Christiania: Avrupa’nın göbeğinde kapitalizme karşı kasaba

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’ta bulunan Christiania için dünyanın en özgür kasabası deniyor. Ancak çok ilginç yasaklar da var…

Christiania kasabası danimarka kopenhag

1971 yılında sanatçılar ve hippiler tarafından ele geçirilmiş. Terk edilmiş askeri kışlalara yerleşen kasabalılar kendi hükümetlerini kendileri kurarak özgün kurallar belirlemişler.

Hippi hareketinin yükseldiği dönemde, kendini anarşist, sanatçı ve idealist olarak tanımlayan kişilerin yerleşmesiyle ilk adımları atılan kasaba rengarenk grafitilerle boyalı duvarları, ahşap malzemelerle inşa edilen ve birçoğu kanallar üzerine yerleştirilen sıra dışı evler var.


Avrupa Birliği’ni reddediyorlar

Christiania, organik yiyecek satan şirin marketleri, küçük sanat galerileri ve esrar satan stantlarla çevrili meydanıyla Avrupa’nın ortasında, Avrupa Birliği’ni reddeden bir anlayışa sahip.

christiania danimarka kopenhag hippi geleneği

Yerleşik nüfusu 900’e ulaşan Christiania’da 400’den fazla da köpek yaşıyor. Kendi bayrağı, anayasası ve para birimi de olan şehir Danimarka hükümeti ile yürütülen uzun süreli görüşmelerin ardından Temmuz 2012’de resmen kurulmuş.

Bu uzun süreç boyunca Danimarka polisinin çok sayıda baskını ve kapatma girişimine direnen yerel halk en sonunda yaşadıkları toprakları tek tek satın alarak çözüm bulmuş.

christiania danimarka kopenhag hippi geleneği

Christiania, Danimarka’nın Başkenti Kopenhag’da otonom bölge olarak 35 hektarlık bir alana kurulu. 1971’de hippilerin ve işsiz gençlerin, terk edilmiş askeri kışlalara yerleşmesiyle oluşmuş.

christiania danimarka kopenhag hippi geleneği

Kasabanın girişinde “Şu an Avrupa Birliği topraklarına veda ediyorsunuz” yazan bir tabela mevcut.

Kendilerini diğer ülkelerden ayrı tutan Christiana’nın özgün bir bayrağı hatta Løn adını verdikleri para birimleri var.

christiania danimarka kopenhag hippi geleneği

Bütün evlerin dış cepheleri grafiti çalışmalarıyla dolu. Hatta çöp arabalarının bile.

christiania çöp kamyonu graffiti

Burada yaşayan insanlar gündüz üretime katılıp akşam müzik eşliğinde hep beraber eğleniyorlar.

christiania danimarka kopenhag hippi geleneği

Burada yaşayan insanlar gündüz üretime katılıp akşam müzik eşliğinde hep beraber eğleniyorlar.

christiania danimarka kopenhag hippi geleneği

Christiania’ya Dünyanın dört bir yanından müzisyenler ve sanatçılar geliyor. Bölgede sanat sevgisi oldukça üst seviyede, öyle ki hangi sokağa girerseniz girin mutlaka kulağınıza bir yerlerden enstrüman sesleri geliyor.

christiania danimarka kopenhag hippi geleneği

Christiania bölgesinin kanunlarına göre ülke sınırları içerisine motorlu araç girmesi yasak.
Bölgede sadece çevreye zarar vermeyen araçlar kullanılıyor.

Vatandaşlarının vergi ödeme zorunlulukları yok

Ayrıca bölgede silah bulundurmak da ruhsatına bakmaksızın yasak. Kokain ve metamfetamin gibi uyuşturucular barındırmak kesinlikle yasak ancak esrar kullanımı serbest. Atölye, lokanta,manav, fırın ve barlardan elde edilen gelir ortak kasada toplanıyor. Gelirin büyük bölümünü, turistlerden elde ediliyor. Vergi ödeme zorunluluğu bulunmuyor.

christiania danimarka kopenhag hippi geleneği

Christiania’yı ilgilendiren bütün kararlar ortak mecliste alınıyor.

