Okurken şaşıracağınız 15 ilginç fobi

Psikologlar tarafından tanımlanan 400’den fazla fobi olduğu biliniyor. Okurken sizi şaşırtacak, daha önce duymadığınız 15 ilginç fobi…

Okurken şaşıracağınız 15 ilginç fobi

Fobi nedir?

Fobi bir nesne veya olaya karşı mantıksızca geliştirilmiş korkudur. Bu korkuyu yaşayan insanlar korkunun nedenini düşünmeden yaşamaktadır. “Fobi” kelimesi, Yunanca Phobos kelimesinden gelir. Phobos, Yunan mitolojisinde dehşet tanrısıdır.

Fobi toplumumuzda çok sık görülmektedir. Ancak toplumuzda bu konuda hastane ve kliniklere başvuru oranı azdır. Fobisi olan insanlara fobik denir. Fobinin nedenleri farklı kuramcılar tarafından farklı şekillerde açıklanmaya çalışılmıştır. Bazı kuramcılar genetik üzerinde durmakta, kimisi çocukken yaşanan korku ve baskıların deplase edildiği üzerinde durmaktadır.


15 ilginç fobi:

1- Jinefobi

Jinefobi kadın fobi

Kadınlardan korkmaktır. Genellikle erkeklerde gözlenir. Bu korkuya sahip insanların bazıları kadınların yanına oturamazlar, onlarla konuşmaktan korkarlar. Araştırmacılar, bu korkunun nedeninin cadı hikayeleri olabileceğini söylerler.

2- Aurorafobi

Aurorafobi kuzey ışıkları fobi

Görenlerin genellikle hayranlıkla izlediği, bazı insanların hayallerini süsleyen Kuzey Işıkları’ndan korkma durumudur.

3- Klinofobi

Klinofobi fobi

Yatağa gitmekten korkmaktır. Bu korkuya sahip insanlar yatağa giderken çok endişe duyarlar, bunun nedenlerinden birinin kabus görme olduğu söylenir.

4- Ablütofobi

Ablütofobi fobi korku

Bir kişinin banyo yapmaktan, yıkanmaktan korkması durumudur. Kadınlarda görülme sıklığı erkeklerden daha fazladır. Psikolog desteğiyle bu korkudan kurtulmak diğer korkulara oranla kolaydır diyebiliriz.

5- Katoptrofobi

Katoptrofobi fobi korku nedir ayna korkusu

Aynalardan korkma durumudur. Bazı batıl inançlar ayna kırmanın kötü şans ve uğursuzluk getireceğini söyler. Bu korkuya sahip insanlar genellikle bu batıl inanca kendilerini fena halde kaptırmış insanlardır.

6- Androfobi

Androfobi fobi korku nedir erkek korkusu

Erkeklerden korkmaktır. Genelde çocuklukta yaşanan travmalar bu korkunun oluşmasına neden olur. Erkek düşmalığıyla aynı anlama gelmez, bu fobiye sahip insanlar ciddi anlamda erkeklerden korkarlar.

7- Efebifobi

Efebifobi ergen fobisi fobi korku nedir

Ergenlik çağında olan kişilerden korkma durumudur. Dışarı çıkıldığı an yüzlerce ergenle karşılaşma ihtimali olduğundan bir psikolog eşliğinde bu korkudan kurtulmaya çalışmak, yapılacak en mantıklı harekettir.


8- Konsekotalefobi

Konsekotalefobi

Chopstick’ten (Çinlilerin yemek çubuğu) korkmaktır. Diğer korku türlerine nazaran kontrol altına alınması daha kolaydır çünkü Çin restoranına gidilmediği takdirde karşılaşılmaz ve oralarda da alternatif olarak çatal bıçak bulundurulur.

9- Turofobi

Turofobi peynir fobisi fobi korku nedir

Peynir veya peynir çeşitlerinden korkmaktır. Bazıları tek bir çeşit peynirden korkarken bazıları peynirin tüm çeşitlerinden korkarlar. Çocukluk çağında zorla peynir yedirilmeye çalışılan çocuklarda ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.

10- Omfalofobi

Omfalofobi

Göbek deliğine dokunmaktan veya başkalarının göbek deliğine dokunmasından korkmaktır. Bu korkuya sahip insanlar bazen göbek deliği görünce veya göbek deliğiyle ilgili düşününce de korkarlar.

11- Genufobi

Genufobi

Dizlerden korkmaktır. Bu korkuya sahip insanlar tahmin edebileceğiniz gibi yazın zor zamanlar geçirirler. Dizlerden korkan insanların bazıları hem kendi dizlerinden hem de başkalarının dizlerinden korkar, bazılarıysa sadece başkalarının dizlerinden korkar.

12- Venüstrafobi

Venüstrafobi güzel çekici kadın fobisi fobi korku nedir

Güzel ve/veya çekici kadınlardan korkmaktır. Ortamda güzel bir kadın olduğunda bu korkuya sahip olanların kalp atışları hızlanır, terlemeler başlar ve titreme gözlenebilir. Bu fobinin de kaynağı diğer pek çoğunda olduğu gibi muhtemelen çocukluk travmalarıdır.

Güzel kadın fobisi hakkında detaylı bilgi

13- Metrofobi

Metrofobi

Şiirlerden korkmaktır. Bu korku genelde ilkokul yıllarında ortaya çıkar. Bazıları şiirleri yazılı halde görmekten korkarken bazılarıysa şiir okunmasından korkar. İyi bir terapist yardımıyla kolayca atlatılabilir bir korkudur.

14- Menofobi

Menofobi

Regl olmaktan korkmaktır. Hiçbir kadın regl olmaktan hoşlanmaz fakat bu doğanın kanunudur ve aslında vücudumuzda bazı şeylerin sağlıklı gittiğini gösterir. Bu fobi genelde ergenlik çağlarında regl dönemi ile ilgili yetersiz veya yanlış bilgilendirilme sonucunda ortaya çıkar.

15- Epistaksiyofobi

Epistaksiyofobi


Burun kanamasından korkmaktır. Çocuklarda da yetişkinlerde de yaygın sayılabilecek korkulardandır. Kişi burnunun kanamasından korkar çünkü bunu ihtimalen daha ciddi hastalıklarla ilişkilendirir. Bu korkuya sahip kişilerin burun kanaması halinde bir yere oturtulup kanama durdurulmaya çalışılırken sakinleştirilmeye çalışılması gerekir.

Uyku hakkında bilmediğiniz şaşırtıcı bilimsel gerçekler


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.