Reza Zarrab: Gardiyana 45 bin dolar rüşvet verdim

New York’ta devam eden davanın beşinci gününde Reza Zarrab, Türk avukatı aracılığıyla ABD’deki gardiyanına 45 bin dolar rüşvet verdiğini itiraf etti.

Reza Zarrab: Gardiyana 45 bin dolar rüşvet verdim
Çizim: Necdet Yılmaz

ABD’nin İran’a uyguladığı yaptırımları delme suçlamasını kabul ederek tanık sandalyesine oturan, Türkiye’de kurduğu dönemin bakan ve yakınlarına uzanan rüşvet çarkına ilişkin çarpıcı iddialarda bulunan İran asıllı Türk vatandaşı Reza Zarrab haftasonu verilen aranın ardından dün bir kez daha mahkeme önüne çıkmıştı. Zarrab bugün de tanık sıfatıyla kürsüde.

Reza Zarrab gardiyana nasıl rüşvet verdi?

22.57 Gardiyan, Zarrab’a içki almakla kalmadı. Zarrab, “Birkaç kez bu gardiyanın cep telefonunu da kullandım” dedi.”Size herhangi bir ilaç verdi mi?” soruya “Evet. Birkaç kez soğuk algınlığım oldu. Gardiyan DayQuil getirdi, ben de DayQuil içtim” dedi.


22.56 Soru: Gardiyana ne kadar ödediniz?

Zarrab:  Yaklaşık 45 bin dolar.

Soru: Parayı gardiyana nasıl ulaştırdınız?

Zarrab: Diğer harcamalarımla birlikte. Türkiye’den para gönderilirken bu tutar da eklendi ve ödemesi yapıldı.

Soru: Kim ödedi?

Zarrab: O dönemki avukatım ödedi. Evet, Türk avukatım ile.

22.54 Avukat Fleming, Zarrab’a cezaevinde gardiyana nasıl rüşvet verdiğini soruyor.

Reza Zarrab’ın itirafçılık anlaşması delil dosyasına eklendi

22.53 Zarrab’ın yaptığı itirafçılık anlaşması delil dosyasına eklendi. Kısa süre sonra belge erişime açılacak.

22.52 Savcı, işbirliği anlaşmasını önerdikleri için “memnun” olduklarını söylüyor. ABD hükümeti bu anlaşmayı uzun süre gizli tuttu.

22.50 Avukat Fleming, Zarrab, Türkiye’de bir kişiye saldırdığı olayla ilgili olarak da yargılanmıyor” dedi. Zarrab, “O konuyla ilgili olarak Türkiye’de zaten yargılandım” karşılığını verdi.

22.47 Avukat Fleming, ABD Savcılığı’nın, kurum içi rüşvet iddialarının da peşine düşmeyeceğini söyledi. Zarrab, “Kendi şirket çalışanlarıma rüşvet vermedim. Orada çeviriden kaynaklı bir sorun olabilir” dedi.

Reza Zarrab: Başkaları için seks işçisi temin ettim

22.45 Avukat Fleming, Zarrab’ın ayrıca “2013 yılında veya bu civarda başkaları için seks işçisi temin ettiğini” söyledi. Zarrab, “Evet, doğru” diyerek onayladı.

22.43 Zarrab, “Bu yargılama kapsamında olmayan bu suçların tamamı, sen tutuklandıktan sonra meydana geldi, değil mi?” sorusuna “Bu doğru.” yanıtını verdi.

Sentetik marihuana

22.41 Zarrab, “Bunun bir suç veya yasa dışı bir şey olduğunu bilmiyorum. Cezaevinde bir kural ihlali olabilir” dedi.

22.39 Avukat Cathy Fleming, Zarrab’ın ABD’de tutukluyken “sentetik marihuana” içtiğini iddia etti.

22.34 Zarrab, suçlu olduğunu itiraf ettiği yedi suçlamayı sıralıyor.

22.32 Zarrab, “Tutuklandığımda üzerimde 102.000 dolar vardı.”dedi. Avukatın, “Bu para Disney World’e yaptığınız gezi için miydi?” sorusuna “Bu, 10 günlük gezide 7 kişi için ihtiyacımız olan paraydı” yanıtını verdi.