Meclise dileyen bölge sakini katılıp, söz sahibi olabiliyor. Son alınan bir karara göre hırsızlık yapanın Christiania’da kalması yasak. Hırsızlık yaptığı tespit edilen kişi derhal sürgün için Kopenhag’a gönderiliyor.


christiania danimarka kopenhag

Danimarka hükümeti bölgeyi kapatmayı ve burada yaşayanları bölgeden uzaklaştırmayı denese de halkın isyanı sayesinde geri adım attı.

christiania danimarka kopenhag

Olayların dinmesinden sonra hükümet, “halkın böyle durumlarda nasıl tepki vereceğini ölçmek için böyle bir girişimlerde bulunduk” açıklamasını yapmış olsa da Christiania’da yaşayan insanlar bu açıklamayı inandırıcı bulmuyor.

christiania danimarka kopenhag

45 yaşındaki bu Özgür Kasaba, her geçen gün daha özgür daha genç bir ruha sahip olmaya devam ediyor.

christiania danimarka kopenhag

Christiania’nın ilginç kuralları

Kendini izole eden Christiania’ya Kopenhag şehir merkezinden girerken ‘Christiania’ tabelası ile karşılaşılıyor. Kasabadan çıkışta ise ‘Avrupa Birliği’ne hoşgeldiniz’ mesajı Kopenhag’a geldiğinizi gösteriyor.

christiania danimarka kopenhag

Ruhsal ve fiziksel kirlilikten uzaklaşmak isteyenlerin yaşadığı bu şehirde fotoğraf çekmek ve koşmak yasak. Temel felsefe ise eğlenmek!

Esrar kullanımı ve ticareti serbest!

christiania danimarka kopenhag esrar kullanmak ticaret serbest kenevir

Kasabanın en merkezi ve hareketli caddesi Pusher Street’te esrar satan çok sayıda stant var. Fotoğraf çekimi özellikle bu bölgede yasak. Ayrıca fotoğraf çekerek atmosfere zarar verilmesi engellenmeye çalışılıyor.

christiania danimarka kopenhag

Koşmak yasak

Koşmak ise polis ve güvenlikle ilgili endişeli bir durum yaratıldığı düşünüldüğünden dolayı hoş karşılanmıyor. Her türlü kimyasal ve sentetik uyuşturucu ile hırsızlık da kesin çizgilerle yasaklananlar arasında.

christiania danimarka kopenhag

Hırsızlık yaptığı tespit edilen kişi her kim olursa olsun Kopenhag’a gönderiliyor. Yani sınır dışı ediliyor. Şiddet, silah taşımak ve araba kullanmak bölgenin ruhuna ihanet sayılıyor.

christiania danimarka kopenhag bisiklet serbest

Bisiklet üreten bir tesisin de olduğu kasabada çevreci ve organik bir yaşam temel alındığından modern dünyadan mümkün olduğunca uzak durulmaya çalışılıyor.

christiania danimarka kopenhag

Yerleşmek çok mümkün değil

Christiania’ya yerleşmeyi düşünen çok sayıda insan var. Ancak hem konut sıkıntısı hem de uygulanan sıkı kurallar nedeniyle dışarıdan birinin gelip kasabada yaşaması çok mümkün değil. Yine de ben şansımı denemek istiyorum diyenler ev alabilmek ya da kiralamak için sıraya girip bekliyor.

christiania danimarka kopenhag christmas noel kutlamaları ziyaret

Her yıl Noel kutlamaları için renklendirilen kasabada yalnız yaşayan, hasta ya da güçsüz olan ve evsizler için bir organizasyon düzenleniyor. Müzisyenlerin yer aldığı renkli ortamda herkesin doyabileceği kadar yemek ikram ediliyor.

christiania danimarka kopenhag ziyaret

Kopenhag gezilecek yerler arasında yer alan, sıra dışı yaşamıyla ziyaretçilerini şaşırtan Christiania, dünyada eşi benzeri olmayan bir bölge. En az yarım gününüzü ayırarak ziyaret edip, tanıyabileceğiniz bu kasabada sizi mutlu edecek çok sayıda ayrıntı var.


Fotoğraflar: A. Buğra Tokmakoğlu (kesfetsek.com)

Komün toplumunda yaşamak ister miydiniz?


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.