Kafası olmadan yaşayan horoz Mike’ın hikayesi

Colorado, Fruita’da her Haziran ayının ilk hafta sonunda bir festival düzenleniyor. Bu festival, sıra dışı bir olayın kahramanı Mike için düzenleniyor. Adına festival düzenlenen Mike kim mi?

Kafası olmadan yaşayan horoz Mike hikayesi

Tarihler 10 Eylül 1945’i gösteriyordu. Olsen çifti her gün yaptıkları işi yapmaya soyundu. Lloyd tavukları kesecek, eşi Clara da kesilen tavukların tüylerini yolacaktı.

Her şey günlük sıradanlığında devam ederken daha sonra Mike adını alacak olan horozun kafasının kesilme sırası geldi. Lloyd, horozun kafasını kesti. Ancak çok tuhaf bir şey oldu. Kafası bedeninden ayrılan horoz yaşıyor ve hareket ediyordu.


Lloyd’un esas şaşkınlığı, Mike’ı ertesi gün yaşar halde bulunca oldu. Mike’ı yaşatmaya karar verdi. Sıvı şekilde yemek borusundan beslediği horozun gırtlağını ise bir şırınga yardımı ile temizlemekteydi.

Horoz Mike kısa sürede ünlendi. Ziyaretçiler kasabaya Mike’ı görebilmek için gelmeye başladı. Üniversiteler deney yapmak için, gazeteler haber yapmak için, sirkler ise Mike’ı sergilemek için sıraya girdi.


Para kokusunu alan Lloyd ve Clara, Mike ile turnelere çıkmaya başladı. Mike, kafasının kesilişinden 1,5 yıl sonra Phoenix’te bir turnedeyken boğularak öldü. Ölüm sebebi, Olsen çiftinin horozun boğazını temizlerken kullandıkları şırıngayı unutmuş ve yanlarına almamış olmalarıydı.

Horoz Mike nasıl hayatta kalmıştı?

Peki Horoz Mike nasıl hayatta kalmıştı?

Efsaneleştirilen hatta doğaüstü anlamlar yüklenen horoz Mike’ın kafasının kesildikten sonra hayatta kalmasının nedeni bilimsel olarak basitçe açıklanabiliyor. Zira Lloyd, horozun kafasını keserken balta ile öyle bir darbe indirdi ki, horozun kafasının büyük bir bölümü kopmasına karşın şah damarı, beyin kökü ve tek kulağı kesilmedi. Kanı hızlı şekilde pıhtılaştı. Sindirim sistemi zarar görmedi. Böylece horoz hayatta kalmış oldu.

Fruita kasabasında Mike’ın bir heykeli yer alıyor. Her yıl kasabada Mike’ı anmak için düzenlenen “Mike The Headless Chicken” festivali, ciddi sayıda turist getiriyor ve kasabanın kalkınmasında büyük rol oynuyor.


İşin tuhaf tarafı ise para kokusu alan kimi çiftçinin ve bilimsel inceleme yapmak isteyen bilim insanlarının, tıpkı Mike gibi kafası kesildikten sonra yaşamını sürdürecek bir tavuk için yaptığı denemeler başarısız oldu. Bu nedenle efsanesi günümüze değin ulaşan başsız horoz, heykeli ve festivali ile konuşulmaya devam ediyor.

Mavi Beyin Projesi: 11 boyutlu evren kafanızın içinde

Mavi Beyin Projesi: 11 boyutlu evren kafanızın içinde


Çağrı Gırlangıç
14.03.1985 tarihinde Kadıköy'de dünyaya geldim. Kadıköy'de doğdum, Kadıköy'de büyüdüm. Yazma sevdası içime düşünce önce 2 roman yazdım, sonra da sinemaya dair yazılar yazmaya başladım. 2011'in başından beri bloğum cagrigirlangic.blogspot.com da 500'ü aşkın filme dair yazdım. Hala da devam ediyorum. Sonra metin yazarlığı yapmaya başladım ve yazarlık mesleğim haline geldi. Yazımına devam ettiğim Türk Sinema Tarihi Ansiklopedisi, emek ve zaman isteyen bir proje. Sabırla yazımına devam ediyorum. Bir sinema yazarı olarak yazmaya başladığım, sonrasında ise deneme, gündem, kritik, yaşam ve kişisel gelişim yazıları yazmaya başladığım İndigo Dergisi ise hem beni geliştiren, hem de bir parçası olmaktan haz aldığım yer.