alınıyor: Moda, elektronik, kitaplar ilk sıra olanlar.
  • Ortalama olarak Türkler Black Fridayde, normal bir gündeki 34,25 TL (9,65 €’luk) indirimlerine kıyasla 63,15 TL (17,79 €) tasarruf sağladılar.
  • Bu rakamlar ülke genelinde 3 364 480 TL (947 741 €’luk) devasa bir tasarruf olarak karşımıza çıkarken, Türkiye’nin bir ülke olarak Black Friday gününe olan ilgisini fazlasıyla göstermeye başladığını ortaya koymaktadır.

Şükran Günü bir Amerikan Bayramı olabilir ancak takip eden gün, şimdilerde dünya genelinde büyük bir olay olma niteliğine sahip. Bir zamanlar Amerikan işçileri için işten kaytarmak ve bayram alışverişine erkenden başlamak için resmi olmayan bir fırsatken, Kara Cuma dünyanın her tarafında en aktif alışveriş günlerinden biri haline geldi.


Black Friday çılgınlığı, e-ticaret sayesinde global hale geldi!

Elbette bu alışveriş karnavalı bu denli küreselleşmesini çoğunlukla e-ticarete borçlu. Peru’dan Pakistan’a insanlar, Amerikanlar gibi mağaza mağaza indirim avcılığı için boş bir gün fırsatına sahip olmasalar da, internet denen tanrı lütfu, indirimlerin peşinden koşmayı her yer için mümkün hale getiriyor.

boyner black friday indirimleri

Küresel alışveriş sıçraması

Black Friday coşkusu dünya genelinde o kadar yoğun ki, sadece bir gün yeterli olmuyor. Cyber Monday indirimleri elektronik ticaret fanatikleri için bir gün daha uzatıyor. Picodi.com, bu iki günde alışverişin nasıl tavan yaptığını görmek için, 2016 satış verilerine bir önceki ay ile karşılaştırarak ışık tuttu.

Black Friday indirim günleri

Black Friday için yapılan alışverişler harcanan zamana değiyor. Ortalama bir kullanıcı Black Friday’de 62,41 Euro tasarruf sağlarken; tasarruf toplamının 29,937,402 Euro olduğunu görüyoruz.

Black Friday (Kara Cuma) 2017 indirimleri

Bu tasarruflar, o gün kişi başı harcanan paranın sadece 80,79 Euro olduğu göze alındığında, sonuçlar gerçekten çekici görünüyor. Bu rakam, normal olarak kullanıcıların herhangi bir gün harcadığı rakamdan (€62,72) fazla olmasına rağmen, bu aynı zamanda yapılan tasarrufların Black Friday indirim gününde yapılan harcamaların %77’sini teşkil ettiği anlamına geliyor. Ek olarak, Kara Cuma trafiğinde yoğun artışlar gözlemlendiği birçok ülkede, 62,41 Euro’luk tasarrufun çok daha ileri gittiğini görüyoruz.

Black Friday alışverişlerinde elektronik, moda ve kitaplar ön planda!

Uluslararası aramalarda toplumun büyük bir çoğunluğunu moda alanında indirimlerden faydalanmayı tercih ettiğini görüyoruz. Birçok süpermarket zincirinin Black Friday kampanyalarında elektronikleri öne çıkardığı görülürken; aslında bu kategorinin kullanıcılar için modanın gerisinde kaldığı görülüyor. Belki bu durum, bazı ülkelerde brick-and-mortar (Fiziksel alışveriş merkezi) giyim marketlerinin sınırlı dağılımı ile açıklanabilir. Örneğin, Gap’ın Afrika Kıtası’nın tamamında sadece 12 mağazası var.


türkiye black friday indirimleri

Okuduğumuz metinlerin çoğunu internet üzerinden okuduğumuz bir dünyada, şaşırtıcı olarak üçüncü sırayı kitaplar alıyor. Black Friday için beklenmedik kategorilerde bir başka kategori ise yemek dağıtım mağazaları.

türkiye black friday indirimleri

Black Friday’in en sevilen markaları

Uluslararası yatırımlara önem veren bir marka için güzel bir haber olarak Amazon hem İspanya hem de Meksika’da hit oldu. Nike da Almanya ve Portekiz’de öne çıkan Black Friday markası oldu. Bu atletik giyim markası son zamanlarda memleketteki solgun rakamlara telafi olarak küresel pazara yönelmiş görünüyor.

Diğer yerlerde, güçlü yöresel markalar Black Fridayi domine etmiş gibi görünüyor. Asya’lı e-ticaret devi LazadaVietnam, Tayland, Filipinler, Malezya ve Endonezya’da tepeye oturarak, en popüler marka olarak öne çıkıyor. Peru ve Şili’de Parabella, Rusya ve komşusu Belarus’da Lamoda diğer yöresel favoriler olarak öne çıkıyor. Görünüşe göre Black Friday fırsatları, dünyanın dört bir yanındaki mağazaların boşlayamayacağı kadar büyük.

Türkiye’de Black Friday

Türkiye, Kara Cuma indirimleri web sitesi oturumlarında %50’lik bir sıçrama ile heveslendirici bir tablo çizmeyi başardı. Türk kullanıcılar alışverişlerde normal bir güne oranla %621’lik bir sıçramanın kaynağı oldular. Ve tasarrufları göz önünde bulundurarak, sebebini görmek pek de zor değil.

Black Friday (Kara Cuma) 2017 indirimleri türkiye

Ortalama olarak Türkler Black Fridayde, normal bir gündeki 34,25 TL / €9,65 €’luk indirimlerine kıyasla 63,15 TL / 17,79 € tasarruf sağladılar. Ayrıca tasarrufları, tipik %40’a oranla %47’leri buldu.

Bu rakamlar ülke genelinde 3 364 480 TL / 947 741 €‘luk devasa bir tasarruf olarak karşımıza çıkarken, Türkiye’nin bir ülke olarak Kara Cuma işini çözdüğünü bize göstermiş oldu.

Kara Cuma: Yılın en iyi indirimleri


Yukarıda paylaştığımız bulgular Black Fridayin uluslararası ölçeğine ışık tutsa da aslında bu alışveriş bayramının kuvveti çok daha kişisel. Nerede yaşarsanız yaşayın bu özel indirim günleri size, yıl boyunca aradığınız indirimlerle, akıllı alışveriş konusunda turnayı gözünden vurma şansı tanıyor! Kara Cuma 2017 yaklaştığında tıklamaya hazırlanın ve dünyanın dört bir tarafındaki indirim severlerle özel bir bağ kuracağınızı bilin.

Y kuşağını online alışverişe çekmenin 5 yolu


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.