Ana Sayfa Ekonomi Yaşar Aşçıoğlu: 260 bin müteahhit iflas edecek

Yaşar Aşçıoğlu: 260 bin müteahhit iflas edecek

İstanbul İnşaatcılar Derneği (İNDER) Onursal Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, “Türkiye’de 350 bin müteahhit var. Bunların sadece yüzde 25’i kurumsal firma. Çürük elmalar yakında temizlenecek. 262 bin 500 müteahhit iflas edecek” açıklamasında bulundu.

Yaşar Aşçıoğlu: 260 bin müteahhit iflas edecek

Başta kentsel dönüşüm olmak üzere inşaat sektöründe kriz büyüyor. Her önüne gelen müteahhit olduğu için yarım kalan proje sayısı da her geçen gün artıyor. En son Pana Yapı‘nın Fikirtepe’de 1000 konutluk iki kentsel dönüşüm projesini durdurması konutzede sayısına yenileri eklenecek endişesi yarattı.

Gayrimenkul krizi derinleşiyor mu?

İstanbul İnşaatcılar Derneği (İNDER) Orunsal Başkanı ve Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, inşaatıların piyasadan oldukça korkmaya başladığına işaret ederek, önüne gelenin, işi bilinen de bilmeyenin de inşaatçı olduğunu söyledi.

Fikirtepe’de inşaatçılıkla hiç alakası olmayan firmaların iş yapmaya çalıştığını bu nedenle projelerin yarım kaldığını belirten Yaşar Aşçıoğlu, “Sadece Fikirtepe’de değil başka yerlerde de bu örnekler var. Bazı vatandaşlar 1-2 metrekare için evini arsasını hiç bilmediği müteahhide verdi. Burada vatandaşın da hatası var. Şimdi Bakan çıkmış Fikirtepe’de ben işi yapacağım. Hayır yaptıramazsın. Sadece yapan değil yaptıran da suçlu. Bakanlık mı yetkililer mi kimse kim… Bu işi yapabilecek firmalar sınıflandırılmalı. Vatandaş da bedel ödemeli” ifadesini kullandı.

“Çürük elmalar temizlenecek”

Şu anda kurumsal bir çok inşaat firmasının da maliyetine iş yaptığını anlatan Aşçıoğlu, “Çünkü duran bisiklet düşer. O yüzden maliyetine de olsa iş yapıyor. Avrupa Birliği’nde 35 bin müteahhit var. Türkiye’de ise kayıtlı 350 bin. Bunların yüzde 25’i gerçek kurumsal firma. Yüzde 75’i ise maalesef büyük projeler de yapıyorlar ama onların hepsi çok yakında gidecek. Çürük elmalar yakında temizlenecek. Bu sektörü doğru düzgün yapmak zorundayız. Bu ülkede her önüne gelenin inşaat yapmaktan çıkarılması gerekiyor” diye konuştu.

Yaşar Aşçıoğlu 260 bin müteahhit iflas edecek fikirtepe kentsel dönüşüm gayrimenkul krizi emlak balonu konut yatırımı

“Nerede dönüşüm var, palavra!”

Kentsel dönüşümü de eleştiren Yaşar Aşçıoğlu, “Nerede kentsel dönüşüm var, palavra. Yapısal dönüşüm var. Ada ada, mahalle mahalle bazlı proje olmalı” dedi. İnşaatta en büyük maliyetin arsa olduğunu anlatan Aşçıoğlu, “Vatandaşın ödeyebileceği konutlar yapılmalı. Bunun için arsaların gerçek değerine oturması gerekiyor. Kullandığımız kredilerin faizi yüzde 18’leri buluyor, o zaman da inşaatçı iş yapamıyor” diye konuştu. Öte yandan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki geçen haftalarda, “Ülkemizi kentsel dönüşümle depreme hazır hale getireceğiz. Yılda 500 bin konutu dönüştürmeyi hedefliyoruz. 15 yıllık bir süreç koyduk önümüze. Bu süreç içerisinde toplam 7.5 milyon binayı dönüştüreceğiz.” açıklamasını yapmıştı.

Yaşar Aşçıoğlu 260 bin müteahhit iflas edecek fikirtepe kentsel dönüşüm gayrimenkul krizi emlak balonu konut yatırımı

630 milyon TL yatırım

Bu yıl 50. yılını kutlayan Aşçıoğlu, 2018’de toplam 630 milyon TL yatırımla Sarıyer’de müstakil konut ve Merter’de de hastane, üniversite ile ticari birimlerden oluşan iki yeni projeyi hayata geçirecek. Aşçıoğlu, 2018’de 250 milyon TL ciro elde ederek 2017 yılına oranla yüzde 9’luk bir büyüme hedefliyor.

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, sektörün sürdürülebilir bir şekilde büyümesi adına hem oyuncular hem de tüketicilere sağlanan kolaylıkların artırılması gerektiğini belirterek, “Oyuncuların nefes alabilmesi için KDV teşvikleri sağlanmalı, tüketicilerin daha kolay konut edinebilmeleri için arsa maliyetlerinde düzenlemeye gidilmeli” dedi. (Kaynak: Cumhuriyet – Şehriban Kıraç)

Bağdat Caddesi’nde gayrimenkul krizi: Konut yatırımı durdu!

Editor
İndigo Dergisi Editör – Haber Merkezi, 2005 yılından bu yana yayında olan bağımsız dijital medya kuruluşu İndigo Dergisi'nin (indigodergisi.com) haber ve güncel içerik ekibidir. İstanbul merkezli ekip, gündem, ekonomi, sağlık, bilim, teknoloji ve yaşam alanlarında araştırmaya dayalı haberler, açıklayıcı içerikler ve rehberler hazırlar. "Editör" imzasıyla bugüne kadar 26.500’ü aşkın içerik yayımlanmıştır. "Editör" imzası tek bir kişiyi değil, İndigo Dergisi Yazı İşleri bünyesinde çalışan editör ekibini temsil eder. Bu imzayla yayımlanan her içerik araştırma, yazım, doğrulama ve editoryal kontrol aşamalarından geçer ve ortak bir ekip çalışmasının ürünüdür. Ekip, Yönetici Editör ve yayın yönetimi altında çalışır. Editör – Haber Merkezi, okurun kararlarını doğrudan etkileyebilecek sağlık, beslenme ve finans konularında ek özen gösterir. Bu alanlardaki içerikler güncel bilimsel verilere ve resmi kaynaklara dayanır. İndigo Dergisi hiçbir siyasi parti, ideoloji, dini oluşum ya da çıkar grubuyla bağlantılı değildir. Editör Masası, Basın Konseyi'nin Basın Meslek İlkeleri'ne uymayı taahhüt eder. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'ni ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ni benimser. Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasi görüş, köken ya da ekonomik durum gözetmeksizin herkesin eşitliğini esas alır. Ayrımcı ve yanıltıcı içeriğe yer vermez. Köşe yazılarındaki görüşler yazarlarına aittir; Editör Masası habere ve bilgiye dayalı içeriklerden sorumludur.