Siyah sarımsak ürünleri Kastamonu Taşköprü’de

Dünyada en sağlıklı besinler arasında gösterilen ama ülkemizde yeni yeni üretilmeye başlanan siyah sarımsak, giderek daha çok tanınıyor ve değerleniyor. Kastamonulu üç arkadaşın kurduğu Ümitköy Gurme ise siyah sarımsaktan hazırladığı kullanımı kolay, yeni ve farklı ürünlerle gıda pazarında dikkat çekiyor.

siyah sarımsak uzunköy gurme kastamonu taşköprü

Beyaz sarımsağı fermante ederek elde edilen “siyah sarımsak” artık Türkiye’de de popüler doğal ilaçlardan biri olarak görülüyor. Siyah sarımsak Türkiye pazarında çok yeni olmasına rağmen, bilindiği kadarıyla, baharatlı püre ve toz olarak Dünya’da ilk kez Türkiye’de, Ümitköy Gurme tarafından üretilmeye başlandı.

Ümitköy Gurme

Kastamonulu üç arkadaş memleketlerinin yerel ürünleri ile ilgili ne yapabilinir düşüncesiyle harekete geçmiş ve araştıma çalışmaları sonucu Taşköprü’de geliştirilen siyah sarımsakla tanışıp bu besinden farklı ve yeni gıdalar üretmeye karar vermiş, 1,5 yıl önce de Kastamonu’da bir üretim atölyesi kurarak Ümitköy Gurme markasını yaratmışlar.

Ümitköy Gurme baş ve diş halinde tüketilmesi kolay olmayan bu mucizevi ürünün tüketimi çeşitlendirmek ve kullanımı kolaylaştırmak için siyah sarımsaktan sade ve çeşnili püre ve çeşnili, körili, zencefilli siyah sarımsak tozu da üretiyor.

Kastamonu Taşköprü’nün toprağındaki selenyum sebebiyle, burada yetişen sarımsak dünyadaki en kaliteli sarımsak türleri arasında yer alıyor. Sürdürülebilir tarımla üretilen sarımsaklardan hazırlanan Ümitköy Gurme ürünlerinin en önemli özelliği sadece Taşköprü sarımsağınından hazırlanıyor olması.


Siyah sarımsak nedir?

siyah sarımsak faydaları

Siyah Sarımsak bir sarımsak türü değil, beyaz sarımsağın fermante edilmiş halidir. Katkı maddesi kullanmadan 25-45 gün tutularak yaşlandırılan bu sarımsak türü, rengini normal sarımsakta bulunan şeker ve amino asitlerde bulunan melanoidin maddesinden alır.

Sarımsağa uygulanan fermantasyon işlemi sayesinde içeriğindeki besin değerleri ve etken maddeler daha da güçlenir ve zenginleşir, bu da siyah sarımsağı oldukça zengin bir gıda takviyesi haline getirir. Fermantasyon işlemi sonucu sarımsağın ağır kokusu da yok olur. Şekerli ve tütsülenmiş bir tadı olan bu gıda kurutulmuş meyve kıvamındadır.


Güney Kore, Japonya ve Tayland’da uzun bir geçmişi olmasına rağmen, sadece on yıl önce diğer ülkeler tarafından keşfedilen bu ürün, şu an Amerika ve Çin başta olmak üzere İngiltere, İspanya, Japonya, Avustralya’da yetiştiriliyor. Uzak Doğu mitolojide ölümsüzlük ilacı olarak geçen siyah sarımsak, çok fazla antitoksan ihtiva ettiği için enerji içeceklerinde de kullanılıyor.

Neden siyah sarımsak?

siyah sarımsak

Siyah sarımsak fermantasyon işleminde ortaya çıkan bir ürün olduğu için probiyotik özelliğe sahiptir ve vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidan ve polifenol maddeleri beyaz sarımsağa nazaran daha çok barındırır.


Saklama süreci ve dayanıklılığı normal sarımsağa göre çok uzun olan siyah sarımsak mide yanmasına, ağız kokusu, ter ve tendeki diğer rahatsız edici kokulara da sebep olmaz.

Siyah sarımsak ürünleri Kastamonu Taşköprü uzunköy gurme

Siyah sarımsak faydaları

  • Kansere karşı koruyucudur
  • Kalp sağlığını korur
  • Beyin hücrelerini serbest radikal hasarına karşı korur
  • Hafıza bozuklukları semptomlarını azaltır
  • Bağışıklık sistemini destekler
  • Karaciğeri korur
  • Diyabet semptomlarını iyileştirir
  • Kronik böbrek rahatsızlıklarında, tedavinin toksik etkisini azaltır
  • Sindirim ve dolaşımı arttırır
  • Tansiyonu düzenlemeye yardım eder
  • Doğal mide koruyucudur
  • Hiperlipidemi ve hiperglisemi durumlarını önlemeye yardımcıdır
  • Yaşlanmayı geciktirir
  • Antialerjiktir
  • Saç ve cilt sağlığını korur
  • Yorgunluğu önler

Balık takvimi: Hangi ay hangi balık yenmeli?


Deniz Alan Held
1974 Ankara doğumlu ama 2 yaşından beri Istanbullu. Çocukluk ve gençliği cimnastik ve dans çalışmalarıyla geçti. 2000 yılından beri yoga yapıyor. 2002 yılında evlenip yurtdışına yerleşti ama bir ayağı hep Istanbul'da oldu. Çocuklardan sonra, Norveç'te hayalindeki işin eğitimini alma fırsatı geçti eline. Trondheim Üniversitesi'nde Medya Bilimi ve Görsel Kültür dalında lisans ve yüksek lisans okudu. İki yıl Zürih, 10 yıl Trondheim'da yaşadıktan sonra 2014 yazında eşinin memleketi Almanya'ya yerleşti. Şİmdi iki oğlu ve eşi ile sakin bir hayat sürmekte, ve Türkiye'nin Gezi Gençleri'nce yönetileceği çağdaş bir ülke olduğu hayalini kurmakta. // ENGLISH: Born in Ankara in 1974, moved to Istanbul at age 2. Spent lots of time with gymnastic and contemporary dance at early ages. since 2000 practices rather yoga. Married to a German in 2002 and move to Zurich. Later lived 10 years in Norway/Trondheim and eventually settled down in Germany. Studied Media Science in Trondheim and finished master degree in 2012. Has two sons. Looking forward to the days that Turkey is eventually led democratically by the Gezi youth.