22.31 Zarrab’ın Miami’de tutuklanmasıyla ilgili sorular soruluyor.

Avukat Fleming, Zarrab’ın özel uçağında tutuklandığını iddia etti. Zarrab,”Hayır, bu doğru değil” dedi.

22.29 Zarrab, “Savcılığa, Recai Bey’in sık sık Almanya’ya gittiğini söyledim.”dedi.
Avukat Fleming, Zarrab’ın, Recai’nin kendisine 15 milyon dolar ve 20 milyon dolar tutarlarında borcu olduğunu ve bu sayede onu tuzağa düşürebileceğini söylediğini belirtti. Zarrab, “Borcu 14 milyon dolardı” dedi.

22.25 Fleming, Zarrab’ın savcılar için bazı ilgili şahısları “tuzağa düşürmeyi” – yani bu kişilerin tutuklanabileceği yerlere gitmelerini sağlamayı – önerdiğini söyledi. Zarrab, “Bu şekilde bir talep gelseydi, bunu yerine getirmek zorunda olurdum” dedi.

22.23 Fleming, Reza Zarrab’ın, ABD hükümetiyle bazı insanların takip edilerek tutuklanması ve ABD’ye getirilmesi konusunda neler yapılabileceğini görüştüğünü söylüyor. Zarrab, “Kapana düşürülmesi istenen belli bir şahıs hakkında konuşmadık” diye konuştu.

22.22 Zarrab,”Soruşturmaya destek vermek anlamında, en önemli şey gerçeği söylemektir” dedi.

Reza Zarrab: FBI ile şema çizme provası yaptım

22.20 Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Fleming, Zarrab’ın jüri önüne çıkmadan önce FBI ile şema çizme provası yaptığını söyledi. Zarrab,”Evet, burada çizdiğim şemalar gibi, savcılık için de bazı şemalar çizdim” dedi.

22.18 Avukat Fleming, Zarrab’ın Süleyman Aslan’la sohbetlerindeki İngilizce çevirilerinden sorumlu olduğunu ileri sürdü.Zarrab bunu reddetti.

22.07 Öğle arası sona erdi. Zarrab yeniden tanık kürsüsünde. Birazdan oturum yeniden başlayacak.

20.54 Mahkemeye öğle arası tatili verildi. Aradan sonra Zarrab’ın çapraz sorgusu başlayacak.

20.53 ABD Savcılığı yetkilileri ve FBI ile yaptığı toplantıların tam sayısını bilmediğini söyleyen Zarrab, “Yaklaşık 12 kez” diyor. Zarrab, işbirliğini kabul ettikten sonra, neredeyse her gün ABD Savcılığı veya FBI’dan yetkililerle görüştüğünü söyledi.

20.52 ABD Savcılığı yetkilileri ve FBI ile yaptığı toplantıların tam sayısını bilmediğini söyleyen Zarrab, “Yaklaşık 12 kez” diyor.

20.51 Zarrab’ın itirafçı olmasına, teklifin değerlendirildiği görüşmeyle ilgili sorular soruluyor. (Teklif olarak ifade edilen “proffer” görüşmesinde, sanık bildiklerini anlatıyor, hükümet tarafı da bu anlattıklarının bir anlaşma için yeterli olup olmadığına karar veriyor).

“Kimseye herhangi bir kızgınlığım yok”

20.48 Avukat Fleming, girişimler sonuç vermeyince, Zarrab’ın Türkiye’dekilere “öfkelendiğini” söylüyor. Zarrab, “Kimseye herhangi bir kızgınlığım yok” dedi.

