14 şeker fabrikası: Türkiye’de bir özelleştirme gerçeği

Bizim Türk halkı bazı şeyleri yıllar, hatta on yıllar sonra anlıyor. Ordu fındık üreticisi para etmiyor diye fındığını yaktı; gitti daha sonra yine AKP’ye oy verdi. Kimse kusura bakmasın ama AKP şeker fabrikalarını özelleştirmekle az bile yapıyor!..

14 şeker fabrikası: Türkiye bir özelleştirme gerçeği
14 şeker fabrikası: Türkiye’de bir özelleştirme gerçeği

AKP şeker fabrikalarını özelleştirmekle az bile yapıyor!

Türkiye’de yıllar önce devlet eliyle kurulmuş şeker fabrikaları var. Bu fabrikaların kuruluş amacı neydi?

Türk halkının doğal şeker ihtiyacını karşılamak; bunların dışında ithal ürünü durdurmak / ortadan kaldırmak ve bu fabrikalarla yöre halkının istihdamla ilgili sorunlarını çözüme kavuşturmaktı…


Açıkçası araştırıldığında da görüldüğü üzere bu fabrikaların birçoğunda üç nesil çalışmış; çocuklarını da buradan kazandıklarıyla büyütüp, okutmuşlar…

Peki iktidar, ’14 şeker fabrikası’nı neden özelleştirmek istiyor?

Nedenini, kar etmedikleri; zarar etmeleri olarak gösteriyorlar. Gerçekten öyle mi?

Bakın, ben yazılarımın birçoğunda dile getirmişimdir. AKP’nin bir Allah dediğine inanırım ve idama götürseler AKP’ye oy vermem! AKP, yani bu iktidar halka hiçbir zaman doğru söylemedi! Bu ’14 şeker fabrikası’nın özelleştirilmesi olayında da doğru söylemiyor, halka yalan söylüyor!

Alpullu‘daki şeker fabrikasından tutun da Kırşehir‘deki şeker fabrikasına kadar bu fabrikalar kâr getiren fabrikalardır. Hem de öyle böyle değil. Milyon dolarlık kârlar elde ediyor.

Peki AKP, neden bu fabrikaları özelleştirmeye çalışıyor?

“Birileri”nin cebini mutlu etmek için ve onların kârına, kâr katmak için!

Burada bir örnek vermek istiyorum…


2004 yılında TEKEL‘in içki bölümü; yani 17 fabrika 292 milyon dolara satıldı. Kime satıldı? Nurol-Limak-Özaltın-Tütsab ortaklığına…

2 yıl sonra yani 2006 yılında da bu ortaklar 810 milyon dolara ABD’li ortak bir şirketler grubuna sattı. Sonra mı?

5 yıl sonra, 2011 yılında bu kez ABD’li bu grup, İngilizlerin ünlü içki devi DİAGEO şirketine 2 milyar 100 milyon dolara sattı!

Şimdi… AKP tabi ki şeker fabrikalarını özelleştirmeli! Özelleştirmeli ki, önce AKP’ye yakın Türk şirketler bu fabrikaların kaymağını yesin; e tabi daha sonra da dünya devi olan uluslararası şirketler bu kaymaktan pay alsın!

’14 şeker fabrikası’nın özelleştirilmesi kimin işine yarıyor?

Hani, bir cinayet olduğunda polis için bir kaide vardır: “Cinayet kimin işine yarıyor?” Eğer bu fabrikalar özelleştirilirse kimin ellerine gittiğine bakın; kimler kazanacak bu durumda? Çünkü bu fabrikaların özelleştirilmesinin bir cinayetten farkı yoktur!

Bu fabrikaların özelleştirilmesiyle sadece oradaki işçi değil, o yöre halkının çiftçisi de kaybedecek! Hele biraz daha sabredin! Bu halk bazı şeyler olup bittikten sonra anlıyor. Bu olanları da elbet anlar; her ne kadar on yıllar geçse de!..

Peki halk gereğini yapıyor mu? Ordu ilimize bakalım…

Yıllar önce Ordu fındıkçısı, fındığını para etmiyor diye yaktı, daha sonra gitti yine AKP’ye verdi. O zaman ne diyelim?


“AKP bu özelleştirmeleri yapmakla az bile yapıyor!” diyelim…

Abdullah Gül AKP’de neden istenmiyor?


Erdal Kişioğlu
Kişioğlu, zıt düşüncelere sahip kişilerle tartışmayı seven ve her olaya bilimsel olarak yaklaşıp, olaylara septik yaklaşmaktan kaçınmayan biridir. Olayları derinlemesine incelemeyi ve yanlışın ortaya çıkarılıp doğruya nasıl ulaşılacağı konusunda fikir üretilip bunun üzerinden felsefe yapılmasını arzulayan biridir. Etik, ahlaki ve hukuki sınırları aşmadan herkesin, her ortamda eleştirilmesi taraftarıdır. Dogmatik düşüncelerden uzak; sormayı, sorgulamayı kendisine görev edinmiş ve bunun çabası içerisindedir… Her türlü bilgi alışverişine açık; farklı görüşlerin çarpıştıkça büyüyebileceğine ve kolektif düşünsel ürünlerin ikamesinin de olabileceğine inanmakta; halk için, halk yararına olan her şeyin de yanındadır…