Organ bağışı ve organ nakli nasıl yapılır?

3-9 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası. Türkiye’de organ bekleyen çok fazla hasta bulunmasına rağmen, organ bağışı ve nakli sayısı oldukça düşük.

Organ bağışı ve organ nakli nasıl yapılır?

Yaşıyorken organ bağışı fikrini benimsemeyen insanlar olduğundan, ülkemizde kadavradan organ nakli çok azdır. Oysa daha bilinçli bir toplum sayesinde organlar toprağa karışmak yerine nakil bekleyen insanların hayata karşı daha ümitli bakabilmesini sağlayacaktır.

Organ Bağışı ve Organ Nakli nedir?

Hacettepe Üniversitesi Doku ve Organ Nakli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin yayınladığı tanımlamalara göre;


  • Organ Bağışı: Kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesidir.
  • Organ Nakli: Vücutta görevini yerine getiremeyen bir organın yerine canlı veya kadavradan alınan yeni, sağlam bir organın cerrahi yöntemlerle nakledilmesi işlemidir.

Hangi organ ve dokuların nakli yapılır?

Türkiye’de organ olarak böbrek, karaciğer, akciğer, pankreas, ince bağırsak ve kalp nakli; doku olarak ise kalp kapağı, kemik, yüz ve saçlı deri, kemik iliği, kornea, tendon, deri ve ekstremiteler nakledilir.

Organ bağışı nasıl yapılır?

Eğer 18 yaşından büyükseniz ve akıl sağlığınız yerindeyse, organ nakli yapan tüm hastaneler, organ nakli yapan merkezler ve eğitim ve araştırma hastanelerine yanında iki şahitle beraber başvurarak çok kısa bir sürede bir form doldurup bağış kartına sahip olabilirsiniz.


Organınızı bağışlamak istediğinizi ailenize de açıklamanız gerekir çünkü bağış kartınızın olmasının yanında ülkemizde aile onayı da gerekmektedir. Olur da bu kararınızdan vazgeçerseniz, ailenize vazgeçtiğinizi bildirebilirsiniz veya siz form doldurduğunuzda oluşturulan sistemdeki bölümden kaydınızı silebilirsiniz.

organ bağışı kartı

Organ nakli için ne gerekiyor?

Siz organlarınızı bağışlasanız da naklin yapılabilmesi için tıbben ölmüş olmanız yani beyin ölümünüzün gerçekleşmiş olması gerekmektedir. Çoğu kişi bitkisel hayatla beyin ölümünün aynı şey olduğunu düşünür fakat aslında beyin ölümünde beyin dalgalarından elektrik alınamaz ama bitkisel hayatta eeg çekildiğinde beynin çalıştığı gözlenir. Organ naklinin sağlanabilmesi için uzman doktorlardan oluşan bir kurul tıbben ölümün gerçekleştiğini onaylamalıdır.

Türkiye Bağış Sayıları Haritası

Türkiye organ bağışı haritası
Türkiye organ bağışı haritası organ.saglik.gov.tr

Organ ve Doku Bağışı Haftası’nın bir farkındalık yaratması ve ülkemizde bağış yapan gönüllü sayısının artması dileğiyle… Unutmayın siz de bağışlayacağınız organlarınızla bir canın yaşamasını veya yaşam kalitesinin artmasını sağlayabilirsiniz! E-Devlet sistemi üstündeki E-Nabız portalından online başvuru yapabilirsiniz.

Organ bağış ve nakline yakından bakış: Canından can verenler


İpek Tanrıverdi
İpek Tanrıverdi, 1995 yılında Adana’da doğdu. Lise öğrenimini Adana Anadolu Lisesi’nde bitirdikten sonra Bilkent Üniversitesi İşletme (İngilizce) bölümünü kazanmasıyla yolu Ankara’ya düştü. Sonrasında, o da herkes gibi İstanbul ile tanıştı. Hayvansever, insansever ve yaşamseverdir.