20.47 Avukat Fleming, “Bir yıl boyunca bunun işe yarayacağına inanıyordunuz, doğru mu?” dedi. Zarrab,  Bunun (serbest kalmamın) mümkün olabileceğini düşünüyordum” karşılığını verdi.

20.45 “Siyasi yollardan sizin serbest bırakılmanızı sağlamaya çalışan avukatlarınız var mıydı?” (Fleming burada Giuliani ve Michael Mukasey’i kastediyor) sorusuna  “Yasal sınırlar dahilinde bazı çabaları oldu, doğrudur” yanıtını verdi.

20.44 İlk teklifini, Atilla’nın tutuklanmasından hemen önce yaptığını kabul eden Zarrab, ancak o dönem işbirliği yaptığını reddediyor.

20.42 Zarrab,”Miami’de tutuklandım” dedi.

20.41 Avukatın “Size yıllar boyu hapis cezası alabileceğiniz söylendi” sözlerine “Evet, bu doğru” karşılığını verdi.

Reza Zarrab’ın itiraf anlaşması belgeleri erişime kapalı

20.39 Zarrab’ın itiraf anlaşmasına ilişkin belgeler hala erişime kapalı. Avukat Fleming, belgeyi Zarrab’a veriyor. Belge, Zarrab için, mikrofona ses gitmeyecek şekilde tercüme ediliyor.

(Savcıların Reza Zarrab’a 5K dilekçesi vermesiyle ilgili sorular soruluyor. Dilekçede, işbirliği yapan tanıkların itiraf ettiği suçlar için daha hafif ceza verilmesi öneriliyor)

Reza Zarrab: Bu doğru.

20.37 “Ancak (yaptığınız anlaşmaya göre) bundan daha fazlası gerekiyor. “Başkaları” hakkında soruşturma ve yargılama süreçlerine ciddi destek sağlamak gibi. Bu doğru mu?” sorusuna Zarrab, “Anlaşmada kelimesi kelimesine ne yazdığını hatırlamıyorum” dedi.

20.35 Zarrab’ın itiraf pazarlığıyla ilgili detaylar geliyor.  Zarrab, herhangi bir zamanda yeni bir kefalet başvurusu yapabileceğini söylüyor ve davadan sonra böyle bir şey olabileceğini doğruluyor.

20.34 Zarrab, federal hapishanedeyken yemek yapma imkanı olduğunu iddia ediyor.”Bu pek hoş bir şey sayılmaz, değil mi?” sorusuna Zarrab,”MDC’dekileri kızdırmayalım” yanıtını veriyor.


20.27 Cezaevindeki görüşmelere ait ses kayıtlarıyla ilgili sorular soruluyor. Fleming, Zarrab’a, kayıtlarda geçen ifadeleri kullanıp kullanmadığını soruyor. Zarrab, “Evet, (yalan söylemenin) ABD’de hapisten çıkmanın en hızlı yolu olduğunu söyledim.” dedi.

1,5 ton altın yüklü uçak

20.25 Sorguda, Gana’da 1.5 ton altın yüklü bir uçakla ilgili sorular soruluyor. Altın tüccarı olan Zarrab, kendisi için böyle bir uçak gönderildiğini doğruluyor.

20.22 Zarrab, “Şoförüm hiçbir zaman Rusya işlemleriyle bağlantılı 15 milyon dolar nakit taşırken durdurulmadı” dedi. Bunun üzerine avukat “Bu tutarda parayı taşırken Türkiye sınırında durdurulmadı mı?” sorusunu sordu.

20.21 Avukat Fleming, Zarrab’ın şoförünün Rusya ticaretiyle bağlantılı 15 milyon dolar nakit para taşırken yakalandığını öne sürüyor. Zarrab, iddiayı reddediyor.

