Yel değirmenleri ve sahnede Don Kişot

Dünyanın hemen hemen her yerinde çok sevilerek izlenen Miguel de Cervantes’in aynı ismiyle romanından uyarlanan bale eseri Don Kişot, Kadıköy Süreyya Operası’nda prömiyerini gerçekleştirdi.

don kişot süreya operası kadıköy bilet

“Herkesin içinde bir Don Kişot vardır”

Bu eser, ilk olarak Ludwig Minkus’un bestesiyle Marius Petipa tarafından 1869 yılında Moskova’da Bolşoy İmparatorluk Tiyatrosu’nda sahnelenmiştir. Müziklerinde kulağa fonetik gelen melodik zenginlik ve İspanyol kültürünün heyecan dolu etkisiyle harmanlanarak klasik bale dünyasının ihtişamlı eserlerinden biri olan Don Kişot’u, İstanbul Devlet Opera ve Balesi Baş Koreografı Ayşem Sunal Savaşkurt yönetiyor. Dünyaca ünlü toplulukların repertuvarlarında yer alan Don Kişot için Savaşkurt, “Herkesin içinde bir Don Kişot vardır!” diyerek, esere olan bu yoğun ilgiyi anlatıyor.

Süreyya Operası Kadıköy
Süreyya Operası, Kadıköy İstanbul

Süreyya Operası değerli eserleriyle izleyiciye her zaman sanatın ne değerli olduğunu hatırlatır.  Sahnesi küçük olmasına rağmen dansçılar muazzam bir disiplinle size asla bunu hissettirmez. Onların sanatının büyüklüğü sahneyi devleştirir gözünüzde. Süreyya Operası küçük bir sahneyle büyük işler başaran bir efsanedir benim gözümde.


don kişot süreya operası kadıköy bilet

Şef Roberto Gianola yönetiminde İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB) orkestrası eşliğinde dekor tasarımının İsmail Dede, kostüm tasarımının Gizem Betil ve ışık tasarımının Önder Arık’a ait olduğu bu değerli eserin baş dansçıları Gizem Atik Tuncay, Berfu Elmas, Büşra Ay, Melike Koper’dir. Basilio’yu Melih Mertel, Batur Büklü, Olcay Tunçeli, Çağatay Özmen, Don Kişot’u Alkış Peker, Alper Akalın, Egemen Kement, Sancho Panza’yı Cem İndere, Murat Öztekin dönüşümlü olarak canlandıracaklar.


don kişot süreyya operası kadıköy bilet

Değerli dansçılar Gizem Atik Tuncay ve Melih Mertel birlikte izleyiciye yansıttıkları masalımsı uyumla sahnede görsel bir ziyafet yaşatırken, Avustralya gibi birçok ülkede bale topluluklarında dans eden Melih Mertel de değerli tecrübelerini dansına yansıtmakta.

don kişot süreya operası kadıköy bilet


Geçtiğimiz 24 Şubat akşamı Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesinde prömiyeri gerçekleşen eser; 20, 22, 23 Mart 2018 tarihlerinde akşam 20:00’da Süreyya Operası’nda izleyiciyle buluşuyor. Kaçıranlar için; 18 Nisan 2018 akşamı 20:30’da Zorlu Performans Sanatları’nda sergilenecek olan eser, yoğun ilgi üzerine son kez 29 Nisan 2018 Dünya Dans Günü’nde Süreyya Operası’nda izleyiciyle buluşacak. Benden söylemesi, bu eser Kaçmaz! Gidin, görün, Don Kişot’u izlerken kendi yeldeğirmenlerinizle karşılaşın!

Kadın hikayeleri “Kendine Ait Bir Oda” Sergisiyle Leica Gallery’de!


Gizem Serra Sözen
2006 yılında tanıştığım Mevlana’nın Mesnevisi ile manevi yolculuğum başladı diyebilirim. Manevi değerleri her zaman maddi değerlerin önünde tutan bir anne ve babayla büyüdüğüm için maneviyata yakın bir genç olarak büyüdüm, bu yüzden kendimi hep şanslı gördüm. Çünkü hayattaki en yakın iki rol modelim hal ehli insanlardı. Şimdi cüz-i irademle öğrendiklerimin üstüne her gün bir yenisini daha ekleyerek burada sizlerle paylaşmayı diliyorum… Söz uçar, yazı kalır… Biz en iyisi her ay yazılarda buluşalım…