20.20 Zarrab, Rusya’da kara para aklama sistemlerine karışmadığını iddia etti.

20.17 Avukatın “Türkiye dışında ülkelerde de para transferi ve kara para aklama sistemlerine karıştınız. Bu doğru mu?” sorusuna Zarrab, “Türkiye dışında da İran ticaretiyle ilgili para transferlerine karıştığım doğrudur.” dedi.

20.16 Avukat, ifadenizde ayrıca Atilla’nın da olduğu bir dizi toplantıdan bahsettiniz. Atilla ile “bir avuç” denecek kadar bir araya geldiğiniz doğru mu? diye sordu. “Yani yaklaşık beş kez” diye de ekledi. Zarrab,”Ben iki elin parmaklarını kastetmiştim” dedi.

20.15 Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Fleming, Ekim 2012’de İran ticaretiyle ilgili bir toplantıdan bahsediyor.  Zarrab, ifadesinde bu toplantıya Atilla’nın da katıldığını söylemişti. Fleming, Zarrab’ın kürsüde verdiği ifadenin, FBI’a verdiği ifadeden farklı olduğunu öne sürüyor.

20.14 Reza Zarrab, 2012 yılı sonuna kadar Hakan Atilla ile tanışmadığını iddia etti.

20.12 “Hakan Atilla’nın sesinin de bulunduğu dörtten fazla görüşmeyi dinlediniz mi?” sorusunu Zarrab,”Dört tane dinledim. Bununla ilgili herhangi bir şey hatırlamıyorum.” diye yanıtladı.

20.11 Zarrab, “Merakımdan bunlardan birkaçını dinledim çünkü o da bunları daha önce duymuştu” dedi. “Bunları Aralık 2013 ve Ocak 2014’te duyduğun için mi?” sorusunu “Doğru” diye yanıtladı.

20.10 Avukat Fleming, Zarrab’ın telefonunda Atilla’nın numarası olduğunu söylüyor.

20.09 Yaklaşık 11 ay boyunca yapılan yazışmalar var. Bitiş tarihi 22 Kasım 2013. Toplam 49 sayfa. 16 mesaj bulunuyor. Zarrab, Atilla ile bir yazışma olup olmadığını hatırlamadığını belirtti.

20.08 WhatsApp yazışmaları hakkında sorular soruluyor.

20.07 Zarrab, “Dediğim gibi, Süleyman Aslan ile daha yakın ilişkimin olduğu doğruydu” dedi.

20.06 Hakan Atilla’nın avukatı Fleming, buna karşılık, Aslan ile Zarrab arasında binlerce mesaj gönderildiğini iddia etti.

20.04 Reza Zarrab,” Hakan Atilla’nın telefon numarası, incelemeler sırasında verilen “kişi listesinde” yer almıyor dedi.

20.03 Zarrab, kendisinin de Atilla’yı sevmediğini ve Atilla’yla ilgili olarak Aslan’a şikayette bulunduğunu iddia etti.  Kayıtlardan birinde Atilla için “tekere sokulan çomak” diyor.

20.02 Zarrab, “Doğru. Hakan Atilla hiçbir zaman benden para talep etmedi.” dedi.
“Hakan Atilla sizden hoşlanmıyor muydu?” sorusuna Zarrab, “Öyle denebilir, evet” dedi.

20.00 Zarrab, Hakan Atilla’ya hiçbir zaman rüşvet vermediğini iddia etti.

19.59 “Avukatınızdan bize böyle söylemesini istemediniz mi?” sorusuna Zarrab, “Bu, onun iletmesini istediğim şeylerden biriydi” yanıtını verdi.

19.58 Avukat Fleming, Zarrab ile bir kez mahkemede karşılaştıklarını ancak Atilla’nın avukatı tarafından, kendi avukatları eşliğinde, mülakat yapılmasını istemediğini söyledi.

19.57 Hakan Atilla’nın avukatı Fleming: (Özetle) Bizimle görüşmeyi reddetmiştiniz.

Reza Zarrab, “Bu hanımefendiyle iki kez karşılaştım… Bir kez değil, iki kez. Bu yüzden “bir kere” dendiğinde “hayır” dedim” dedi.

19.46 Hakan Atilla’nın avukatı, Fleming Ruvoldt PLLC hukuk firmasından Cathy Ann Fleming kendini Zarrab’a tanıtıyor. Daha önce Zarrab cezaevindeyken tanıştıklarını söylüyor.

19.42 Bir sonraki işlem: 5 milyon avro tutarında saf zeytin yağı – 1.011 ton – İşlem yine Royal Denizcilik adına yapılmış.

19.40 Zarrab, 745 tonluk dondurulmuş tavuk budu satışından söz ediyor. Satış Zarrab’a ait Royal Denizcilik şirketi adına yapılmış.

19.25 Zarrab, “Dondurulmuş tavuk butu işinde miydin?” sorusuna “Tavuk ticareti yapmadım, efendim” yanıtını verdi.

19.23 Sevk edilen mallar anlatılıyor. Dondurulmuş tavuk butlarından bahsediliyor.

19.16 Tekrar belirtmek gerekirse, tarafların mutabık kaldığı şartlar okunurken, sözü edilen bağlantıların ne olduğu belirtilmedi. Diğer şartların okunmasına devam ediliyor.

19.11 Yazışmalarda adı geçen avukatın adı Mustafa Doğan İnal. Mesajlara ilişkin soru sorulmazken, yazışmalar delil dosyasına eklendi.

19.09 Reza Zarrab, “Bunlar, siyasi bağlantıları olan avukatımla benim aramda geçen bazı yazışmalar.” dedi. Yazışmaların Halkbank ve İran ile yapılan ticaretle ilgili olduğu sanılıyor.

19.06 Reza Zarrab, kendisiyle avukatı arasında, açıkça belirtilmemiş “siyasi bağlantılar” içeren bazı mesajları okuduğunu söyledi. Mesajlar 2014 yılına ait. (Türkiye’deki siyasi bağlantıları kastediyor.)

19.05 Duruşma yeniden başladı. Tarafların üzerinde mutabık kaldığı şartlar okunuyor.

18.54 Oturuma kısa bir ara verildi.  Aranın ardından Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları Reza Zarrab’ı sorgulamaya başlayacak.

18.25 Salonda ses kayıtları dinletildi ve doğrudan sorgu sona erdi. Çapraz sorgu başlıyor.

18.41 Salonda Türkçe ses kayıtları dinletiliyor.

18.30 Zarrab’ın dün anlattığı hesap çizelgesinin detaylı hale erişme açıldı. Zarrab bu belgenin de öncekine benzer ama daha detaylı bir hesap çizelgesi olduğunu söylemişti.

18:06 Dün duruşmada sunulan en az üç belge daha erişime açıldı.

18:04 Zarrab dün bu hesap çizelgesiyle ilgili şunu söylemişti: Halkbank’la yaptığım İran ticaretini gösteren sistem bu. (Gördüğünüz ekran görüntüsü, daha büyük bir belgenin sadece bir kısmını gösteriyor.)

17.53 – Başka bir ses kaydı dinletiliyor. Adam Klasfeld bu arada erişime açılan başka delil olup olmadığına bakacak.

17.50- Zarrab, bazı ses kayıtlarını doğruluyor. Kaydın İngilizceye çevrilmiş dökümü birazdan delil dosyasına eklenecek.

17.45 – Daha önce koruma emri kapsamında yer alan belgeler de bu adreste bulunuyor. (Konu kısmındaki mektup daha önce erişime açılmıştı; delillerin bir kısmı ise erişime açılmamıştı).

17.44- Yargıç Berman’ın söz konusu belgelerin herkese açık kayıtlara eklenmesine ilişkin emri bu adreste bulunuyor.

17.40 – Yargıç Berman ayrıca Reza Zarrab’ın cezaevindeki konuşmalarına ait ses kayıtlarının “Brady” kapsamında olmadığına hükmetti. Yani savunma makamını (Hakan Atilla’yı) temize çıkaran delillerin haksız surette savunmaya verilmemesi gibi bir durum söz konusu değil. Ancak bu ses kayıtları, Zarrab’ı güvenilirlik konusunda itham etmek amacıyla kullanılabilir.

17.35- Yargıç Berman, kamuoyunun delillere erişmesine ilişkin konuşuyor. New York’ta görülen davada Zarrab’ın ifadesi öncesi yargıç Berman delil olarak sunulan belgelerin kamuya açılmasından bahsederek başladı. Berman, tarafların bazı belgeleri dosyadan çıkarmaya çalıştığını, bunun üzerine belgelerin geri sokulmasını talep ettiğini söyledi. Berman, koruma emri kapsamında olan dosyalardan birinin kamuoyunun erişimine açıldığını belirtti.

17.30- Yargıç Berman: Lütfen yerlerinizi alın.


Çeviri: Sebla Küçük / Kaynak: Cumhuriyet

Reza Zarrab: Türkiye'de hapisten çıkmak için rüşvet verdim!

Rıza Sarraf: Türkiye’de hapisten çıkmak için ‘rüşvet verdim!’


Editor
İndigo Dergisi Haber Merkezi | İndigo Dergisi, 18 yıldır yayın hayatında olan bağımsız bir medya kuruluşudur. İlkelerinden ödün vermeden tarafsız yayıncılık anlayışı ile çalışmaktadır. 2005 yılında kurulan İndigo Dergisi, indigodergisi.com web sitesi üzerinden tamamen dijital ortamda günlük yayın yapmaktadır. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk internet haber dergisi olmakla birlikte, tüm yayın kadrosu ve okurlarıyla birlikte sürekli gelişmektedir. İndigo Dergisi’nin amacı; gidişatı ve tabuları sorgulayarak, kamuoyu oluşturarak farkındalık yaratmaktır. Vizyonu; okuyucularında sosyal sorumluluk bilinci geliştirerek toplumun olumlu yönde değişimine katkıda bulunmaktır. Temel değerleri; dürüst, sağduyulu, barışçıl ve sosyal sorumluluklarının bilincinde olmaktır. İndigo Dergisi, Türkiye’nin saygın İnternet yayınlarından biri olarak; iletişim özgürlüğünü halkın gerçekleri öğrenme hakkı olarak kabul etmekte; Basın Meslek İlkeleri ve Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne uymayı taahhüt eder. İlaveten İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni benimsemekte ve yayın içeriğinde de bu bildiriyi göz önünde bulundurmaktadır. Buradan hareketle herkesin ırk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi veya diğer herhangi bir milli veya içtimai menşe, servet, doğuş veya herhangi diğer bir fark gözetilmeksizin eşitliğine ve özgürlüğüne inanmaktadır. İndigo Dergisi, Türkiye Cumhuriyeti çıkarlarına ters düşen; milli haysiyetimizi ve değerlerimizi karalayan, küçümseyen ya da bunlara zarar verebilecek nitelikte hiçbir yazıya yer vermez. İlkelerinden ödün vermeyen şeffaf yayıncılık anlayışını desteklemektedir. Herhangi bir çıkar grubu, örgüt, ideoloji, politik veya dini; hiçbir oluşumun parçası değildir. Köşe yazarlarımızın yazdıkları fikirler, kendi özgür düşünceleridir; İndigo Dergisi yayın politikası dahilinde değerlendirilir ve yayın ilkeleri ile çelişmediği müddetçe, düşünce ve ifade özgürlüğünü teşvik ederek yayına alınır. İndigo Dergisi, sunduğu tüm bilgilerin doğruluğunu teyit ve kontrol eder; bu bilgilerin geçerliliğine son derece önem verir.